Hlavní obsah

Čistička, tango a mužnost inspirovaly novou kolekci Išky Fišárkové

Novinky, Karolina Zarzycká

Iška Fišárková, přední česká módní designérka, navrhla kolekci pánských obleků, kterou v krátkém scénickém představení předvedli baletní mistři z Národního divadla pod taktovkou choreografa Jana Kodeta.

Foto: Karolina Zarzycká, Novinky

Iška Fišárková se poděkovala po scénickém představení baletu Národního divadla, pro něž vytvořila také kolekci pánských modelů.

Článek

Spolu s dalšími tanečníky Pal‘em Kršiakem, Tomášem Červinkou, Liborem Kettnerem, Erikem Širůčkem a Bedřichem Lévim vytvořili perfomance nazvanou Tragikomické tango v čističce.

Za zvuků tanga, tónů plných napjatého očekávání a proměn, které láká erotickou nepolapitelností, vystřídali aktéři několikero obleků, košil, sak i zajímavě řešených kalhot. S každým novým kusem šatníku došlo rovněž k proměně tanečních figur a kreací.

Tragikomické tango v čističce

Autorka kolekce vytvořené speciálně pro Bienále výtvarných forem použila materiály, jako jsou bavlna, vlna, hedvábí, lycra, satén nebo šanžán. Vysvětlila také, proč ji oslovilo právě tango a proč si pro přehlídku vybrala zrovna čističku odpadních vod.

Foto: Karolina Zarzycká, Novinky

Kolekce Išky Fišárkové nazvaná Čistému vše čisté aneb tragikomické tango v čističce

„Celé kolekci jsem dala název Čistému vše čisté aneb Tragikomické tango v čističce. Inspirací mi byl tento neobvyklý prostor a jeho bývalá funkce, ale také tango - kulturní fenomén, který mě poslední dobou fascinuje. Ačkoli sama tanečnicí tanga nejsem, rozhodla jsem se s jeho pomocí oslovit mužskou krásu.

Před časem se mě zeptala Lucie Lossová, jestli bych se nechtěla zúčastnit bienále. Vyzvala mě, abych představila pánskou kolekci formou módní přehlídky. Protože ideou tohoto bienále je setkávání různých výtvarných projevů, požádala jsem Jana Kodeta o choreografii, aby do toho šel se mnou.“

Vznik tanga v Buenos Aires

Zároveň návrhářka Fišárková objasnila něco z toho, co ji na historii tanga zaujalo: „Když jsem se rozhodla pracovat s tangem, zaujala mě historie jeho vzniku, jež se datuje k roku 1880, kdy do Buenos Aires připlulo z Evropy velké množství imigrantů, mladých mužů španělského původu, ale i určité procento slovanského etnika.

Foto: Karolina Zarzycká, Novinky

Kolekce Išky Fišárkové nazvaná Čistému vše čisté aneb tragikomické tango v čističce

Ne všem se splnil sen o blahobytu, mnozí skončili bez práce v činžácích na okrajích města. Zde na společných dvorcích mezi domy vzniklo tango jako prostředek k ukrácení volného času.“

Je historicky doloženo, že mnoho vynikajících tanečnic tanga byli ve skutečnosti muži."
návrhářka Iška Fišárková

Na otázku, proč kolekci v rytmech tanga předvádějí jenom muži, Fišárková tajemně dodala: "Přistěhovalci dali tangu držení páru čelem k sobě. Narozdíl od valčíku a polky to ale bylo držení velmi těsné.

Žádná spořádaná žena by v té době na veřejnosti tango netančila. Tango totiž tančili muži s muži. Zároveň je historicky doloženo, že mnoho vynikajících tanečnic tanga byli ve skutečnosti muži."

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám