Hlavní obsah

Jak se nejefektivněji zbavit nežádoucích chloupků na těle

Novinky, Dana Sokolová

Současné trendy přejí hladce oholené kůži. Chloupky jsou tabu nejen v podpaží a na nohou, ale začínají být i zcela nežádoucí v tříslech či obličeji. Podle statistik si chloupky na těle pravidelně odstraňuje až 70 procent všech žen v Evropě. Odlišují se jen ve volbě způsobu odstranění chloupků. Každé ženě totiž vyhovuje zcela jiný způsob epilace či depilace.

Cukrová depilace bolí méně než depilace voskemVideo: Novinky

 
Článek

Odstraňování chloupků bylo populární již v dobách starověkého Egypta a antického Řecka. Již tehdy existovalo hned několik způsobů, jež ženy pravidelně podstupovaly, aby se líbily svým mužům. Některé metody byly skutečně drastické, jako například upalování chloupků svíčkami či odřezávání chloupků nožem a je až z podivem, že to byly ženy ochotny podstupovat.

V dnešní době mají ženy na výběr z mnohem přijatelnějších metod, i když ne vždy se jedná o zcela bezbolestné metody.

Většina odborníků je pak dělí na tzv. depilaci a epilaci. U depilace se hovoří především o klasickém holení, jelikož se jedná především o krátkodobý efekt. Naopak u epilace jde o dlouhodobější efekt a navíc by při ní mělo docházet i k redukci ochlupení díky řídnutí a slábnutí chloupků.

Nejoblíbenější je stále holení

Mezi stále nejoblíbenější způsob odstraňování chloupků patří klasické holení pomocí nejrůznějších strojků.

Jde o velmi jednoduchý akt, kdy pokožku namočíme, popřípadě natřeme krémem (pěnou, gelem) určeným k holení a poté použijeme žiletku. Tahy provádíme proti růstu chloupků, aby byla pokožka oholena důkladně.

Velkou nevýhodou holení je ale nutné časté opakování a to nejčastěji každý druhý, nejdéle třetí den. Jednotlivé chloupky totiž dorůstají téměř okamžitě a navíc mohou sílit a tmavnout.

Jednoduchost depilačních krémů

Depilační krémy působí také velmi rychle a bezbolestně. Speciálním krémem natřeme pokožku a necháme působit zhruba pět minut. Poté krém jednoduše omyjeme vodou. Jde o velmi příjemný způsob chemické depilace vhodný pro všechny partie.

Aby však byl tento způsob odstranění chloupků funkční, musíte mít chloupky dlouhé hned několik milimetrů, jinak je krém odstranit nezvládne. Na stejném principu pak fungují i depilační mléka či pěna.

Podle odborníků mohou být některé ženy na tyto přípravky alergické a proto je lepší je nejprve vyzkoušet na menší části těla.

Depilace cukrovou pastou vydrží až měsíc

Depilace cukrovou pastou nebo-li také "Body Sugaring" patří mezi méně bolestivé depilace, přičemž vydrží stejně dlouho jako bolestivá depilace voskem. A to až jeden měsíc.

Navíc se nejedná o chemickou depilaci, jelikož cukrová pasta je vyrobena pouze z citronové šťávy, vody a cukru. Neobsahuje tak žádné chemické přísady a je tedy 100% přírodní.

Způsob depilace je snadný. Nejprve se kůže odmastí speciálním přípravkem. Poté natře pudrem a depilace může začít. Pasta se nanese na chloupky a následně strhne. S ní i chloupky včetně kořínků. Poté se místo omyje čistou vodou a tím je pasta zcela odstraněna.

Cukrovou pastou lze depilovat všechny partie, včetně velmi citlivých částí těla. Lze ji tedy doporučit pro depilaci obličeje (horní ret, obočí), třísel či podpaží.

Výhodou této depilace je, že díky ní lze odstranit i velmi krátké chloupky (1-2 mm) a jelikož se pasta strhává po směru růstu chloupků, tak tento způsob depilace téměř nebolí. Navíc cukr působí na pokožce antibakteriálně a pomáhá ji tak udržet v dobré kondici.

Také nedochází k zarůstání chloupků a netvoří se pupínky. Nevýhodou pak zůstává především časová náročnost a oproti vosku se i jedná o dražší variantu.

Cukrovou pastu si je sice možné vyrobit i doma, ale odborníci tento způsob nedoporučují, jelikož domácí recepty často nefungují tak, jak mají.

Depilace voskem je účinná i bolestivá

I když je na trhu k dostání mnoho bezbolestných metod, některé ženy stále upřednostňují depilaci pomocí vosků.

