Hlavní obsah

Trendy sluneční brýle se inspirují divočinou i Audrey Hepburnovou

Novinky, Veronika Hušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sluneční brýle nejsou doplněk typu kabelky, který si prostě buď vezmete nebo ne. V letních dnech jsou naprostou nezbytností, která chrání zrak před slunečními paprsky i škodlivým UV zářením. Kromě toho také skvěle skryjí kruhy pod očima po letní party nebo krásně doladí outfit. Letos frčí velké i malé modely neotřelých tvarů a výrazných barev. Vzkříšení zažívají retro ray bany a lá Audrey Hepburnová.

Článek

Pokud chcete být letos in, na klasiku stejně jako loni zapomeňte. Úlety v podobě mřížovaných brýlí typu Shutter Shades, jež připomínají okenice, sice v letošních kolekcích nenajdete, přesto ale trendy stále nahrávají spíše atypickým tvarům i barvám.

Designéři se letos vyřádili především na obroučkách. Ty jsou tento rok rozhodně "přiznané" po celém obvodu a výrazné, i když spíše barevně než tloušťkou. Tvary jsou na výběr nejrůznější, ale standardní je jen málokterý. Stejné je to i s nožičkami - letos rozhodně platí - s výjimkou retro modelů - čím rozvlněnější, tím lépe. Bonusem je pak někde hadovitě rozeklaný konec.

Co se týče barev, trendy jsou spíše syté odstíny výrazných barev, jako je například červená, růžová, modrá či tyrkysově zelená. Samozřejmě ale nechybí ani klasika v podobě hnědé a černé. Stejně jako celý svět módy i brýle zachvátil safari trend, a tak jsou velmi módní obroučky se zvířecími vzory a to v různých barvách. Výjimkou tak není například fialový zebří vzor.

Skla jsou většinou tmavá, což je pro oči nejlepší. Ne vždy ale vyplňují celý prostor mezi obroučkami. Mezi novinkami se dají nalézt i modely s dvojitými skly různých tvarů či například brýle, jejichž součástí je navíc stínítko.

Model pro piloty vystřídaly kultovní ray bany

Retro styl už je v módním světě stálicí, liší se jen období, které je právě trendy. Loňský doznívající hit - obří brýle pilotů a lá 80. léta vystřídaly znovuzrozené malé ray bany.

Foto: Profimedia.cz

Ray bany proslavila herečka Audrey Hupburnová ve Snídani u Tiffanyho.

Brýle hranatého tvaru s ultračernými skly a špičatými nožičkami proslavila zejména herečka Audrey Hepburnová v kultovní Snídani u Tiffanyho (1961). Hitem byly tyto ostře řezané tvary až do 80. let, kdy je vystřídaly obří modely zakrývající půl tváře.

Dnes jsou ale opět na výsluní a o jejich slávu se stará například světová topmodelka Kate Moss, která se v nich nechala vidět mimo jiné na festivalu v Cannes.

Foto: Profimedia.cz

Ray bany si oblíbila i modelka Kate Mossová.

Pro muže lehké i ostré modely

Ani pánové se nemusí smířit jen s černou klasikou, ačkoliv barevných variant nemají na výběr tolik jako ženy. Trendy jsou stále větší brýle s tenčími obroučkami po vzoru detektivů z amerických kriminálek 80. let, ale i sportovní a netradiční modely jako vystřižené z Matrixu.

Jak si vybrat kvalitní brýle

Foto: Profimedia.cz

Mladé dívky si vybírají brýle především podle designu.

Správné sluneční brýle podle oční lékařky Taťány Labohové mají pohltit až 99 procent UVB záření a kolem 60 procent UVA záření. Při výběru slunečních brýlí je zásadní, zda mají UV filtr a jak kvalitní. Brýle z tržiště filtr nemívají, u brýlí z obchodů je filtr pravidlem.

Kvalitu fólií a UV filtru pozná podle lékařky laik těžko. Při prvním nasazení může jen zhodnotit pocit, jak mu sednou. Zda mu drží na hlavě při pohybu a zda se mu dobře kouká. Příliš zahnuté fólie mohou zkreslit obraz a člověk má pocit "plavání". Kvalitu UV filtru by měl doložit prodejce Prohlášením o shodě, takové brýle odpovídají evropským normám.

Labohová uvedla, že sluneční brýle mají ve valné většině místo skel plastovou fólii. Je lehčí a je menší riziko rozbití, což lidé ocení zejména při sportu. Fólie jsou ale měkčí než sklo, a tak se snáze poškrábou. Nejpřirozenější pro oči je šedá barva fólií, zkresluje všechny barvy přibližně stejně.

K moři, kde je sluneční záření intenzivnější, se podle lékařky vyplatí koupit větší brýle se širšími stranicemi a silnějším filtrem. Na kolo či volejbal jsou lepší tvrzené plasty. Brýle lze uchytit sportovními gumami nebo pérovými stranicemi.

Pro vysokohorskou turistiku, rybaření a také pro řidiče jsou výhodné fólie s polarizačním efektem. Propouštějí paprsky jen v jednom směru, tím ztlumí odlesk vodní hladiny nebo mokré vozovky. Do auta jsou podle lékařky nejvhodnější brýle šedé, případně hnědé, tvarované tak, aby shora nepronikalo světlo, které by řidiče oslňovalo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám