Hlavní obsah

Zimní oblečky pro domácí miláčky doporučují i veterináři

Zimní počasí nutí oblékat nejen nás lidi, ale také naše domácí miláčky. Před mrazy je dnes ochrání nejen speciální přípravky, ale i oblečky, které by však podle veterinářů měly být především funkční. Bohužel majitelé psů mnohdy upřednostňují design a aktuální módní trendy.

Článek

"Oblečky psům doporučujeme. Problém je však v tom, že mnohdy nejsou vyhovující. To, co se běžně prodává, je často k ničemu. Aby to bylo smysluplné, měla by to být kombinéza, která skutečně zakrývá celé tělíčko, hlavně zespoda," vysvětluje pražský veterinář Aleš Müller.

Zejména u malých psů jsou vnitřnosti v zimě často podchlazené. Kombinéza, která zakryje trup i nožičky, jim tak výrazně pomůže. Pouhá vesta na záda však podle zvěrolékaře nemá velký smysl.

"I za cenu, že si kombinézu trochu počůrá, je třeba krýt orgány břišní dutiny," uvedl. Dodal, že v ordinaci se setkává spíše s oblečky, které kryjí předek nebo záda, zatímco bříško je holé.

Botičky zbytečností

Mini botičky, které jsou stále populárnější součástí psí parády, jsou podle odborníka "spíš úsměvná záležitost". "Něco jiného je to u saňových psů, kteří běhají po zmrzlých krustách. U městských pejsků to nemá žádnou funkci.

Navíc si na ně zvíře těžko zvyká. I když mu dáváme 'botičku' při zranění packy, většinou na tu nohu nešlape, protože neví co tam má. Botičky nejsou zrovna šťastný nápad. Je to spíše záležitost komerce," vysvětluje Müller.

Obchodníci si samozřejmě myslí něco jiného. Podle nich mají módní botičky v zimě ochránit tlapky zejména před solí. "Botičky se nakupují, aby se pejsek mohl v klidu vyvenčit a nepospíchal domů. Mají protiskluzovou podrážku a zapínání na suchý zip. Musí být lehké a pohodlné," majitelka psího salónu v Nižboru Lenka Vacková. Z materiálů se podle ní preferuje neopren nebo koženka.

Stejné materiály jako u lidí

Zimní psí oblečky jsou zateplené a využívají se materiály podobné jako u svrchníků pro lidi. "Součástí oblečků jsou také kožešinky. Mají ozdobnou i tepelnou funkci. Používají se zevnitř i na venkovní lemování jako módní záležitost," uvedla Tereza Čáňová z internetového obchodu Psi-market.cz.

Bundy, vesty či mikiny mohou být z bavlny nebo syntetických materiálů. Svetříky mohou mít psí parádníci třeba z angory. Ceny za oblečky se pohybují od několika set do několika tisíc korun.

Podle Vackové je zájem o psí oblečení ovlivněný současným způsobem chovu zvířat. Pejskové, kteří jsou chovaní doma, jsou zchoulostivělí. Spí v postelích a nejsou přizpůsobeni tomu, aby chodili ve velkých mrazech. Oblečky patří k jejich životu. Není to žádný výstřelek.

"Nákupem oblečení se lidé snaží ochránit svá zvířata. Je to jejich chlouba, pýcha a dávají jim to nejlepší," dodala Vacková.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám