Hlavní obsah

Jak správně čistit zuby psím mazlíčkům

Novinky, ČTK, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte doma roztomilého malého psíka nebo dobráckého hlídače domu? Všichni bez rozdílu věku a rasy by si měli nechávat od páníčků vyčistit chrup. Částečně tak předejdete pachu z úst a nepříjemným zdravotním komplikacím. Ukážeme vám, jak by mělo takové správné čištění zubů vypadat.

Článek

Psům by měly být zuby čištěny stejným způsobem jako u lidí. Zub musíte očistit ze všech stran neinvazivním pohybem, abyste odstranili zubní plak ze zubu. Nejlepší je čistit zuby psovi každý den, ideálně po každém krmení.

Potřebujete k tomu tři pomůcky: první je speciální zubní pasta na psí chrup. Pak potřebujete kartáček, kterých je více druhů. Můžete použít i lidský, ale jednodušší je psí, který si navléknete na prst. Poslední a nejdůležitější je vůle a odhodlání majitele psa pravidelně psovi zuby čistit.

Nejčastěji mají zánět dásní a zubní kámen

Psí zubaři se nejčastěji setkávají se zánětem dásní, závěsného aparátu, zubním kamenem a zánětem měkkých tkání. U pacienta často odhalí zlomené zuby, nádor či uvízlé těleso. Zubní kaz psi mají jen zřídka. Pes i se zánětem normálně žere, nemoc se dá ale odhalit podle zápachu z tlamy.

Podle veterináře Zbyňka Lonského nezpůsobují psům záněty v dutině ústní v počátcích bolest. Majitel na ně přijde obvykle pozdě. Přitom přes 80 procent psů ve věku 20 až 27 měsíců trpí příznaky onemocnění dásní.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám