Hlavní obsah

Nadměrné žvýkání vede k předčasné tvorbě vrásek

Omaha

Žvýkačka je dnes oblíbeným pomocníkem v ústní hygieně - může osvěžit dech a posílit usazení zubů v dásních. Nic se ale nesmí přehánět. Tvrdí to alespoň dermatologové z Omahy, podle nichž totiž nadměrné užívání žvýkačky vede k předčasné tvorbě trvalých vrásek. Příliš časté žvýkání zvyšuje výskyt a hloubku vrásek kolem úst a jemných rýh na rtu.

Foto: Profimedia.cz

Ani žvýkání by se nemělo přehánět.

Článek

„Mám spoustu klientů, kteří přicházejí s těmito vráskami v poměrně mladém věku. Nakonec přijdeme na to, že žvýkají vlastně neustále,“ tvrdí dermatolog a estetický chirurg Joel Schlessinger.

Zatím neexistuje žádná komplexní studie potvrzující, že by nadměrné žvýkání vedlo k vráskám. Ale podobná pozorování uvádějí odborníci z různých koutů světa. Podle nich nadměrné žvýkání vede k nadužívání svalů kolem úst, které naruší podpůrné tkáně kůže, dojde ke ztrátě její pružnosti a vzniku vrásek.

Nadměrného žvýkání by se ale klienti plastických chirurgů měli vzdát i po injekčním vyplnění vrásčitých míst umělými výplněmi. Žvýkání totiž urychluje odbourávání těchto výplní.

Reklama

Související témata:

Související články

Žvýkání pomáhá snižovat napětí a stres

Krize může člověka velmi negativně poznamenat. První reakcí na ohrožení z nečekané události je totiž úzkost a ta se může projevit i tělesně – od okamžitého...

Výběr článků

Načítám