Studený vosk se většinou používá pro domácí depilaci v podobě speciálních pásků, které se přiloží na místo, které chceme depilovat a strhne se. Je to však poměrně bolestivý způsob. Proto se většinou používá na menší partie, jako například na obličej.

Depilace teplým voskem je o trochu složitější. Místo se musí nejprve ošetřit speciálním přípravky, až pak se vosk zahřeje a přiloží na pokožku. Na vosk se přilepí depilační páska a následně se strhne. Dojde tak k vytrhnutí chloupků i s kořínkem. Poté se pokožka musí ošetřit speciální přípravky na regeneraci pokožky.

Po depilaci voskem chloupky dorůstají za 4 až 6 týdnů. Bohužel tato metoda nejen bolí, ale vyskytují se při ní i alergické reakce či zarudnutí kůže. Proto je třeba nejprve vosk vyzkoušet na malém kousku kůže. Jako nevýhodu vidí ženy také to, že chloupky se musí před epilací nechat dorůst zhruba do 4–5 milimetrové délky.

Tajemství brazilské depilace

O brazilské depilaci se hovoří v souvislosti s úplným odstraněním chloupků z intimních míst. Původně šlo o depilaci voskem, ale pojem se postupně rozšířil i na další příbuzné metody, jako je třeba depilace cukrovou pastou.

Brazilskou depilaci lze provádět doma, ale mnohem lepší je navštívit specializovaný salón, jelikož se jedná o bolestivou metodu a v salónu provedení bývá příjemnější. Výsledky této depilace jsou úžasné, ale je nutné proceduru minimálně každý měsíc opakovat.

Vytrhávání chloupků pomocí pinzet či epilátorů

Vytrhávání chloupků patří mezi taky poměrně časté metody depilace. Říkáme depilace, protože i po vytržení, chloupek poměrně rychle doroste.

Chloupky je dobré vytrhávat po směru růstu a nejvhodnější dobou pro depilaci je pak po koupeli, kdy je pokožka vláčná a chloupky změknou.

Někdo sice tvrdí, že u nejmodernějších epilátorů je bolestivost mizivá, ovšem jen málokdo je schopen i tuto bolest snášet.

Hladká pokožka po depilaci epilátorem pak zůstává 1-3 týdny. Ovšem aby depilace byla funkční, musí být chloupky asi 5 milimetrů dlouhé, jinak je strojek nezachytí.

Dlouhotrvající metody

Fotoepilace - odstranění chloupku probíhá za pomocí  IPL (intenzivního pulsního světla). Díky němu dojde ke zničení vlasového folikulu prostřednictvím selektivní fototermolýzy. Při opakovaném použití (4 – 6 ošetření) lze tedy dosáhnout výrazné redukce růstu chloupků, ovšem jen u chloupků s dostatečným množstvím pigmentu.

Laserová epilace - patří mezi nejefektivnější epilace vůbec. Přístroj vysílá světelný paprsek, který je pohlcován pigmentem vlasové cibulky a mění se na teplo. To pak ničí celou cibulku. Chloupek by pak již neměl znovu narůst. Někdy se však stává, že vlasová cibulka není zničena úplně. V tom případě chloupek naroste znovu, ale jen velmi tenký a krátký. I z tohoto důvodu je třeba laserovou epilaci provést několikrát, než je výsledek dokonalý. Světlovlasé ženy přitom potřebují zpravidla více procedur laserové epilace, než tmavovlásky.

Některým lidem po laserové epilaci už chloupky nenarostou nikdy. Jiným mohou chloupky začít opět růst nejdříve po roce. Pokud však chloupky nejsou zničeny zcela, pak zůstává na těle slabé světlé chmýří, což lze považovat za špatné provedení epilace a nebo provedení pomocí méně efektivního laseru.

Anketa

Jakou metodu odstraňování chloupků upřednostňujete?
Holení pomocí jednoduchých strojků
58 %
Holení pomocí elektrických strojků
5,6 %
Depilaci pomocí epilátorů
18,1 %
Depilaci voskem
3,8 %
Depilaci cukrovou pastou
2,4 %
Depilaci pomocí krémů, mlék či pěn
2,7 %
Fotoepilaci
0,7 %
Laserovou epilaci
2,2 %
Jinou ...
0,8 %
Žádnou - upřednostňuji přirozenost
5,7 %
Celkem hlasovalo 6254 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Strniště je více sexy než hladké tváře

Brad Pitt, Ashton Kutcher či Colin Farrell dobře vědí, proč své skráně často nechávají pokosené na výšku. Strniště je totiž pro ženy velmi přitažlivé...

Výběr článků

Načítám