Hlavní obsah

Jak připravit nezapomenutelnou svíčkovou na smetaně

Novinky, Andrea Zunová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedním z nejtěžších tradičních českých jídel, které zároveň patří mezi nejprestižnější, je bezesporu Svíčková neboli hovězí na smetaně.

Jak připravit lahodnou svíčkovou omáčkuVideo: Novinky

 
Článek

U nás v rodině je např. svíčková jídlem, které si přejeme uvařit vždy, když prožíváme nějakou slavnostní událost - třeba narozeniny. Recept se dědí po generacích. Vařila ji podle svého tajného receptu babička a byla vždy výjimečně dobrá. Opravdu si s ní vyhrála a my se vždycky těšili, až si tu výbornou omáčku dáme s dvěma druhy knedlíků a brusinkami. V tradici nyní pokračuje maminka, která střeží recept jako oko v hlavě. Náš tajný rodinný recept vám na tomto místě nenabídneme. Nicméně svíčková, kterou pro nás uvařil šéfkuchař O2 arény Tomáš Kněž, si s ní určitě nezadá. Určitě stojí za to si omáčku podle našeho návodu uvařit a pak už si jen pochutnat.

Co budete potřebovat:

Na čtyři porce musíme koupit 600 g hovězího zadního (vrchního šálu) a 30 g slaniny. Po ruce musíme mít také pepř, sůl, 60 ml oleje, 20 g cukru, 150 g očištěné kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel) a 60 g cibule. Potřebovat budeme také divoké koření (pepř celý, nové koření a bobkový list) a tymián. Hořčice pak 20 g, 30 ml octa, 10 ml citrónové šťávy, 70 g másla, 60 g hladké mouky a 250 ml smetany (12 %).

Pracovní postup:

Hovězí maso očistíme, protkneme slaninou, opepříme, osolíme, zdrezírujeme provázkem a ze všech stran opečeme na oleji.

Opečené maso vyjmeme a na tuk přidáme cukr, který necháme lehce zkaramelizovat. Přidáme pokrájenou kořenovou zeleninu, kterou restujeme do zezlátnutí a poté přidáme najemno nakrájenou cibuli, divoké koření a větvičku tymiánu.

Vše společně zarestujeme. Přidáme hořčici a zastříkneme octem a citrónovou šťávou. Základ podlijeme vývarem, vložíme do něj opečené maso, přiklopíme pokličkou a dáme dusit do vyhřáté trouby. Během dušení maso obracíme, přeléváme šťávou a podléváme. Jakmile je maso měkké, vyjmeme ho ze šťávy, kterou na plotně zahustíme máslovou jíškou a provaříme. Provařenou omáčku propasírujeme přes jemný cedník. Dochutíme ji, zjemníme smetanou a necháme znova krátce povařit.

Jako vhodnou přílohu šéfkuchař Tomáš Kněž doporučuje karlovarský houskový knedlík.

A pokud jste došli až sem, stačí už jen popřát dobrou chuť!

Reklama

Související články

Bramboračka, která překvapí

Bramborová polévka se vaří snad ve všech rodinách. Česká bramboračka je pověstná polévka, většinou hustá, až v ní "stojí lžíce" a velmi chutná. Často se do ní...

Výběr článků

Načítám