Hlavní obsah

Mexičtí kulináři vnášejí do českých kuchyní gastronomickou revoluci

Novinky, Karolina Zarzycká

Evropská, potažmo česká kuchyně se začíná rozšiřovat o exotické gastronomie z rozličných koutů světa. Z Mexika se k nám dostává kulinářství podložené klasickými pochutinami, jako jsou fazole, kukuřice, chilli, a zároveň duchem aztéckých bohů a yukatánských plání.

Článek

Mexická kuchyně vychází z pradávných kulinářských tradic, k nimž se později (za dob kolonizace v 16. století) přidaly také významné vlivy kuchyně španělské. Imigranti přicházející do země v období po jejím osvobození s sebou přivezli kousek východní Asie. Před mexickou revolucí se pak ještě přimíchaly jiné kulinářské kultury ovlivněné Evropou, Středním Východem, latinskou Amerikou a dokonce Afrikou.

Foto: Karolina Zarzycká, Novinky

Kurzy vaření mexických jídel a přípravy alkoholických i nealkoholických nápojů rodilými Mexičany v Praze

Regionální pokrmy jsou charakteristické původními společnými složkami a postupem přípravy: jako základ se vždy používá kukuřice, fazole a chilli.

Neexistuje žádný jedinečný koncept mexické kuchyně, protože ta se liší region od regionu a každý stát má své vlastní recepty a tradice. Přesto však existuje několik jídel, jež překonala hranice, dostala se do více regionů nebo dokonce do celé země. Takovými jsou například cochinita pibil z Yucatánu, mole poblano z Oaxaky, pozole jalisco z Guerrera, hidalgo barbecue, las carnitas de Michoacan, nuevo leon cabrito nebo domácí chilli v omáčce z vlašských ořechů.

Foto: Karolina Zarzycká, Novinky

Kurzy vaření mexických jídel a přípravy alkoholických i nealkoholických nápojů rodilými Mexičany v Praze

Protože v Česku, potažmo Praze pravé restaurace či mexické kuchyně chybí, rozhodli se obyvatelé několika mexických měst přestěhovat do centra Prahy a začli provozovat nejen restauraci Las Adelitas, ale pořádají i kulinářské workshopy pro zájemce z řad laické i odborné veřejnosti.

Foto: Karolina Zarzycká, Novinky

Kurzy vaření mexických jídel a přípravy alkoholických i nealkoholických nápojů v Praze

Tyto kulinářské kurzy mexické kuchyně pomáhají návštěvníkům naučit se vařit autentická mexická jídla, připravit exotické koktejly z tequily a mezcalu a ochutnat jedinečné chutě reprezentující mexickou gastronomii.

Tamales - poklady zabalené v kukuřičném listu  (20 kusů)
Ingredience na těsto: 1 kg kukuřičné mouky, 250 g sádla, 1 l kuřecího vývaru (s přidaným anýzem), 3 balení kypřicího prášku do pečiva, sůl.
Náplň 1: 250 g vařeného vepřového masa (s přídavkem soli), 0,5 l salsa roja (maso po uvaření a vychladnutí ručně natrhejte a smíchejte se salsou), 1 banánový list na obal.
Náplň 2: 250 g vařeného vepřového masa (s přídavkem soli a pepře), 0,5 l salsa verde (maso po uvaření a vychladnutí ručně natrhejte a smíchejte s omáčkou), 20 ks (nebo 500 g) kukuřičných listů.
Příprava těsta: Do nádoby nasypte kukuřičnou mouku a míchejte se sádlem, dokud se sádlo s moukou nespojí do jednotné hmoty. Pomalu přilijte vývar a míchejte do hladkého těsta. Přidejte kypřicí prášek do pečiva a osolte. Hmota by měla být podobná, jako na české bramborové knedlíky (trochu lepivé).Těsto nechte 30 minut odpočívat.Ručně vytvořte tamales. Rukou naberte hrudku těsta, kterou položte na banánový list. Uhlaďte do výšky asi 3 mm tak, aby tvořilo menší čtverec a banánový list jej přesahoval o více než 5 cm z každé strany. Na těsto vložte jednu z náplní a přikryjte další plackou z těsta ve stejné velikosti. Okraje pěkně uzavřete a vše zabalte do banánového listu. Vytvoříte tak dobře uzavřenou kapsu, kterou ovažte provázkem jako balíček.Stejným způsobem postupujte i u kukuřičných listů a salsa verde. Vařte v páře cca 1 hod a 40 min. To, že jsou tamales hotové, poznáte tak, že těsto je pevné, nelepivé a velmi voňavé.
Flan
Ingredience: 5 vajec, 1 kondenzované mléko, 180 ml zahuštěného mléka, 1 sáček vanilkového cukru, 3 lžíce cukru, 100 ml cajety (vařené kondenzované mléko), tequila El Jimador 100 % Agave Reposado, jahody, oříšky
Příprava: Do vyšší nádoby vložte vše kromě cajety, tequily, jahod a oříšků. Rozmixujte ručním mixérem tak, aby vznikl jemný krém, nesmí se vytvořit pěna. Do formy nebo dezertního skla (o objemu cca 150 ml) nejprve nalijte na dno trochu cajety, poté naši směs a přikryjte alobalem. Vařte ve vodní lázni asi 35-40 minut, ne déle než hodinu. Hotový dezert poznáte tak, že po propíchnutí z něj již neteče voda. Jako dekoraci použijte celé oříšky, kousky nakrájených jahod a dochuťte trochou tequily.
Strawberry margarita
Ingredience: 8 kostek ledu, 0,4 cl tequily El Jimador 100 % Agave Reposado, několik čerstvých jahod, kapka limetové šťávy, hnědý cukr.
Postup: všechny ingredience rozmixujte v mixéru, nalijte do sklenice typu margarita a servírujte.

Reklama

Související články

Kouzlo flambování aneb Jídlo v plamenech

Vzletné gesto číšníka, když lije alkohol do pánve, modravé plameny i vonný dým, jenž se zvedne, naplní hosta respektem a on ochutnává první sousto takřka...

Výběr článků

Načítám