Hlavní obsah

George Clooney: Ještě bych nebyl dobrý manžel

Právo, Jana Rovenská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na letošním udělování Zlatých glóbů způsobil největší senzaci šarmantní George Clooney. Svou nominaci v oceněné komedii Lítám v tom sice neproměnil, zato ale městu andělů představil novou italskou přítelkyni Elisabettu Canalisovou.

Foto: Reuters

Elisabettě, stejně jako miliónům Clooneyho fanynek, jeho interesantní šediny ani v nejmenším nevadí.

Článek

Půvabná jednatřicetiletá profesionální modelka, moderátorka a herečka ze Sicílie je v posledním desetiletí už šestou velkou Glooneyho láskou. A pakliže dobře sledovala Lítám v tom, bude se hodně snažit, aby už konečně dostala osmačtyřicetiletého George po dlouhých letech zase před oltář.

Ten si je totiž s ústředním hrdinou filmu Ryanem Binghamem hodně podobný. Režisér Jason Reitman tvrdí, že scénář psal Georgeovi přímo na tělo. „Když chystáte film o chlapovi, který vyhazuje lidi z práce, je to vlk samotář, a přitom to má být sympatický, okouzlující gentleman, neexistuje lepší volba.“

Ryanův příběh, jak ho vykreslil Jason, je o muži, který si plnými doušky užívá současného světa spěchu, technologií, pohodlí mezi letišti a hotely a jiných hmotných statků. Až najednou mu dojde, že zaslepený honičkou za bezstarostným životem horních deseti tisíc propásl to nejdůležitější: šanci usadit se a mít rodinu.

Když se po premiéře Clooneyho novináři ptali, co si ze svého hrdiny vzal k srdci, odpověděl šalamounsky: „I já jsem podobný cestovatel, který neustále balí svůj batoh a pohybuje se od jednoho filmu k dalšímu, místo abych se už oženil a měl kupu dětí. To zatím ale není nezbytně pro mě. Já sice upřímně věřím v rodinu, ale zároveň si užívám život, který vedu. Kromě hraní mám mnoho jiných zájmů. Jistě bych ještě nebyl tím nejlepším manželem. Citovým vztahům se ale, jak vidíte, nevyhýbám.“

Foto: Archiv, Právo

Vyšetřovatele a záletníka si zahrál v krimi komedii bratrů Coenů Po přečtení spalte (2008).

Clooney je vedle filmování a režírování hodně zaneprázdněný i svými politickými aktivitami. Nedávno zorganizoval a moderoval dobročinnou akci Naděje pro Haiti, která vynesla 57 miliónů dolarů (celý milión přitom dal on sám).

Stojí i za řadou dalších charitativních akcí. Patří mezi ně ta s názvem Not On Our Watch (Co u nás nevidíme), kterou založil se svými kamarády Bradem Pittem a Mattem Damonem. Pomáhají v místech, kde je třeba zvýšené humanitární pomoci, například v súdánském Dárfúru.

Už v roce 2006 vystoupil v Radě bezpečnosti OSN, kterou vybídl, aby proti tamnímu krutému porušování lidských práv okamžitě zasáhla.

Závažná politická a morální poselství

V interview moderátorovi Larrymu Kingovi tehdy řekl: „Dobře vím, že ne každá slavná osobnost vidí své poslání v tom, aby kázala proti nešvarům současnosti. Já jsem si ale vzal toto poslání za své a věřím, že na svou stranu přetáhnu správné, mezi nimi i hodně vlivné lidi.“

V politice se Clooney angažuje už dlouho. Od roku 1997 hrál v sedmi velkých filmech s ožehavými tématy, zvlášť thriller Syriana a krimi Michael Clayton obsahovaly závažná politická a morální poselství. Ta přesně odpovídají jeho liberálním názorům. George se několikrát angažoval v kampaních Demokratické strany, za kterou i před lety kandidoval. V roce 2008 usilovně podporoval ve volební kampani Barraka Obamu.

Loňský rok byl pro George hodně namáhavý. Kromě Lítám v tom natočil bláznivou komedii Muži, co zírají na kozy a propůjčil hlas hlavní postavě v animovaném snímku Mr. Fox (Pan Lišák). Je na ně patřičně pyšný. „Hlavně proto, že jsou to nezávislé filmy. Vždycky jsem chtěl natáčet něco smysluplnějšího, než jsou hollywoodské hity, a jsem šťastný, že se mi to zatím daří. Vím, že to ale nebude trvat věčně.“

Elizabett měl vyhlédnutou dlouho

Letos, jak pravil, musí trochu zbrzdit. „Všiml jsem si, jak jsem zešedivěl, takže nějak podezřele rychle stárnu. Zase tak moc mi to ale nevadí. Pořád je lepší stárnout než být mrtvý,“ zažertoval.

Námahu z loňského natáčení mu však už od srpna plně kompenzuje jeho Elisabetta. Seznámili se na začátku loňského roku, ale podle časopisu People ji měl George vyhlédnutou už dlouho předtím.

Čím se (ne)může pochlubit

Je ze známé umělecké rodiny. Otec Nick byl televizní moderátor, matka Nina exkrálovna krásy, teta Rosemary byla slavná zpěvačka, strýc José Ferrer oscarový herec z roku 1950.

Na začátku své kariéry natočil patnáct pilotních pořadů k americkým seriálům, které se nikdy nevysílaly.

V roce 1989 se oženil s americkou herečkou Talií Basamovou, za čtyři roky se rozvedli.

Deset let čekal na hereckou šanci, kterou dostal až v roce 1994 v roli dr. Douga Rosse v Pohotovosti.

V roce 2000 založil s režisérem Stevenem Soderbergem produkční společnost Section Eight, ve které produkuje většinu svých filmů.

V roce 2006, v pětačtyřiceti, dostal dva Oscary. Jeden za nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli v Syrianě, druhý za režii filmu Dobrou noc a hodně štěstí.

Jeho přítelkyněmi v posledním desetiletí byly herečka Renée Zellwegerová, francouzská studentka Céline Balitranová, americká herečka Krista Allenová, anglická modelka Lisa Snowdonová, servírka z Las Vegas Sarah Larsonová. Teď k nim přibyla Elisabetta Canalisová.

Když totiž koncem roku 2006 natáčela v New Yorku italský snímek Vánoce, všiml si její kolega Siani Allessendro, že ji sledovalo vždy stejné auto. Jednou se tedy rozhodl, že se podívá, kdo v něm sedí. Ke svému úžasu spatřil George Clooneyho.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám