Hlavní obsah

Švédsko žije svatbou princezny Victorie

Právo, Vladimír Plesník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Horečka ze svatby korunní princezny Victorie (32) s trenérem z fitnesscentra – neurozeným Danielem Westlingem (36) – ve Stockholmu vrcholí. A jak to tak ve Švédsku chodí, každý si může říci svoje.

Foto: Profimedia.cz

Svatební den Victorie a Daniela se změnil na slavnost všech Švédů. Ano si řeknou 19. června ve stockholmské katedrále Storkyrka.

Článek

Pohádky nejobtížnější úsek příběhu přeskakují. „A pak si princezna vzala prince, a jestli nezemřeli, žijí tam dodnes,“ tak zpravidla zní jejich závěr. Ve skutečnosti pro princeznu drama začíná už při přípravě svatby. Victoria a Daniel o tom vědí své. Devatenáctého června si řeknou ve stockholmské katedrále Storkyrka ANO.

Celá země tím sňatkem žije. Teď třeba přetřásá otázku, kdo povede Victorii k oltáři. Princezna přislíbila tuto výsadu svému otci Carlu XVI. Gustafovi, čímž vyvolala smršť protestů. Vždyť rovnoprávnost ctící Švédsko se neřídí anglosaskou tradicí, takže otec většinou předává dívku či ženu v bílém budoucímu zeťovi. Pak muž a žena dokráčí vedle sebe k oltáři.

Foto: Reuters

Korunní princezna Victorie se snoubencem Danielem Westlingem během předsvatebních oslav

Devět duchovních v otevřeném dopise švédské televizi SVT teď naléhá na nevěstu, aby si všechno ještě jednou nechala projít hlavou. Dokonce i Andres Wejryd, nejvyšší duchovní luteránské církve, veřejně pár vyzval, aby králi přenechal jen začátek obřadu. „Představy Victorie se neslučují s rovnoprávným postavením obou pohlaví,“ rýpl si list Aftonbladet.

„Viděli příliš mnoho amerických filmů. Příčí se mi, aby Hollywood vtrhl do našich kostelů. Princezna je už velká holka, nemusí nic přenechávat starostlivému tatínkovi,“ vzkazuje bez obalu královské rodině pastorka Maria Isbergová.

Foto: Profimedia.cz

Švédská královská rodina s nastávajícím zetěm Danielem

Také konzervativní premiér Frederik Reinfeldt dal na srozuměnou, že sdílí stejný názor. Naopak jeho sociálně demokratická protihráčka Mona Sahlinová to vidí shovívavěji: „To si musí David a Victoria sami rozhodnout. Konec konců berou se oni, ne my“.

„Řeklo by se, že je to bezvýznamný svár, ale tak tomu není. Snoubenci svým počínáním vysílají důležitý signál ostatním,“ namítá teoložka Annika Borgová.

Svatba bude státním aktem

Když se král v roce 1976 ženil, vedl si nevěstu Silvii k oltáři. Stejně tak princ Charles Dianu nebo norský korunní princ Haakon svou Mette-Marit. Má to však jeden háček: v žilách všech těchto mužů kolovala modrá krev.

Mluvčí dvora Nina Eldhová vysvětluje: „Nejde o otce, který předá dceru jinému muži, ale o krále, který vede následnici trůnu k muži, jenž ji přijme“.

Král odmítá veřejně zaujmout stanovisko, hlásí list Svenska Dagbladet. „Myslím si, že veškerá diskuse je zbytečně dlouhá a nadsazená,“ vzkázal. Podle posledních zpráv se zdá, že princezna nakonec prosadila svou. Král tudíž smí až k oltáři.

Epizoda dokládá, že svatba desetiletí není žádnou obvyklou soukromou párty smetánky. Je to státní akt. Cena odpovídá: dvacet miliónů švédských korun (53, 2 mil. Kč). Polovinu uhradí otec nevěsty, druhou poskytnou na daních poddaní.

Velký svátek Victorie a Daniela se změnil na slavnost všech Švédů, I proto mají mnozí pocit, že do něho mohou mluvit. Švédové mají navíc pro snoubence slabost. V internetové anketě je zvolili mileneckou dvojicí století, když jim dali dvakrát víc hlasů než Carrie a Panu Božskému z amerického televizního seriálu Sex ve městě a čtyřikrát víc než páru Angelina Jolie a Brad Pitt.

Foto: Profimedia.cz

Poštovní známky už ve Švédsku nesou podobizny nastávajících novomanželů

Na stockholmském letišti se Victoria a Daniel usmívají z obřích billboardů. Metropole spustila kampaň nazvanou Love 2010, aby přilákala turisty. A léto lásky opravdu dělá radost hoteliérům, prodavačům suvenýrů, cestovním kancelářím.

Obchod a cestovní ruch očekává příjmy ve výši 2,5 miliardy švédských korun (30,3 mld. korun) a možná i víc. Televize SVT předpokládá, že obřad si nenechá ujít na 550 miliónů diváků po celém světě – a to navzdory mistrovství světa ve fotbale.

Orgie romantiky

Obchůdky se suvenýry předvádějí orgie romantiky. Korunní princezna a trenér z „fitka“ se ve výkladních skříních usmívají ze lžiček, šálků, propisovacích tužek, klíčenek i váz na květiny. Kdo se nasytí kýče, může dokonce snoubence i pojíst – přesněji řečeno jejich siluety na čokoládových dortech.

Ne všechny však mumraj nadchl. Odpor se soustřeďuje v kultovní hospodě Pláž v bývalé dělnické čtvrti Södermalm. Levicový časopis Republic, proslulý odpůrce monarchie, sáhl k něčemu hodně neobvyklému: věnoval budoucím novomanželům celé číslo.

Foto: Profimedia.cz

Korunní princezna a trenér z fitka se už teď ve výkladních skříních usmívají ze lžiček, šálků, propisovacích tužek, klíčenek, květinových váz i poštovních známek.

Stockholmské Muzeum umění vyzvalo už v zimě přední básníky, aby snoubencům složili milostnou poezii. Moc to nedopadlo. Göran Greider žertoval: „Moje žena je členkou republikánského sdružení. Rozvedla by se se mnou, kdybych básnil o svatbě“. Místo holdu modré krvi Greider sepsal text pro Republic. Utahuje si v něm z Carla XVI. Gustafa. „Je to největší příjemce sociálních dávek v zemi,“ předhazuje mu roční apanáž ve výši v přepočtu dvanáct miliónů eur (306 mil. korun).

Básníkovy výpady vůči dvoru nepostrádají ironii, nejsou však zákeřné. „Nedokážu královskou rodinu nenávidět, i když jsem se o to mockrát pokoušel,“ přiznává s úsměvem.

Reklama

Související články

I svatební fotografie podléhá módním trendům

Svatba patří mezi ty nejšťastnější dny v životě partnerů. Velmi často v sobě skrývá mnoho očekávání, ale také především u žen splnění si svého snu, alespoň...

Výběr článků

Načítám