Hlavní obsah

Po zimě mnoho lidí trápí popraskané paty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V důsledku zanedbané zimní péče o nohy trápí právě na jaře mnoho lidí popraskaná kůže pat. Paty vypadají nevzhledně a navíc způsobují problémy při chůzi, protože v botě tlačí a bolí. Podle odborníků je zde nejdůležitější prevence. Lidé by o nohy měli pečovat nejen pravidelně doma, ale jednou za měsíc by si měli nechat udělat i odbornou pedikúru.

Foto: Profimedia.cz

K základní péči o chodidla nejsou zapotřebí žádné drahé přístroje.

Článek

Nohy patří k nejzatěžovanějším částem našeho těla vůbec. Přesto si tento fakt mnoho lidí stále neuvědomuje a péči o nohy velmi podceňuje. Přitom k základní péči o ně nejsou zapotřebí žádné drahé přístroje. Stačí obyčejná pemza či skleněný pilník a krémy určené k péči o ztvrdlou pokožku chodidel.

Pemza je pórovitá lehká hornina, která díky své struktuře umožňuje odřít ztvrdlou kůži chodidel. Nevýhodou ale je, že nechává pokožku chodidel roztřepenou. Vznikají záděry podobné těm okolo nehtů, v extrémních případech i záněty chodidel. Proto je nutná i následná péče o chodidla.

"Skleněné pilníky jsou v péči o paty jemnější a také hygieničtější. Sklo je omyvatelné, a tak se pilník snadno udržuje dokonale čistý. Hrubší strana pilníku brousí zatvrdlou pokožku po odmočení v teplé vodě, hladká strana uhladí povrch pat již suchých nohou a lze ji použít i jako pilník pro úpravu nehtů," upozorňuje pedikérka Andrea Poláčková.

Někteří lidé upřednostňují k odstranění ztvrdlé kůže kovové seřezávače. Seřezávač kůže odřezává pomocí žiletky celé plošky ztvrdlé kůže. Metoda je efektivní, zamezuje třepení kůže, ale pro domácí péči je podle pedikérky naprosto nevhodná. V nezkušených rukou může způsobit bolestivá poranění.

Odstraněním zrohovatělé kůže to nekončí

Po každé úpravě pokožky chodidel by měly přijít na řadu kosmetické přípravky určené přímo k péči o chodidla, které dokáží pokožku vyživovat, hydratovat a zjemnit.

"Aby krém působil co nejintenzivněji, je dobré na namazané nohy natáhnout teplé ponožky, aby mohl působit i celou noc," dodává pedikérka

Některé úkony je lepší nechat na odborné péči pedikérky, která nejen odborně odstraní hrubou kůži chodidel, ale také upraví nehty a na závěr provede i tolik potřebnou masáž chodidla. Proto lékaři doporučují návštěvu u pedikérky minimálně jednou za měsíc.

Reklama

Související témata:

Související články

Plochost nohou změří speciální koberec

Problémy s plochými nohami pomáhá řešit nový diagnostický systém, který snímá informace o ploskách nohou. Stačí, abyste se jednoduše prošli po zhruba...

Výběr článků

Načítám