Hlavní obsah

Božský tanec, který eroticky naladí každou ženu

Novinky, Dana Sokolová

Samba je skutečně považována za božský tanec, a to především i díky původnímu názvu, který pochází z portugalského slova „semba“ a znamená božskou tanečnici. Existuje řada druhů samby, ovšem jedno mají společné, a to rytmus, který se odehrává ve 2/4 nebo 4/4 taktu. Tempo přitom udávají bicí nástroje bonga, maraca, bambusové tyčky apod.

Článek

Na rozdíl od jiných latinskoamerických tanců samba vyžaduje více prostoru a pak také speciální kostým, díky kterému z tanečnic doslova sálá erotický náboj.

K nejtypičtějším prvkům samby patří tzv. batucadas, které představují rozkmitání celého těla v maximální rychlosti až do úplné extáze. Další charakteristické prvky jsou pohupy nahoru a dolů vycházející z nártů a kolen. Proto můžete po tanci cítit netrénované svaly – hlavně v lýtkách. Pro sambu je dále typická hra ramen – pohyb paží dotváří jejich siluetu.

I díky tomuto tanci můžete velmi dobře hubnout a vytvarovat si postavu. Podle tanečnic se vám zpevní zadeček i stehna a zároveň dokonale vytvaruje pas.

Nejznámější druhy

Každý styl samby je něčím specifický a používá trošku odlišnou hudbu, ale všechny mají společný základní sambový 2/4 rytmus, i když rychlost může být také odlišná. Např. karnevalová samba je nejrychlejší a pohybuje se i přes 60 taktů za minutu. Její kolegyně axé je o poznání pomalejší, kolem 50 taktů za minutu, ale zase využívá jiné figury, takže temperament tanečník určitě neztratí.

Karnevalová samba - je nejznámější. Její základní krok je tzv. batucadas, jež tedy rozkmitává pánev a vše ostatní dotváří krásný kostým tanečnic. Ze všech druhů samby je tou nejrychlejší, a proto ji tanečníci velmi často prokládají odpočinkovými kroky, jež vycházejí z pohupů v kolenou a nártech. Učí se je jako první, protože jsou nenáročné.

Axé - je moderní styl samby a lze ji považovat za „sambu s choreografií“. Veškeré skladby typu axé mají svoji vlastní choreografii, která vychází z textu a vyznačuje se charakteristickými variacemi a pohyby. Tanečník vyjadřuje text písně, na kterou tančí. Často zahrnuje sambové kroky, avšak není to pravidlem. Najdeme tam i prvky disko, dance, hip hopu a typické karnevalové samby.

Jedná se o příjemně sladěnou všehochuť. Její tempo je pomalejší, ale neznamená to, že by byla méně náročná na výdrž. Právě naopak. Díky různorodým prvkům je velmi temperamentní a leckdy na výdrž náročnější než hodina aerobiku.

Někde se tento styl tance nazývá též „lambaérobica“.  Choreografie bývají jednoduché, hudba veselá, tanec je nabitý smyslností, a navíc se jedná o skvělou aerobní aktivitu.

Reklama

Související témata:

Související články

Protančete léto v dřevácích s cloggingem

Každý se může naučit tančit. Musí jen chtít a překonat to "poprvé". A právě tyto možnosti nabízí letní školy tance. Zde je možné se seznámit i s tanečními...

Nejvíc sexy taneční styl je Flirt Dance

Toužíte být na tanečním parketu sexy? Chcete se cítit jako hvězda? Na rozdíl od hvězdných zpěvaček jako jsou Lady Gaga, Christina Aquilera, nebo Shakira, které...

Výběr článků

Načítám