Hlavní obsah

Ženy stráví až tři roky života u plotny

Novinky, Bohumila Kunertová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za posledních padesát let se doba výrazně změnila. Technologie se stále vyvíjí a zlepšuje, spotřebiče, které nám pomáhají v běžném životě jsou stále výkonnější a samostatnější. I když máme v mnoha ohledech mnohem snadnější život než naše prababičky, jedna věc je stále podobná. Jsou to ženy, na kterých leží úkol uvařit a nasytit rodinu. Vědci zjistili, že i s pokročilou technologií dnešní žena stráví zhruba dva a půl roku pouze vařením.

Foto: Profimedia.cz

I když ženy tráví u plotny zhruba polovinu času než jejich prababičky, stále je to dost.

Článek

Je sice pravda, že za posledních padesát let se tento údaj zmenšil zhruba na polovinu, i tak je to podle některých odborníků v dnešní přetechnizované době stále dost. Muži jsou na tom za tu dobu i při snížení údajů u žen stále lépe. Průměrná doba, kterou tráví při vaření, je zhruba 1,4 roku.

Studie, zaměřená na návyky v oblasti vaření, ukázala, že téměř 75 procent všech jídel uvařených doma připravily ženy.

Devět z deseti žen pak po práci každý den tráví v průměru hodinu u vaření. O víkendu se doba zdvojnásobuje. To znamená, že od 18 do zhruba 65 let věku tráví ženy devět hodin týdně pouze vařením pro členy rodiny. Za život to pak dělá 2,51 roku.

Ze studie také vyplynulo, že muži jsou v kuchyni v průměru o 14 minut déle, než ženy. Velmi často ale tuto dobu tráví pozorováním manželek, jak připravují večeři. Pomáhá jen malé procento z nich. Když už ale muži připravují jídlo, dělají to většinou jen pro sebe.

Jak se vařilo v roce 1960

V roce 1960 průměrně připadalo u žen šest let jejich života pouze na vaření. Musíme si ale uvědomit, že jim práci neulehčovali zdaleka tak výkonní pomocníci, které máme dnes a neměly ani k dispozici řadu polotovarů či hotových jídel jako v dnešní době.

Šéfkuchař Antony Worrall Thompsonk k výzkumu dodal: "Jako profesionální kuchař trávím samozřejmě většinu času v kuchyni. Ale 2,5 roku během života ženy, ještě když jsou celý den v práci, to je podle mně nepředstavitelně velký údaj."

"Není překvapení, že muži tráví v kuchyni méně času než ženy, ale očekával bych, že se bude tento údaj s postupem let zvyšovat. Kuchyň už přeci dávno není jen doménou žen,"dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám