Hlavní obsah

Co sbalit k jídlu na cestu vlakem

Právo, Věra Stejskalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při výběru jídla do vlaku záleží na délce cesty i na ročním období, jinou svačinu si zabalíme v létě, jinou v zimě. Nikdy by však neměl chybět nápoj – neslazený, neperlivý či jemně sycený a vždy v dostatečném množství. Právě na cestách je totiž zvlášť potřebné dodržovat pitný režim.

Foto: Profimedia.cz

Prostřená tabule v jídelním voze vlaku Sunlander ve státe Queensland v Austrálii

Článek

Velmi důležité je také poslední jídlo před odchodem na nádraží. Vyjíždí-li se ráno, vyplatí se přivstat si a v klidu se najíst. Tělo příjemně naladí lehká snídaně, již by mělo tvořit:

  • pečivo se sýrem, šunkou, jogurt, müsli, ovoce;
  • dostatek tekutin. Čaj, ředěný džus, zeleninová šťáva, kakao. Kdo se ráno neobejde bez černé kávy, přidá k ní sklenici minerálky nebo nesycené vody.

Víc menších svačinek

Místo jedné velké je výhodnější vzít do vlaku několik malých svačinek. První bude tvořit pečivo se sýrem, na kratší cestu i se šunkou, na delší s trvanlivou uzeninou. Pro tu další stačí několik sušenek typu Be-Be.

Každou svačinu by mělo doplnit i ovoce. Na dlouhou jízdu se hodí jablka, kiwi, osvěží dílek ananasu či malý hrozen vína. Třešním, jahodám a švestkám je ale lepší se vyhnout.

Výtečně povzbudí rovněž zelenina, hlavně rajče, kapie, oloupaná zelená okurka. Snad ani není nutné připomínat, že stejně jako ovoce jen dobře omytá.

Cestujeme-li s dětmi, platí pro ně totéž, jen s malou výjimkou. Ve svačině nebudou trvanlivé uzeniny, zato víc ovoce. Jejich první občerstvení by měla tvořit nějaká mléčná dobrota, třeba pacholík. A ještě upozornění – kolové nápoje na cesty nepatří, velký obsah cukru žízeň spíš zvyšuje.

Jedině ve smokingu

Slavný Orient-Expres míval původně hodně daleko k dnešnímu luxusu. V zábavní atrakci se tento rychlý a levný vlak změnil s rozvojem letecké dopravy. Ve třech jídelních vozech se nyní servíruje oběd o třech a večeře o čtyřech chodech, snídani i čaj o páté podává cestujícím přímo v kabině jejich osobní steward.

Nejdražší jízdenka z Paříže do Istanbulu a pak zpět do Benátek, zahrnující kontinentální snídani, odpolední čaj, oběd i večeři, tu přijde až na 415 000 Kč. Za nejvhodnější oděv do jídelního vozu se považují smoking a večerní róba, tričko i džíny jsou zakázány.

Foto: archiv, Právo

Interiér salonního vagónu prezidenta Masaryka.

V USA vyjel první vlak s restauračním vagónem roku 1868. Zasloužil se o to George Pullman, který železnicím nabídl plně vybavený jídelní vůz i s personálem. Vysoko nastavil kulinářskou laťku. Menu mělo i 12 chodů v kvalitě nejlepších restaurací.

U nás se v počátcích železniční dopravy orientovaly na občerstvení cestujících nádražní restaurace. Existovaly dokonce i tzv. obědvací stanice, kde se už v jízdním řádu počítalo s půlhodinou na jídlo.

K zahnání hladu a žízně sloužívaly rovněž tzv. bufety k vlaku, tedy přímá roznáška jídla až k vagónům. Zajišťovali ji provozovatelé nádražních restaurací, takže se známé volání „Horké párky, pívo, límo“ ozývalo jen ve stanicích, kde fungovaly.

Jídla podávaná v EC 379 a 378 Carl Maria von Weber na trase Ostseebad, Berlín, Děčín, Praha, Brno a zpět připravili kuchaři z JLV, a. s. 

Hovězí rumpsteak na zeleném pepři (2 porce)
2 roštěnky (po 150 g), 4 lžíce olivového oleje, sůl, 4 g celého zeleného pepře
Opláchnutým, osušeným plátkům nařízneme okraje, rukou lehce naklepeme a pak zprudka opečeme na rozpáleném oleji. Maso vyjmeme a osolíme. Do výpeku přidáme zelený pepř, krátce jej orestujeme a na talíři přelijeme na rumpsteaky. Podáváme s hranolky či kroketami.
Omeleta s rajčaty a sýrem (2 porce)
4 rajčata, 6 vajec, 100 g strouhaného sýra, 2 lžíce oleje, sůl, mletý pepř, sladká paprika, oregano, bazalka
Omytá rajčata drobně pokrájíme a smícháme s rozšlehanými vejci. Okořeníme, osolíme, nalijeme do pánve s rozpáleným tukem a mírně zapečeme. Omelety ochutíme bazalkou, přeložíme na půl, hustě posypeme sýrem a pak krátce zapečeme v troubě. Podáváme s čerstvou zeleninou.
Kuřecí steak Balkán (2 porce)
300 g kuřecích řízků, 2 lžíce olivového oleje, 4 rajčata, 4 papriky, 1 střední cibule, 125 g balkánského sýra, mletý pepř, sůl
Kuřecí plátky opláchneme, osušíme, naklepeme, osolíme, opepříme a opečeme z obou stran na oleji. Maso vyndáme, ve výpeku orestujeme drobně krájenou zeleninu, kterou navršíme na řízky. Pak je hustě posypeme strouhaným balkánským sýrem a krátce zapečeme v troubě. Podáváme s brambory a čerstvou zeleninou.
Kuřecí směs Jaroslav Hašek (2 porce)
300 g kuřecích prsíček, 2 lžíce oleje, 100 g sterilovaných žampiónů, 1 cibule, 100 g sterilované kapie, sůl, pepř, 80 g kečupu
Nudličky osušených prsíček osolíme, opepříme a zprudka zatáhneme na oleji. Zeleninu i houby pokrájíme a přidáme k orestovanému masu. Vše udusíme do měkka a nakonec zahustíme kečupem. Podáváme s rýží.
Foto: František Petrák, Právo

Reklama

Související témata:

Související články

Salát, který zasytí jako hlavní jídlo

Už jsme si vyzkoušeli polévky jako hlavní jídlo. Nyní jsou na řadě saláty. Většinou jsme byli zvyklí dávat si je jako přílohu k jídlu. Mnoho z nás už si však,...

Ženy stráví až tři roky života u plotny

Za posledních padesát let se doba výrazně změnila. Technologie se stále vyvíjí a zlepšuje, spotřebiče, které nám pomáhají v běžném životě jsou stále výkonnější...

Výběr článků

Načítám