Hlavní obsah

Hubené modelky jsou pro návrháře stále in

Novinky, Andrea Zunová

Ačkoli se před časem rozpoutala vlna protestů proti vychrtlým modelkám, na stránkách módních časopisů a přehlídkových molech se s nimi máme možnost setkávat stále. Je to varující především pro dívky v pubertě, které jsou velmi náchylné snahám vypadat jako dívky z titulních stran předvádějící módu.

Beata Rajská: ženám se za poslední roky zúžily bokyVideo: Novinky

 
Článek

Dříve bylo běžnou konfekční velikostí číslo 40. Dnes už z regálů mnoha obchodů, nabízejících módní oblečení téměř vymizelo a nahradily je spíše velikosti 36 či 34, v lepších případech 38. Proč tomu tak je?

Podle odbornice na zdravou výživu lékařky Kateřiny Cajthamlové to není způsobeno požadavky zákazníků, ale naopak producentů trhu módy, kteří „zadávají parametry, jak mají modelky vypadat“.

Módní návrhářka Beáta Rajská naopak míní, že trend štíhlých postav není patrný jen u modelek, ale také u jiných žen, vystupujících na veřejnosti. Rajská tvrdí, že „vývojem kostry došlo ke zúžení pánví“ a ženy obecně jsou podle ní hubenější.

S tím však nesouhlasí dětská lékařka Ladislava Charouzková.  "Rozhodně tento pocit nemám, spíš se jedná o výjimky, které nejsou dané vývojem," řekla Novinkám. Dodala, že jako pediatr se k tomu nepřiklání.

Podle Cajthamlové je jisté, že právě velikost XS, neboli 34, byla dříve dětskou velikostí. Lékařka se domnívá, že to je pro výrobce modelů příznivé, protože na takto malé velikosti se spotřebuje méně látky. To odmítá Rajská, podle které je to tak malé ušetření materiálu, že to nestojí za to.

Ikonou byla Twiggi

Ikonou hubených modelek byla jistě Twiggi, která však ke své váze nepřišla tvrdým hladověním, ale byla jí nadělena přírodou. Nakonec štíhlá je i nyní, kdy je jí 61 let. Sama Twiggi před časem řekla, že drastické diety jsou nebezpečné a zodpovědnost za vytváření nezdravých tlaků na hubenost přisoudila šéfredaktorům módních magazínů a módním návrhářům.

Foto: Profimedia.cz

Twiggy v období své největší slávy.

Faktem je, že např. na přehlídkových molech v Miláně letos mohly vystupovat jen modelky s lékařským osvědčením o zdravotním stavu a značkovou módu tam předváděly i ženy plnějších tvarů. Přespříliš hubené ženy nesměly vystoupit ani na loňském festivalu módy v Madridu.

Jedním z prvních, kdo zakázal na svých přehlídkách účast vychrtlým modelkám, byl už v roce 2007 Giorgio Armani. Reagoval tak na smrt brazilské modelky Any Caroliny Reston, která zemřela na následky mentální anorexie. Při výšce 172 centimetrů totiž vážila jen 40 kilogramů.

Bohužel ani tato a podobné zprávy neodradily dívky, které se chtějí stát modelkami, od držení drastických diet. Jinak by se totiž nemohlo stávat, že modelka při výšce 175 cm váží jen 50 kg a trpí tedy jasnou podvýživou. Podle výpočtu BMI - indexu tělesné hmotnosti by k této výšce pasovalo určitě o deset kilogramů více.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám