Hlavní obsah

Russell Crowe: S manželkou nás pojí něco magického

Právo, Jana Rovenská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ani jako představitel Robina Hooda nezůstává v ničem dlužen své pověsti rváče a statného chlapa. Ani jako středověký hrdina ale v sobě šestačtyřicetiletý Russell Crowe nezapře citlivého a spravedlivého ochránce.

Článek

Roli přijal jen pod podmínkou, že Robina Hooda představí v novém, neotřelém pojetí. „Robin Hood byl součástí mého dětství. Vždycky se mi líbila myšlenka, že je někde někdo, komu záleží na druhých a kdo je ochoten pomoci. Ale těch Robinů v zelených punčocháčích, nebo co vypadají spíše jako z videa s Bonem Jovim, bylo už dost. Když mi tedy Ridley Scott, se kterým jsem točil Gladiátora, řekl, že si ho představuje jako Maxima v Nottinghamu, byl nový zbojník na světě,“ hlásí se naturalizovaný Australan hrdě ke svému hrdinovi.

Zkušený režisér měl i zde šťastnou ruku. „Je to příběh o muži, který nemá nic než spravedlnost v srdci, své schopnosti a odhodlání vytrvat. A není herec, který by ho ztvárnil lépe než Russell. Má neuvěřitelnou sílu, spoustu energie, odhodlanost, přirozenou autoritu. Role generálů, kapitánů, gladiátorů a hrdinů z jakékoli doby jsou pro něho jako dělané,“ tvrdí Scott a dodává:

„Navíc si našel perfektní protějšek ve své krajance Cate Blanchettové v roli Mariany, takže to nemá chybu.“ Ani ta, alespoň ve filmu, neodolala Russellovu mužnému kouzlu.

Crowe i přes nevalnou bulvární reputaci opilce a hulváta ženy vždy přitahoval. Už v roce 1995, při první hollywoodské roli ve snímku Rychlý a mrtvý, udělal ohromný dojem na Sharon Stoneovou. Tehdy o něm řekla: „Je to nejpřitažlivější a nejvíc sexy chlap, se kterým jsem kdy filmovala.“ Posléze mu neodolala snad žádná slavná herečka, která s ním hrála, včetně Meg Ryanové. Ta se do něho zamilovala při natáčení Životní zkoušky (2000) a dokonce se kvůli němu rozvedla.

Foto: JEAN-PAUL PELISSIER, Reuters

Zdá se, že Crowe má roky bouřlivého milostného života už za sebou, protože je sedm let šťastně ženatý s australskou zpěvačkou a herečkou Danielle. Chodil s ní dva roky před tím, než se v roce 1992 rozhodl, že začne točit i za oceánem a vrátí se jako hollywoodská hvězda.

„Udržovali jsme vztah na dálku. Za čtrnáct let, která jsem prožil v Americe, jsme se viděli jen pár týdnů. Přesto jsem od samého začátku cítil, že nás spojuje něco magického. Danielle pak stála po mém boku, když jsem v roce 2001 dostal v Hollywoodu první zlatou sošku za Gladiátora. Od té doby jsme spolu,“ prozradil Crowe.

Na dva syny, které spolu mají, je patřičně pyšný. Ačkoli se proslavil rolemi tvrdých chlapů, které jsou jeho naturelu blízké, jakmile se začne hrát na otcovskou strunu, zjihne. Bylo to vidět jak v Gladiátorovi, tak v dramatu Těžká váha, kde spojuje v jedné postavě surového boxera s milujícím otcem.

„Zahrál jsem to procítěně proto, že jsem si představil, co bych dělal, kdyby se v podobné situaci ocitlo moje dítě. Při natáčení se mi vybavily i některé nepěkné vzpomínky z dětství. S rodiči Jocelyn a Alexem, kteří zajišťovali catering pro filmové štáby, jsem byl totiž neustále na cestách. Ani jsme pořádně nebydleli, žili jsme v karavanu. Když mi byly čtyři, přestěhovali jsme se z rodného Nového Zélandu do Austrálie a do mých čtrnácti let jsme se stěhovali desetkrát. Vystřídal jsem šest základních škol a tři střední. Věřím, že mí kluci něco podobného nikdy nezažijí,“ dušuje se.

Rodiče se o šestiletého Charlieho a tříletého Tennysona vzorně starají, snaží se je brát všude s sebou. Nedávno s nimi by li v Hollywoodu, kde Russell dostával hvězdu na Chodníku slávy.

Přes všechny tyto klady ale není ani Crowe bez chyby. Sebevědomý herec občas ztratí nad sebou kontrolu jak při hraní, tak při jednání s lidmi.

Foto: Profimedia.cz

Za římského generála, ze kterého se stal gladiátor, dostal v roce 2001 svého zatím jediného Oscara.

Například po dokončení Gladiátora vyhrožoval producentovi, který přežil holocaust, že ho zaškrtí holýma rukama, protože nezaplatil jeho asistentovi to, co mu podle Crowea patřilo.

Nebo v roce 2005 byl zatčen, když hodil telefon po recepčním v newyorském hotelu, který mu odmítl pomoci spojit se telefonicky s Austrálií. Crowe se posléze za oba konflikty omluvil. O dalších incidentech by mohli vyprávět i obyvatelé míst poblíž přístavu Coffs v Novém Jižním Walesu, kde vlastní farmu, které nejednou nazval debily.

Přesto u Crowea jeho herectví a výjimečný talent převažují. Hollywoodští tvůrci se totiž unisono shodují v tom, že jako profesionál udělá pro roli cokoli, že je vynikající jak v akčních filmech, tak v charakterních rolích. Že je prostě sázkou na jistotu.

Čím se (ne)může pochlubit
Nedokončil ani střední školu.
V deseti letech přišel při rugby o přední zub. Udělat si ho nechal až v šestadvaceti pro první australský film The Crossing (1990), kdy výdaje zaplatil režisér.
Pro roli Robina Hooda podstoupil náročný fyzický trénink, aby zvládl střelbu ze starého luku.
Je velkým sportovním fanouškem a spolumajitelem Národní rugbyové ligy.
Je známý i jako muzikant a zakladatel australské rockové skupiny 30 Odd Foot of Grunts
Bydlí v luxusním střešním apartmánu v přístavu Sydney.
Po smrti chce svůj mozek darovat k vědeckým účelům.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám