Hlavní obsah

Čeští návrháři zaostřili na modely XL a víc

Novinky, ČTK, Karolina Zarzycká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oblé křivky jsou krásné a sexy, tak znělo hlavní motto ve čtvrtek skončeného brněnského veletrhu oblékání, obouvání a doplňků Styl a Kabo. Proto se mnoho přehlídek i odborných přednášek soustředilo na módu i doplňky pro ty, již oblékají šaty velikosti 42 a výše. Veletrh se soustředil pouze na dámy.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Na módní přehlídce kolekcí nadměrné módy Oversize show byly předvedeny modely One O One Paris.

Článek

„Čtyřicet procent populace má velikost 42 a výše a přitom butiky nabízejí pouhých pět procent zboží v této velikosti. Proto zbytek trhu doplňuje různá podomácku šitá produkce, která bohužel ke vkusu má hodně daleko,“ vysvětlila manažerka veletrhů Gabriela Vargová.

Jak říká návrhář Petr Kalouda, plnoštíhlé ženy by se měly oblékat do spíše upnutých oděvů, které zvýrazní přirozenou křivku jejich těla. Paradoxně volné šaty ženám kypřejších tvarů většinou přidají kila.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Na módní přehlídce kolekcí nadměrné módy Oversize show byly předvedeny modely z kolekce Oversize Femme Fatale, kterou vytvořili studenti a návrháři VOŠ a SUPŠ Brno.

"Pokud je žena plnější, pokud se na ni dá volná halena, tak vlastně ještě zmohutní," narušil designér a držitel titulu Výtvarník sezóny z festivalu módy Prague Fashion Week tradiční představu o tom, že plnoštíhlá žena má raději chodit oblečená do šetrně zahalujících hávů.

Na molu móda pro plnoštíhlé

Kalouda pro veletrh módy připravil dámskou kolekci nadměrné módy Femme Fatale, kterou pro polední módní přehlídku připravili studenti Vyšší odborné školy oděvního designu a managementu a Střední uměleckoprůmyslové školy textilní v Brně.

Na akci prezentující odvážné modely pro plnoštíhlé ženy, které se nestydí experimentovat, dodalo materiály - umělé kožešiny, balónové hedvábí, košiloviny nebo padákoviny - deset českých firem.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Na módní přehlídce kolekcí nadměrné módy Oversize show byly předvedeny modely z kolekce Oversize Femme Fatale, kterou vytvořili studenti a návrháři VOŠ a SUPŠ Brno.

Na své by si zde přišly ženy s velikostí 42 až 48. Právě dámská móda v nadměrných velikostech je velkým tématem současného veletrhu Styl a Kabo. Organizátoři akce totiž chtějí upozornit na velkou díru na českém trhu, kde stále segment nadměrné módy bolestně chybí.

Skoro polovina Češek nosí velikost 42

Přitom přes čtyřicet procent Češek má konfekční velikost 42 a výše, upozornili organizátoři. "Nabídka v českých obchodech a buticích je pro velikosti 42 a výše zatím pouze pětiprocentní," řekla manažerka veletrhu Gabriela Vargová.

Na malý výběr moderních oděvů ve větších velikostech si postěžovaly i modelky Hana a Soňa, které oblečení na přehlídce nadměrné módy Femme Fatale předváděly. "Pořád je to na našem trhu problém. Chci se oblékat moderně a nechci zapadnout do té šedi a úpletů," řekla Hana Šťastná.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Na módní přehlídce kolekcí nadměrné módy Oversize show byly předvedeny modely Inter-Ria.

Často prý proto sáhne po konfekci z ciziny, hlavně z Německa. Sám Kalouda ale přiznává, že navrhovat konfekci pro plnoštíhlé ženy není žádná legrace. "Až v průběhu práce jsme zjistili, jak strašně těžké je obléknout tyto ženy konfekčně," říká. Studenti pro jeho přehlídku měli totiž práci usnadněnou: oblečení šili přímo modelkám na míru.

Jak schovat nedostatky 

Slovenská moderátorka a novinářka Danica Raytchevová na veletrhu radila ženám na téma Jak poradit s oblečením boubelce. Doporučila a na modelkách současně ukazovala celou řadu nápadů, díky kterým mohou plnoštíhlé ženy opticky zeštíhlet.

Vhodné střihy, ne příliš volné, ale ani ne příliš těsné oblečení, výstřihy do tvaru V, visící náhrdelníky a další šperky odvádějící pozornost od problematických partií, vysoké podpatky, kalhoty rovnějšího střihu, tmavší barva punčoch, vrstvené oblečení. A postihla i ty intimnější části oblečení. „Správný výběr spodního prádla dokáže zúžit postavu až o jednu konfekční velikost,“ uvedla Danica Raytchevová.

Do poroty usedla také česká přední návrhářka Liběna Rochová, ta českým ženám a mužům předává radu, že každý se má snažit oblékat osobitě: "Není třeba se řídit trendy. Každý by se měl snažit být originální. Příští léto bude dobré držet se čistých a jednoduchých tvarů, které mohou oživovat asijské prvky nebo potisky."

Spodní prádlo až 7XL

Podle průzkumů si devadesát procent českých žen v obchodě nedokáže vybrat správnou velikost podprsenky. Důsledky se pak dostaví téměř okamžitě – nedostatek pohodlí, nepříjemné otlaky, dráždění kůže a řada dalších potíží.

„Malá, těsná podprsenka ohrožuje zdraví ženy,“ varovala na brněnském veletrhu módy Bogumila Jukubczaková, vedoucí exportu a školitelka prodávajícího personálu polské firmy Corin.

Doporučila zároveň, jak velikost spodního prádla správně změřit, aby byla opravdu ideální: „Při měření obvodu musíte odečíst pět centimetrů vzhledem k pružnosti materiálu. Podprsenka se při nošení nesmí posouvat a musí ji držet obvod, nikoliv ramínka.“

Anketa

Máte problémy s nákupem XL oblečení?
1. Ano
76,6 %
2. Ano, většinou je nemoderní
15,9 %
3. Ano, ale mám svoji švadlenu
0,6 %
4. Ne
6 %
5. Ne, naštěstí mám blízko kvalitní obchod
0,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2428 čtenářů.

Reklama

Související témata:
Luboš Kalouda

Související články

Výběr článků

Načítám