Hlavní obsah

Když vám nejlepší kamarádka řekne, že vám to sluší, nevěřte jí

Novinky, Veronika Hušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Potřebujete sexy model na rande, nové boty či kostým do práce? Pak je nejvyšší čas vyrazit na nákupy. Než ale vytočíte telefonní číslo své nejlepší kamarádky, abyste ji požádala o doprovod a módní kritiku v jednom, dobře si to rozmyslete. Také byste si mohla odnést z obchodu kousky, které vás namísto v bohyni promění ve strašidlo či dívku od kolotočů, varují odborníci na serveru Daily Mail.

Nevěřte kamarádkám, radí nejnovější studieVideo: Novinky

 
Článek

Každá žena se občas dostane do úzkých, když si chce koupit něco nového na sebe, ale není si zcela jistá, že jí ta daná věc skutečně sluší.

A právě v takový okamžik je kritické oko někoho dalšího k nezaplacení. A nejlépe, když je tím někým osoba důvěryhodná a taková, která ženu dobře zná. Logicky tak vše ukazuje na nejlepší kamarádku. Poslední vědecké studie ale před takovou poradkyní nejvíce varují, protože právě nejlepší kamarádky umějí být v těchto situacích nejzákeřnější.

Přítelkyně jako největší nepřítel

Pokud vám nejlepší kamarádka bude tvrdit, že „ten výstřih není příliš hluboký, ale sexy“ a „že ty barvy nejsou křiklavé, ale extravagantní“, dost možná si z obchodu odnesete model, v němž ve skutečnosti vypadáte jako kombinace bonbónu a lehké ženštiny.

Podle vědců totiž až čtyři z deseti žen svým kamarádkám lžou, že jim to sluší, i když ve skutečnosti vypadají otřesně. Dělají to proto, aby v porovnání s nimi samy vypadaly lépe.

Kamarádce ale není radno věřit ani tehdy, když tvrdí, že „ty šaty rozhodně nejsou nic pro vás“ a že „by volila méně odvážnější střih“. Každá desátá respondentka totiž přiznává, že svou nejlepší kamarádku přinutila vrátit na věšák model, v němž vypadala doopravdy úžasně. A to jen ze strachu, že by ji v něm mohla zastínit.

Psychologové tvrdí, že kvůli biologickým dispozicím jsou si ženy navzájem často nejhoršími nepřáteli. „Je to boj o přežití a získání toho,nejlepšího‘ pro sebe,“ říká psychoterapeut Philip Hodson a dodává: „Nechceme zničit své vlastní šance. Nejsme racionální bytosti, naopak jsme emocionální. Někdy prostě chceme, aby ostatní vedle nás upadli a vypadali směšně.“

Podle studie jsou ženy přes své úspěchy stejně zákeřné a pomlouvačné i v práci. Jedna z deseti žen se totiž přiznala k tomu, že záměrně vylila drink na šaty své konkurentky. Něco takového je přitom u mužů nevídané.

Za vše může tlak okolí

Velmi kuriózně vypadá i varování odborníků, aby si ženy nikdy nenechaly uvařit kávu od svých silnějších kolegyň. Ne že by se zachovaly zrovna jako Maryša, ale je více než pravděpodobné, že vám do kávy nalijí místo nízkotučného mléka plnotučné, nebo jakoby náhodou přidají kostku cukru navíc.

Podle vědců to souvisí s tím, že jsou na ženy kladeny stále větší nároky. Očekává se od nich, že budou úspěšné v kariéře, vedle toho dokonale pečovat o rodinu a dům a jako bonus si vypěstují tělo supermodelky. O dvě kila lehčí kolegyně tak je samozřejmě konkurencí, kterou není radno podceňovat.

Nicméně i přes reálné příklady tajného naschválnictví přátelství mezi ženami existuje. A podle odborníků ani to, že vám kamarádka řekne, že vám to sluší, ještě nutně nemusí znamenat, že vás chce vystavit posměchu. Třeba je jen příliš laskavá nebo zbabělá na to říct vám pravdu. Ale ruku na srdce, co je lepší? Polopravdivá kritika kamarádky, nebo pravdivá kritika od přítele?

Reklama

Související články

Ženy se raději vzdají partnera než kamarádky

Ženy přátelství neberou na lehkou váhu. Potvrzuje to i poslední studie britských sociologů, která tvrdí, že ženy rozchod s kamarádkou berou mnohem hůře než...

Výběr článků

Načítám