Hlavní obsah

Třetina matek vaří jinou večeři pro děti a jinou pro partnera

Novinky, Bohumila Kunertová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V dnešní době, kdy rovnoprávnost vládne téměř na každém kroku, se najdou stále místa, kde kralují převážně ženy. Mezi takové patří například kuchyně. I když při této činnosti moderním ženám ulehčují práci různí pomocníci, i tak tráví ženy v kuchyni mnoho času. Některé z nich, např. ze zdravotních důvodů či z vlastní iniciativy, navíc vaří večeři zvlášť pro potomky a zvlášť pro partnera a sebe.

Foto: Profimedia.cz

Jedna společná večeře nemusí být samozřejmostí v každé domácnosti. Téměř třetina žen vaří zvlášť pro děti a pro partnera a sebe.

Článek

Společná večeře je jedna z mála chvil, kdy se může celá rodina v klidu sejít, popovídat o tom, co kdo přes den dělal, nebo co se učily děti ve škole nového.

Většina žen v dnešní době pracuje a buduje kariéru, proto se večer snaží trávit v kuchyni co možná nejméně času, takže vaří jedno hromadné jídlo pro všechny členy rodiny. Vědci ale nyní přišli s překvapivým zjištěním, že téměř třetina dnešních žen si ztěžuje práci tím, že vaří dvě odlišné večeře, pro děti a pro partnera a sebe.

Z výsledků studie také vyplynulo, že jedna z deseti matek vařících dvě večeře je večer natolik vyčerpaná, že pouze ohřívá koupené jídlo v mikrovlnné troubě. Jedna z šesti žen pak rozmrazí a ohřeje jídlo, které uvařila již dříve, uvádí Daily Mail.

Většina žen se snaží udělat pro své potomky vyhovující jídlo, sebe ale zanedbávají a s partnerem většinou mají mnohem jednodušší jídlo, například těstoviny. Jen třetina z nich připravuje plnohodnotný pokrm i pro sebe a partnera.

Nejčastější důvody

Při studii bylo dotazováno téměř 4000 dospělých. Více než třetina žen, které vaří dvě večeře, jako hlavní důvod uvedla, že se jejich partner vrací pozdě domů, takže nestíhá večeři s dětmi.

Čtvrtina žen pak vaří první večeři pro děti dříve, aby měly děti dost času se vykoupat a být v posteli v rozumnou dobu.

Jeden ze šesti dotazovaných dospělých pak uvedl, že vaří dvakrát, protože se lépe uvolní a odpočine si při večeři pouze s partnerem, než když jsou spolu s dětmi. Stejný počet pak uvedl, že by děti stejně nejedly to samé, co dospělí.

Velmi zajímavým zjištěním také bylo, že téměř 28 procent všech dotázaných jí večeři na klíně u televize, tři procenta pak dokonce v posteli.

Anketa

Večeříte všichni společně?
Ano, vždy
8,1 %
Snažíme se co nejčastěji
50,4 %
Ne, nestíháme to
41,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1058 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Tlačenka - lahodný šperk každé zabíjačky

Na lisovaný bílý či krevní bachor by se člověk ke stolu asi nehrnul. A jde o starou dobrou tlačenku. Původně se totiž plnila do vepřových žaludků (bachořinek)...

Výběr článků

Načítám