Hlavní obsah

Evropskými velkoměsty se prohnala smršť módních přehlídek

Novinky, ČTK, Karolina Zarzycká

V Miláně skončil ve středu Týden módy a představený styl by se dal označit jako barevný a velmi ženský. O den dříve pro změnu začaly přehlídky dámské konfekce v Paříži a do 10. března se očekává na devadesát přehlídek. Tyto přehlídky, které se konají pravidelně dvakrát do roka, nabízejí především styl a inspiraci pro odborníky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Týden módy v Paříži a MiláněVideo: Reuters

 
Článek

V Miláně na týdnu módy přehlídky hýřily desítkami barev od červené a oranžové v kolekci Giorgia Armaniho k růžové u značky Bottega Veneta. Záplava kožešin v nabídce četných oděvních firem nahrává pocitu luxusu, zatímco značka Prada si například dala záležet na elegantním vzhledu. Nechyběla klasika s vypasovanými korzety a dmoucím se poprsím modelek nebo asymetricky střižené oděvy, na které se zaměřila zejména značka Versace.

Návrháři smíchali při tvorbě dámského oblečení kůži, kožešiny a vlnu a místy se inspirovali pánským šatníkem. Armani, který je známý svou vytříbenou elegancí, představil saka se širokými rameny přes krátké košile ve stylu, který připomínal 80. léta. Kolekci doplňovaly velké kabely v barvě oblečení.

Četné značky, které v minulých dnech představily své kolekce, využívají k novému designu kožešin. Objevují se v lemování nebo pro zdůraznění grafických linií.

Foto: Reuters

Courtney Love pózuje během přehlídky návrháře Roberta Cavalliho během milánského týdne módy.

Značka Gucci nabídla kašmírové kabáty a saka kombinované s hedvábnými topy, kalhotami nabíranými v pase a kovovými pásky, koženými límci a manžetami. Oblečení doplňovala semišová obuv v délce nad kolena. V další kolekci se objevily krajky v kombinaci s pštrosí kůží pro večerní toalety.

Foto: Reuters

Návrhy designéra Roberta Cavalliho na milánském Fashion Week byly inspirovány džunglí a zvířecími motivy.

Foto: Reuters

Po milánském přehlídkovém molu dupaly botky z dílny Roberta Cavalliho (1, 2) či Mily Schon (3).

Značnou roli hrají v oblečení italských návrhářů doplňky. Komentátoři si všímají zejména pohodlných tvarů kabelek. Zároveň upozorňují, že navzdory zajímavým novinkám nejde o žádnou revoluci v odívání, ale spíše o evoluci.

Pařížský Fashion Week zatím teatrální

Belgičan italského původu Anthony Vaccarello představil v úvodním večeru v úterý 2. března osm svých modelů na figurínách v galerii paláce Palais-Royal. Převažovala černá, modely se nesly v duchu spodního prádla, ale bez krajek.

Foto: Reuters

Návrhy francouzských designérů Francoise Alaryho a Ophelie Klere pro podzim/zimu 2010/11 prezentované na Fashion Week v Paříži

Černá barva byla dominantní i u Nicolase Andrease Taralise, při jehož klasickém defilé modelek bylo vidět šaty inspirované japonským kimonem a objemné pláště. Jedna z modelek zase oblékla závoj a černou minisukni.

Výstřední pařížský dandy Quentin Veron představil svou kolekci z kožešin formou divadelní show pod mostem Alexandra III. První modelky byly výrazně nalíčené a tancovaly ve vestách z lišky v černém a zlatém odstínu. Následovala ukázka vzdušnějších vest z černé či fialové kožešiny z kozy.

Foto: Reuters

Také v irském Belfastu se bude konat od 9. do 14. března Fashion Week. Modelka na snímku pózuje jako upoutávka na přehlídky.

Foto: Reuters

Návrhy pro zimu 2010/11 designérky Fatimy Lopes na pařížském Fashion Week

V týdnu módy bude představena také poslední kolekce Alexandera McQueena, který v únoru spáchal sebevraždu. Prezentace se ponese v komornější duchu, bude totiž jen na osobní pozvání v soukromém salonku. McQueenův módní ateliér upřesnil, že se na diskrétněji pojaté přehlídce dohodl se svým většinovým vlastníkem, skupinou Gucci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám