Hlavní obsah

Vymóděte se na túru, do města či na lodní party

Novinky, Kamila Mouchová

Letnímu povalování na pláži už počasí příliš nepřeje, ale čas výletů a party ještě nekončí. Pokud tedy plánujete s přáteli vyrazit mimo rodné město a zažít trochu dobrodružství na túře či si rozšířit kulturní obzory o nové památky, máme pro vás tipy, co si v takových případech vzít na sebe. Nechte se inspirovat oblečením, v němž se budete cítit příjemně a přitom vám bude i slušet.

Článek

Pokud jste se rozhodli trávit čas aktivně a vyrazit na výlet, nezapomeňte si rozmyslet, v jakém oblečení se budete cítit příjemně a dobře vám svými vlastnostmi poslouží.

Horská túra

Letní procházky mezi vrcholky hor představují pro mnohé výletníky úžasný relax pro tělo i psychiku. Tento druh aktivního odpočinku je však poměrně náročný na vybavení. Jistěže záleží na náročnosti a délce túry, ale v kvalitním oblečení vás nepřekvapí žádný rozmar počasí ani přírodní terén.

Stále rozšířenějším sportem se stává tzv. nordic walking, neboli severská chůze. Hlavním prvkem jsou trekkingové hole, které při chůzi po horách koordinují pohyb celého těla a navíc přenášejí část hmotnosti na svaly paží a odlehčí tak nohy. Proto se doporučuje praktikovat tento sport např. po operaci nohou.

Nordic walking se k nám dostal ze Skandinávie a dá se bez problémů provozovat i v našich horských podmínkách.

Nejpodstatnější při trekkingu je však bezesporu obuv. Pohorky se vyplatí pořádně v obchodě vyzkoušet, nejlépe koupit o půl čísla větší, protože bota po pár hodinách stoupání v kopcích nateče. Pohory se vyrábí buď celokožené nebo kožené s membránou, které jsou nepromokavé a rychleji schnou, ale jsou také dražší. Na léto je nejvhodnější kombinace textilu, kůže a membrány, ve které se noha tolik nezpotí.

Bunda na horskou túru by měla být v prvé řadě nepromokavá a větru vzdorná. Materiál softshell nahrazuje oblékání několika vrstev, protože je prodyšný a voděodolný.

Nezapomeňte si přibalit i pokrývku hlavy, nejlépe s kšiltem, který vás ochrání před ostrým horským sluncem. Stejně tak je dobré sbalit si věci do pohodlného batohu nebo krosny, z nichž nebolí záda a mají odvětrávání, aby se záda při stoupání nepotila.

Na procházku do lesa

Husté, ponuré lesy jsou tajuplným světem samy o sobě. Jakmile do nich jednou člověk vstoupí, pohltí ho ta nádherná vůně a ticho.

Značně se však naše procházka zpříjemní, pokud vyrazíme ve správném lesním oblečku. Důležité je, i v prosluněných dnech, vzít si pokud možno delší svršky. Platí to o nohavicích i o rukávech. Ideální je lehký nepromokavý šusťák. Ve stínu stromů bývá vždy o pár stupňů chladněji a především vstupujeme do ráje až příliš přátelského hmyzu.

Správní houbaři vyrážejí většinou ve vysokých holinách, aby je žádná rosa nepřekvapila. Postačí i vyšší boty, které jsou z nepromokavého materiálu.

Barva oblečení by měla být co nejméně nápadná, abyste do lesa "zapadli". Zvířata vás budou mít nejradši, když se obléknete do tmavších odstínů hnědé nebo zelené.

Pokud s sebou nemáte nepromokavou bundu, určitě vezměte do baťůžku pláštěnku. V lese se vždy déle udržuje vlhkost, tak i když už je po průtrži, pod stromy to poznat nemusíte. Pláštěnky se prodávají v praktických skladných balení, nebo s popruhy, které připnete pohodlně na batoh.

 Vzhůru na památky

Jestli pociťujete kulturní deficit, vyrazte si třeba na prodloužený víkend do některého z historických měst Evropy, anebo jen běžte objevovat pražská zákoutí, kterých je v metropoli nespočet.

Pokud jednotlivé body na mapě vytváří spletité obrazce a mezi sebou mají nějak podivně moc prázdného místa, pak se vyplatí myslet na to, v čem se našim nohám při památkové trase bude šlapat nejlépe. Základ je rychle vytěsnit z mysli obrázek podpatků a minisukýnek. Když si nazujeme pevné sandály nebo polouzavřené boty se silnější podrážkou, nohy nám poděkují už v druhém muzeu.

Dokonce se vyrábí i sportovní nazouvací žabky, které jsou vytvarované podle klenby nohy a mají vyšší podrážku.

V čem volnějším modelu vyrazíme, tím se budeme méně v parných dnech potit. Je dobré vyhnout se úplým kouskům šatníku. Lepší je zvolit tmavší barvy kalhot, protože po pár hodinách chůze ve vedru může nastat situace, že lavička poblíž nebude a naše nohy vypoví službu. Nějaký ten prach z patníku se na tmavých věcech dá přežít.

V bermudách nebo capri kalhotech se budete cítit pohodlně, a zároveň mohou vypadat elegantně i sportovně, podle toho, jaký střih zvolíte.

Pláž volá

I když počasí momentálně opalování nepřeje, plážová sportoviště a bary ještě nezavřely. Vytáhněte tedy přátele na trochu akčnější odpoledne. Můžete třeba uspořádat turnaj v plážovém volejbale, tenisu nebo vyrazit na cyklovýlet. Pokud nebude zrovna pršet, chladnější počasí sportu nevadí.

Elastické, bavlněné kraťásky nebo zavinovací sukýnky jsou pro pohyb na pláži ideální. Malý kus oděvu nezabere místo v tašce a někdo se tak přioblečen může cítit příjemněji než pouze v plavkách.

Šátky nebo klouboučky nám udělají na také dobrou službu. Pokud je barevně sladíme s ostatními svršky, budou navíc působit i jako módní doplněk.

Lodní párty - rum a proužky!

Pokud patříte k těm šťastlivcům, kteří si mohou užívat slunečné dny na pohupujícím se hausbótu nebo rovnou na jachtě na moři, nezapomeňte si přibalit námořnické doplňky, abyste do vodního světa jak se patří zapadli. Proužkovaná modro-bílá móda zažívá v současnosti boom. Tak proč toho nevyužít.

Jen pozor na podpatky - aby vaše nohy nezradily na rozhoupané přídi, dřív než si stačíte dát doušek námořnického rumu.

Reklama

Související témata:

Související články

Protančete léto v dřevácích s cloggingem

Každý se může naučit tančit. Musí jen chtít a překonat to "poprvé". A právě tyto možnosti nabízí letní školy tance. Zde je možné se seznámit i s tanečními...

Výběr článků

Načítám