Hlavní obsah

Správné mytí vlasů je malá alchymie

Novinky, Andrea Zunová

Vlasy si myje každý - pokud je má - a každý také k péči o ně přistupuje jinak. Někdo si je myje denně, jiný obden, další zas jednou za týden. Neexistuje jednotný recept jak o vlasy pečovat. Každý je má totiž jiné. Suché, mastné, krátké, dlouhé, blond, či tmavé. Jak tedy na ně?

Článek

Pro mytí vlasů doma, což je nejčastější, někteří odborníci doporučují dvakrát použít šampón a dvakrát také důkladně opláchnout vodou. Po sobě, samozřejmě. Prvním umytím se vlasy zbaví nečistot, při druhém už se umyjí.

Tento postup však platí pouze, pokud se vlasy nemyjí často, například každý druhý den. V takovém případě je lepší použít šampón jen jednou. To Novinkám potvrdila kadeřnice Michaela Nováková s tím, že při častém dvojím mytí dochází ke zvýšené produkci kožního mazu. "Všeobecně se časté mytí nedoporučuje," dodala.

Po umytí kadeřníci rozhodně doporučují použít kondicionér. A to pro všechny typy vlasů. "Šampónem se totiž vlas tzv. otevře a kondicionér ho poté zavře, říká Michaela Nováková. Vlasy se také díky kondicionéru snadno rozčesávají.

Problémové vlasy potřebují větší péči

Používat regenerační masky na vlasy už není tak běžné. Záleží totiž na narušenosti vlasů. Například blond vlasy bývají sušší a narušenější než vlasy tmavé. Ty jsou odolnější a ani barvení je neporuší tolik jako blonďaté.

Pro problémové vlasy doporučuje Michaela Nováková použít vždy ob jedno mytí regenerační vlasovou masku, popřípadě oživující kůru, kterou udělají v kadeřnictví. Pro sušší blond vlasy je také dobrý vlasový olej, který se vtírá do konečků.

Při sušení vlasů fénem doporučují odborníci nepoužívat horký vzduch, ale střední teplotu. Záleží také na kvalitě fénu. Nyní se však už podle kadeřnice Michaely prodávají fény s tzv. ionizační technologií, které vlasy nevysušují.

Podobné je to i s žehličkami na vlasy. Také záleží na jejich kvalitě, říká Michaela Nováková. Podle ní jsou na trhu kvalitní s turmalínovým a ionizačním povrchem, které jsou pro vlasy ideální. Dobré je také před žehlením použít sprej pro rovnání vlasů.

Reklama

Související témata:

Související články

Titul Kadeřník roku 2009 znovu putuje do Teplic

Kongresový sál hotelu Hilton Prague se stal v sobotu tradičním dějištěm předávání cen naší největší kadeřnické soutěže Czech and Slovak Hairdressing Awards....

Výběr článků

Načítám