Hlavní obsah

Podprsenka je nezbytnou výbavou každé ženy, mnohé si ale neumí správně vybrat

Právo, Eva Müllerová

Dráždivě klenutý dekolt je snem většiny žen. Proto také patří podprsenka mezi nejpečlivěji vybíranou součást dámského šatníku. Neboť ten s ní stojí i padá. Historie moderní podprsenky ale není dlouhá, objevila se až roku 1913 a navíc úplnou náhodou.

Foto: Profimedia.cz

Doslova revoluci ve výrobě podprsenek přineslo zavedení vlákna lycra.

Článek

„Ten korzet mi čouhá z výstřihu a kazí šatům tajli,“ krčila nespokojeně nos Američanka Mary Phels Jacobs na zkoušce rozevláté večerní róby, jíž hodlala oslnit na jednom z newyorských bálů. Dlouho neváhala, sešila dva kapesníky a kolem ňader je upevnila růžovými stuhami. Na plese se stala okamžitě středem zájmu všech pánů, kteří mohli na její přirozeně se vlnící hrudi nechat oči. Zajímaly se ale také dámy, a to velmi. I jim se totiž už zajídaly neprodyšné korzetové krunýře.

2 000 diamantů

Odvážná Mary požádala po roce na podprsenku o patent a ten prodala Warner Brothers Corset Company. Pro firmu to byla geniální investice. Směšných 1 500 dolarů, jež od nich Mary za svůj nápad dostala, se za 30 let výroby podprsenek obrátilo v desítky miliónů. A nejspíš se Mary pak obrátila v hrobě nad zprávou, že nejdražší model na světě od společnosti Victoria Secret, osázený 2 000 diamanty, přijde na 132 milióny korun.

Rozšíření podprsenek pomohla paradoxně I. světová válka. Když do ní roku 1917 USA vstoupily, rozjela se v zemi kampaň proti korzetům. Jejich výroba totiž spolykala spoustu železa, jež chybělo ve zbrojním průmyslu. A tak si americké vlastenky začaly pořizovat podprsenky. Prý tím hospodářství USA získalo 28 000 tun železa.

Jako na houpačce

I když se podprsenky nosí už 100 let, průzkum časopisu Which? zjistil, že 80 procentům nositelek správně nesedí, protože si je neumí dobře vybrat. Navíc má hodně žen poprsí asymetrické, obvykle s větší levou stranou. Výrobci podprsenek dokonce tvrdí, že určení správné velikosti a zkoušení jsou stejně náročné jako při nákupu bot.

Podprsenka procházela historií jako na houpačce. V 50. letech 20. století se plocha košíčků zvětšila a výrazně zešpičatěly. V 70. se zmenšily a přišla tělová barva, 80. léta chodila bez, 90. rozezněl hit push-up systému.

Podprsenka se vždy považovala za symbol emancipace, islámští fundamentalisté ji dokonce zakazovali jako ďáblův výmysl. V 60. letech je zase ortodoxní feministky pálily jako atribut ženské podřízenosti mužům.

Přesto tenhle intimní kousek prádla zvítězil na celé čáře. Dnes má podle průzkumů u nás každá žena v šatníku průměrně šest podprsenek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám