Hlavní obsah

Monika je po 40 letech šťastná, má nová prsa

Právo, Jan Kovařík

Monika je teď úplně jiný člověk, přímo z ní vyzařuje radost ze života, tak hodnotí jedenašedesátiletou prodavačku od Bodamského jezera nejen její přátelé, ale i nakupující, kteří zrovna nemusí znát pravý důvod pronikavé změny chování.

Článek

„Po čtyřiceti letech jsem konečně znovu šťastná. Mám nová prsa, po nichž jsem toužila od narození mé dcery. V čem spočívalo moje neštěstí? Měla jsem velmi malá ňadra – velikost 75 A. Teď, v jedenašedesáti, jsem si konečně řekla, že to zkusím. Uvažovala jsem o tom již dříve, ale nenašla odvahu k poslednímu kroku. Když jsem viděla, jak taková operace vylepší postavu i pocity žen, řekla jsem si: Proč ne já? Nejsem tak stará a nejsem přece mrtvá.“

Muž ji v tom podpořil a před dvěma týdny se svěřila do rukou zkušených operatérů Moserovy kliniky v bavorském Augsburku. Z velikosti 75 A jí zručné ruce specialistů vymodelovaly za pomoci 600 mililitrů silikonu prsa velikosti 80 C.

„Dlouho jsem na to šetřila, splatili jsme auto a znovu zařídili byt, ale zůstalo mi právě toto jediné přání. Chtěla jsem znát názor několika lékařů a ti mě ubezpečovali, že i v mém věku lze provést zvětšení prsou. Šest tisíc eur (150 tisíc Kč) bylo připraveno a volba padla na Augsburk,“ vzpomíná.

Upamatovala se i na první pocit po operaci: „Když jsem se po operaci probudila, první pohled padl na košilku. Pod ní se rýsovala nová prsa a já se radovala. Téměř vůbec jsem necítila nějakou bolest.“

Nadšen je i manžel

Nadšen výsledkem operace byl také její o deset let mladší manžel Klaus, který pracuje jako architekt: „Znám Moniku třicet let, ale nikdy jsem ji neviděl tak šťastnou. Je plná energie. A překrásná. Každý večer jí speciálním krémem potírám její nová prsa. Ale skutečně jen proto, aby se operační jizvy lépe hojily...“

Po dvou týdnech Monika odložila speciální podprsenku, která měla nové poprsí chránit. „Koupila jsem si již dvě nové podprsenky. Můj sen je skutečností. Chtěla bych dodat odvahu všem starším ženám ke kroku, který jsem udělala. Vždyť v šedesáti přece život nekončí,“ líčí Monika nejnovější pocity.

Její případ, o němž psal i deník Bild, vyvolal pozornost v německé veřejnosti, ale podle odborníků to není zas tak zvláštní nechat si operovat poprsí ve zralém věku.

V Německu provádějí plastičtí chirurgové každoročně kolem miliónu operací a 10 procent z nich jsou pacienti nad 60 let. Podle šéfa Moserovy kliniky Rolfa Vohse „Není problém operovat staršího člověka. Nesmí ale mít těžkou chronickou nemoc.“ Vyloučeny jsou choroby jako je porucha látkové výměny nebo nemoci ledvin. Na druhé straně mají podle něj starší pacienti výhodu v tom, že jizvy se jim lépe a rychleji hojí, protože kůže už není tak napnutá.

Reklama

Související články

Proč se ženy trápí kvůli prsům

Co je malé, to je hezké, říká se. Ne vždy je však tomuto rčení dopřáno sluchu. Proč by se totiž jinak ženy trápily velikostí svých prsou? Ňadra byla vždy...

Výběr článků

Načítám