Hlavní obsah

Londýnský týden módy ovládly květované modely, plyš i parohy

Novinky, ČTK, Karolina Zarzycká
Londýn

V londýnském Somerset House v pátek 19. února začal týden módy. Na přehlídkových molech se průběžně představuje téměř sedmdesátka tvůrců, mezi nimiž se v pondělí 22. února zaskvěl mladý návrhář Christopher Kane s ručně vyšívanými květinovými vzory. Jiní designéři zase překvapili zvířecí kolekcí s parožím a oušky.

Článek

Na mola se vyšvihly modelky v šatech, sukních, blůzách, které jako by provoněly celou Somerset House svými květinovými nápady britského designéra Christophera Kana. Ten použil ručně vyšívané pestré květinové vzory na lesklé kůži, vlně nebo takzvaném krešlaku.

Christopher Kane k nápadu bohatých květinových vzorů podotkl: "Chtěl jsem, aby látky byly ironické, perverzní. Proto jsou podkladové látky černé, případně z černé kůže. Tato barevná paleta pak činí navrhování vzorů ještě náročnější."

Foto: Reuters

Modelka Naomi Cambellová hovoří s návrhářem Christopherem Kanem.

Foto: Reuters

Květované modely britského návrháře Christophera Kana

Foto: Reuters

Květované modely britského návrháře Christophera Kana

Mladí britští návrháři jako Richard Nicoll, Marios Schwab, Christopher Kane a Mark Fast se vracejí na londýnská i světová přehlídková mola spolu se zavedenými jmény, jako jsou Vivienne Westwoodová, Betty Jacksonová, Paul Smith, Jonathan Saunders a Antonio Berardi.

Australské modely ze skal, stepí a divočiny

Australské návrhářské duo Sass and Bide představilo kombinaci praktického oblečení v houštině zvířecí fantazie. Jejich modelky se procházejí ve spadaném listí, na hlavě nosí neobvyklé přikrývky z paroží či králičích oušek, na obočí mají nalepené kousky zvířecí kožešiny.

"Inspiraci jsme hledali v táborničení a přežití v divočině. Proto je mnoho modelů praktických. Rádi jsme vytvořili protiklad silnějším prvkům průmyslu, jako jsou kovy a plasty, plexiskla a zrcadla. Dokonce i listí na přehlídce je sbíráno na podzim. Kolekce jako by vzešla z anglického venkova nebo Kanandy," okomentovali designéři Sass and Bide svůj počin.

Pocta zesnulému návrháři McQueenovi

Týden módy začal sedm dní po úmrtí slavného britského návrháře Alexandra McQueena. Navzdory smrti McQueena, který výrazně přispěl k prestiži tohoto módního dění, se program přehlídek nezmění. Show bude pokračovat, i když pořadatelé slibují vkusnou poctu zesnulému tvůrci.

Na seznamu návrhářů, kteří představí své kolekce, jsou mnozí designéři, kteří se podobně jako McQueen podíleli na vylepšení image londýnského týdne módy. V posledních letech se díky jejich úsilí začal vyrovnávat obdobným akcím v Paříži, Miláně a New Yorku. Nechybějí ani zavedené mezinárodní značky s britskými kořeny Burberry Prorsum, Aquascutum a Pringle of Scotland.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám