Hlavní obsah

Vladimir Putin jako neohrožený tvrďák a svalovec s dobrým srdcem

Právo, Lenka Dostálová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V ostře řezané tváři výraz akčního hrdiny, hra svalů na obnažené hrudi, ale také dobrácká gesta hodného strýčka - i takový dovede být ruský premiér Vladimir Putin. I když jeho fotky s rodinou prakticky neexistují a ženu ukazuje jen při oficiálních příležitostech, snímků Putina na koni, na raftu nebo ve vlnách je spousta.

Článek

Ruský premiér nevynechá jedinou příležitost ukázat, že je mužem z lidu a jeho země je v dobrých rukou. I když mu prezidentské křeslo na čas zahřívá Dmitrij Medvěděv.

Putin si velice dobře uvědomuje, jak moc dokážou znudit voliče stále stejné obrázky strnulých politiků v oblecích a s koženými úsměvy. Vsadil proto na jinou kartu. Jednou se nechává fotografovat na rybách nebo u táboráku, jindy zase zahraje na strunu drsných chlapíků, odhodí tričko a vyšvihne se na koňský hřbet.

Foto: Profimedia.cz

Při loňské dovolené se zase na jihu Sibiře projel na koni a neopomenul při tom ukázat své vypracované tělo.

Typickým příkladem byla před třemi lety návštěva monackého knížete Alberta v Rusku. Tehdy ho vzal Putin ještě jako prezident na výlet do jihosibiřského města Tuva. Nedaleko mongolských hranic sjeli na raftech 48 kilometrů horního toku Jeniseje, zarybařili si a večer poseděli u táboráku.

Tygřice se jako zázrakem osvobodila ze smyčky a vydala se hrozivě směrem ke štábu. Právě tehdy přišla Putinova chvíle. Dřív než se mohla přiblížit, skolil ji dobře mířenou ranou.

Na rybách si tehdy Putin před fotografy poprvé svlékl tričko, a ukázal tak výsledky mnohaletého judistického tréninku a dodržování tvrdé disciplíny. Snímky polonahého prezidenta s rybářským prutem v ruce vzbudily poprask. Zahraniční analytici se hned předháněli v komentářích. Podle mnohých stála za předváděním mužné síly snaha dosluhující hlavy státu dát světu najevo, že se moci rozhodně vzdát nemíní.

Skolil i tygra

O rok později se Putin už jen jako premiér vydal na Dálný východ pozorovat vzácné tygry ussurijské. Vědci z Ruské akademie věd mu ukázali speciální obojek s vysílačem GPS, díky němuž mohou pohyb zvířat sledovat. Aby premiérovi jeho fungování názorně předvedli, odvezli jej do tajgy - k místu, kde se do pasti chytila pětiletá tygřice. Tam už na politika čekal tým novinářů z televizních novin. Co se ale nestalo - samice se jako zázrakem osvobodila ze smyčky a vydala se hrozivě směrem ke štábu.

Právě tehdy přišla Putinova chvíle. Dřív než se tygřice mohla přiblížit, skolil ji dobře mířenou ranou. Jak se ovšem na kladného hrdinu sluší, nestřílel ostrými, ale uspávací střelou. Putin pak tygřici triumfálně nasadil obojek a na rozloučenou ji políbil. Následující den se na internetu strhla vášnivá debata, zda to byla opravdu náhoda nebo jen dobře zinscenované představení.

Na dno Bajkalu? Žádný problém!

Jedna z dalších Putinových výprav vedla na dno nejhlubšího jezera na světě Bajkalu, kam se ponořil v miniponorce Mir-1. Na pobyt v batyskafu se premiér musel řádně připravit. Oblékl si kombinézu tmavomodré barvy, která izoluje před chladem. Musel si také zout boty, na palubě Miru se chodí v ponožkách.

Foto: Profimedia.cz

Tygřici, kterou bravurní střelou uspal, nasadil premiér obojek s vysílačem GPS.

Poté co Mir usedl na nejhlubší místo jižní části Bajkalu, se z hloubky 1395 metrů přes speciální „hydrofon“ spojil s novináři na povrchu. „Ponor probíhá výborně, z okénka máme báječnou vyhlídku,“ vyprávěl Putin. „Je vidět dno - velice čisté a pěkné,“ popsal. Ve vodě strávil asi čtyři hodiny. Po vynoření se ho novináři ptali, zda se nechystá letět na Mezinárodní vesmírnou stanici. „Na Zemi je spousta práce,“ odmítl s úsměvem.

Plavte jako on

Loni si zopakoval dovolenou v Tuvě. Stanoval, chytal ryby, plaval a sjížděl divokou vodu. U všeho nechyběly objektivy fotografů. Obrázky do půli těla svlečeného Putina s loveckým nožíkem za pasem, oděného do maskáčů a vojenských bot, opět obletěly svět. Dokonalost marketingového tahu doplňoval křížek na krku, který mu zdobil holou hruď.

K fotografii Putina plavajícího motýlka dokonce britský deník The Guardian přidal instruktážní graf s radami pro čtenáře, jak se tento styl naučit. Image tvrdého hocha s velkým srdcem pak premiér přiživil, když zavítal na návštěvu do domu místního pastýře ovcí. Ve skromném příbytku se pozdravil s jeho třemi dětmi a malému synkovi daroval své švýcarské hodinky. „A koukej, ať je neztratíš,“ nabádal chlapce.

Foto: Profimedia.cz

Putin nastupuje do miniponorky Mir-1, ve které poté zamířil ke dnu Bajkalu.

Jedním z posledních Putinových vystoupení byla návštěva sletu motorkářů letos v červenci, kdy k černomořskému Sevastopolu přijel celý v černém za řidítky Harleye-Davidsona. „Když spolu motorkáři mluví, často používají slovo bratr. Díky za pozvání, bratři!“ pozdravil ohromené účastníky sletu.

Z rozvědky do čela největší země světa

  • Narodil se 7. října 1952 v tehdejším Leningradu, vystudoval právnickou fakultu.
  • V dětství hltal špionážní filmy a snil o práci rozvědčíka. Sen se mu splnil po absolvování univerzity, kdy nastoupil ke KGB.
  • V osmdesátých letech byl nasazen ve východním Německu, kde mu jako krytí sloužila funkce ředitele drážďanského Domu přátelství SSSR a NDR.
  • Z rozvědky odešel počátkem devadesátých let, kdy začal působit na petrohradské radnici. Poté dostal nabídku z Jelcinovy prezidentské kanceláře v Moskvě, kterou přijal.
  • V roce 1999 se stal premiérem. Po odstoupení prezidenta Borise Jelcina stanul v čele státu. Prezidentem byl dvě období. Když v roce 2008 nemohl kandidovat potřetí, vybral jako svého nástupce Dmitrije Medvěděva. Nový prezident pak Putina jmenoval premiérem.
  • Je ženatý, má dvě dcery.

Připomněl jim, že motorka člověku dává pocit svobody a je nejdemokratičtějším dopravním prostředkem. Novináři se, jak jinak, opět chytili. Prezidentské volby jsou sice až za dva roky, ale Putin neponechává nic náhodě. Chce znovu do Kremlu, a tak se ruské ženy mohou těšit na mnoho dalších fotografií tohoto hyperaktivního svalovce, ozářeného aurou moci.

Reklama

Související témata:

Související články

Když matky chtějí vypadat jako jejich dcery

Mladé dívky se snaží používat nejrůznější triky, aby vypadaly starší a tak i přitažlivější pro opačné pohlaví. Ženy ve středním věku zase používají různé...

Výběr článků

Načítám