Hlavní obsah

Francouzské designérky vdechly nový život tradičním vějířům

Novinky, ČTK, Marcela Janouchová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Dlouhé bílé šaty, paraplíčka nebo vějířky. V dřívějších dobách pro smetánku běžná věc. Dnes však tato móda upadla do zapomnění. O vzkříšení doplňků, konkrétně vějířů, se postaraly dvě francouzské designérky.

Článek

První zmínky o vějířích jako doplňku, pomocníka v horku, nebo dokonce zbraně, sahá až do 12. století. Jejich první působení však sloužilo k rozdmýchávání ohně, nebo odhánění hmyzu. Nejstarší nalezený kousek pochází až ze 4. století před naším letopočtem.

Milovnice vějířů Eloise Gillesová a Raphaalle de Panafieuová investovaly do dílny značky Duvelleroy své úspory. Výsledek? Jejich dvanáct nových modelů vějířů, ručně vyrobených a vyzdobených tradičními i moderními materiály a látkami, se objeví na trhu už koncem srpna.

Obě dvě ženy dříve pracovaly v módním byznysu. Poznaly se před pár lety a tehdy se rozhodly založit svou další kariéru na vějířích. Značku a výrobnu Duvelleroy, která funguje od roku 1827, koupily od jeho majitele Michela Maignana. V té době opustily i svá předchozí zaměstnání.

"Vějíře nejsou jen elegantní a ženské, ale jsou taky velmi praktické. Kdykoliv jdu někam na párty, do restaurace nebo hlavně do klubů, vždycky si beru vějíř," říká osmadvacetiletá Panafieuová. Ta se prý do vějířů "zamilovala" už jako dítě, kdy jí otec dovezl jeden z Asie.

Na nové vějíře návrhářky použily třeba "královský" mušelín, pod který ukryly kostru z ultra-lehkých polymerů používaných při výrobně sportovních aut. Při kreaci luxusního vějíře s názvem Korál zase zkombinovaly dramatické rudé hedvábí s plastem z bílkovin a formaldehydu.

Výroba jednoho takového vějíře trvá minimálně 20 hodin, některé modely i mnohem víc. Namáhavé a piplavé práci odpovídá cena - od 500 dolarů (9350 Kč) do 4500 dolarů (85 tisíc Kč).

Vějíře jen na přehlídkové molo? Ne

Mylný názor má ten, kdo si myslí, že vějíře jsou do společnosti tabu. Například pro slavné celebrity jsou v horkých dnech vítaným doplňkem. Nepohrdnou jimi ani turistky na dovolené v tropických zemích, kde jim mnohokrát jiný vlahý vánek, kromě vějířového, nezavane.

Foto: Profimedia.cz

Celebrity vějíře často využívají.

Foto: Profimedia.cz

Paris Hilton svůj doplněk s chutí využívá i ke svádění.

Nepohrdnou jimi ani muži. I naše drahocenné polovičky uvítají elegantní módní doplněk, který je osvěží a dobře vypadá. Ač je to pro někoho komická představa, pro jiné je to zcela běžná věc.

Foto: Profimedia.cz

I muži se v horkých chvílích rádi ovanou vějířem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám