Hlavní obsah

Brzy se na trhu objeví cigarety zcela bez nikotinu

Washington

Kuřákům, kteří se marně snaží zbavit se svého zlozvyku, svítá nová naděje. Takzvané cigarety bez nikotinu jsou totiž podle výzkumů při odvykání mnohem účinnější než varianty light.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Cigarety bez nikotinu jsou nejen méně toxické, ale prý mají i nižší abstinenční příznaky.

Článek

Léta se vědci snaží omezit množství vdechovaného nikotinu, ale doposud se jim to příliš nedařilo. Kuřáci doposud zareagovali vždy jinak než vědci předpokládali.

S velkým nezdarem se setkaly především cigarety v tzv. light variantách. Lidé si je sice velmi oblíbili, ovšem vykouří jich mnohem více.

"Bohužel, menší množství nikotinu nutí kuřáky kouřit o to víc," tvrdí vedoucí týmu vědců z  minesotské univerzity Dr. Dorothy Hatsukamiová.

Odvykání úspěšnější u cigaret bez nikotinu

Její tým sledoval návyky 165 mužů a žen ve středním věku v průměru 15 let závislých na tabáku, kteří se už mnohokrát pokusili se svým nešvarem skončit.

Účastníky rozdělili na tři skupiny, z nichž jedna měla po dobu šesti týdnů kouřit výhradně cigarety s nízkým obsahem nikotinu. Druhá dostala stejně vypadající cigarety bez nikotinu a třetí skupina dostala jen náplasti.

Výsledky testů jsou povzbudivé, tvrdí experti. Testy moči a plic poté ukázaly, že 19 osob z druhé a 12 osob ze třetí skupiny se stalo v podstatě abstinenty. Z respondentů, kteří dostali cigarety s nízkým obsahem nikotinu, uspělo jen sedm.

"U kuřáků bez nikotinu jsme ve srovnání s první skupinou zjistili nižší hladinu toxinů spojených s užíváním tabáku a mírnější abstinenční příznaky. Obě skupiny přitom popisovaly stejnou touhu po cigaretě," tvrdí Dr. Hatsukamiová.

Obsah nikotinu:

- cigarety "bez" nikotinu - 0,05 miligramů nikotinu

- cigarety s nízkým obsahem (ultra light) - 0,3 miligramy 

- tzv. light varianty -  0,7 až 1 miligram

Potvrdil se také předpoklad odborníků, že cigarety s nízkým obsahem nikotinu vyvolají potřebu vykouřit jich více. Kuřáci cigaret bez nikotinu potřebu nahrazovat si obsah látky množstvím cigaret neměli.

Reklama

Související články

Proč cigarety účinkují na každého jinak

Přestože je dáno, že cigaretový kouř škodí zdraví, nikdo nedokáže přesně specifikovat jaké množství je pro jednotlivého člověka nebezpečné. A proč se někteří...

Výběr článků

Načítám