Hlavní obsah

Několik rad, jak správně připravit sekt na oslavu

Právo, Dana Kaplanová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dáme si šampáňo nebo šampíčko, říkáme. Nemáme však na mysli pravé šampaňské, ale jakostní šumivé víno - sekt.

Článek

Rozdíl mezi šumivým vínem a šampaňským je zeměpisný. Pouze ve Francii, z oblasti Champagne, se ze tří daných odrůd smí vyrábět šumivá vína, která nesou označení „champagne“, čili šampaňské. Ostatní jsou sekty a šumivá vína.

K sektu patří led

To, co sektu vadí nejvíce, je střídání teplot. Proto by se šumivé víno mělo koupit minimálně den před použitím. Láhev je dobré uložit ve vodorovné poloze tak, aby byl korek v kontaktu s vínem a nevysychal.

Nejhorší je sekt pořídit cestou na návštěvu a snažit se jej rychle vychladit v mrazáku. Doporučuje se láhev uložit na několik hodin do spíže, kde je chladněji, a pak teprve ji dát do ledničky, čímž dochází k postupnému zchlazení a aklimatizaci vína.

"Ideální teplota je mezi 3 až 4 stupni. Většina domácích ledniček je nastavena na 8 stupňů, to je ale málo. Pak je dobré mít v mrazáku připravený led a při pití dát láhev sektu do nádoby s vodou a ledem. Tím víno perfektně dochladíme," radí Tomáš Brůha, hlavní sommelier společnosti Bohemia sekt.

Jak láhev otevírat

Láhev držíme v úhlu 45 stupňů, odstraníme kapsli a uvolníme agrafu za neustálého jištění korku palcem proti samovolnému vystřelení. Dále uchopíme korek do dlaně levé ruky (to platí pro praváky) a otáčíme lahví, dokud korek neuvolníme.

Sekt je připraven k nalévání. Otvírání by podle odborníků nemělo být slyšet. Lidé při oslavách nebo na Silvestra však preferují známé bouchnutí, někteří dokonce lahví zatřesou. Příchod nového roku musí být přece bouřlivý!

Welcome drink

Většina lidí vychutnává sklenku sektu jako welcome drink na uvítanou, když přichází do společnosti. Servírovat bychom měli sekty kategorie brut (extra suché), abychom připravili chuťové pohárky na další chuťové zážitky. Méně se ví, že sekty lze „snoubit“ i s pokrmy.

Půlnoční přípitek na Silvestra

Nejlepší je jeden druh sektu a vychutnávat jej celý večer, včetně přípitku.

"Rozhodně bych nemíchal různé druhy vín, sektů a jiných nápojů. A z pohledu celého večera bych volil sekty v kategorii brut, extra brut či sec - je to především z důvodu nižšího obsahu zbytkového cukru," dodává Brůha.

Co s načatou láhví

První pravidlo je dopít. Když vím, že pravidelně nedopíjím, koupím si menší láhev.

Třetí možností je zátka na sekt, která je k dostání v každém obchodě a stojí do stokoruny.

Trvanlivost sektu je ze zákona neomezená, nicméně se doporučuje spotřebovat ho do dvou let, kdy je v nejlepší kondici. A starší sekty jsou už záležitostí odborníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám