Hlavní obsah

Tanečník Michail Baryšnikov: Tanec a sex mají k sobě blízko

Právo, Jana Rovenská

Když světové baletní jedničce Michailu Baryšnikovovi nabídli před šesti lety hostitelskou roli v populárním americkém seriálu Sex ve městě, nemuseli ho dvakrát přemlouvat.

Foto: Profimedia.cz

Znalci o něm píší: Je drobný, ale silný jako býk a ladný jako gazela. Jeho jméno je synonymem pro největšího tanečníka naší doby.

Článek

„Celý život se ve své profesi vyjadřuji pohybem a co je sexu bližší? Navíc jsem člověk svobodomyslný, schopný mluvit o čemkoli a to se mi na seriálu, který otevírá jistá tabu, velice zamlouvá. Nemluvě o tom, že mám slabost i pro Sarah Jessiku, se kterou v Sexu ve městě prožiji krátký milostný románek, takže nebylo co řešit,“ prozradil dnes už jednašedesátiletý proslulý tanečník.

Že je Baryšnikov mistrem svého oboru, o tom dnes nepochybují ani ti největší znalci baletu. Píší o něm: „Je drobný, ale silný jako býk a ladný jako gazela. Jeho jméno je synonymem pro největšího tanečníka naší doby.“

Narodil se v Rize, hlavním městě Lotyšska. Od dětství sportoval. Hrál rugby i fotbal, závodně plaval a běhal. K baletu ho přivedla už na škole matka, která tanec milovala. V patnácti udělal Michail konkurz do prestižní Vachtangovy baletní akademie v Leningradu, nynějším Petrohradu, kde po ukončení studia začínal jako člen vyhlášeného Kirovova baletu. Brzy se ale projevil jeho výjimečný talent a z Michaila se stal sólista. Záhy si získal spousty fanoušků, ale Rusko mu začalo být malé.

Foto: Profimedia.cz

Baryšnikov v roce 2006, kdy rozjížděl svou taneční show po Spojených státech.

Emigrace ho přivedla na plátna kin

Když v roce 1974 Kirovovův balet hostoval v Kanadě, emigroval, ještě v tomtéž roce odešel do Spojených států. Do roku 1978 působil v Americkém baletním divadle, pak vystupoval v baletu New York City. Zde se, už jako umělecký ředitel, podílel na vytváření unikátních dokumentů, například Baryšnikov v Bílém domě (1979), Baryšnikov na Broadwayi (1980), za které dostal řadu ocenění.

Ve filmu se objevoval sporadicky, a to jen v rolích, které souvisely s tancem. Diváky hned ohromil v televizním baletu Louskáček, získal si je i filmovou rolí ruského baletního umělce Jurije Kopejkina v dramatu Nový začátek (1977), za který byl nominován na Oscara. Popularitu mu přinesl i politický thriller Bílé noci (1985), kde po boku dnes už oscarové Britky Helen Mirrenové ztvárnil opět postavu ruského emigranta, tanečníka Kolju.

V roce 1996 hostoval Baryšnikov v pražském Národním divadle, o tři roky později ve Státní opeře. Z obou vystoupení i z jeho návštěvy Prahy bylo natočeno několik televizních dokumentů.

Foto: Profimedia.cz

Michail Baryšnikov na světovém turné

Ženy ho provází celý život

S výjimkou americké herečky Jessiky Langeové, se kterou má osmadvacetiletou dceru Alexandru, je Baryšnikovův milostný život spojen s baletkami. Jeho první velkou láskou byla o osm let starší primabalerína, sovětská emigrantka Natálie Makarová, pak jí ho přebrala špičková americká baletka, o čtyři roky mladší Gelsey Kirklandová. Ta ještě dnes vzpomíná na den, kdy ho poprvé uviděla.

„Letěla jsem se na něho podívat do Kanady, abych viděla, co je to za zázrak. První pohled na jeho drobnou postavu a puberťácký vzhled mě ale strašně zklamaly. Jakmile však udělal první skok na jevišti, byl z něho bůh.“

Zamilovali se do sebe, ale vztah s lidsky složitou Gelsey nevydržel. V roce 1980 poznal Jessiku Langeovou. I tato láska ale po osmi letech skončila. Od roku 1989 Michail žije s bývalou tanečnicí Lisou Rinehartovou, se kterou má další tři děti: Petra (20), Annu Kareninu (17) a Sofii (15). K tomu má vlastní baletní společnost White Oak Dance Project, módní řadu Baryshnikov, parfémy značky Misha a velkého koníčka golf.

V posledních letech se u něho stále častěji ozývají následky pádu, při kterém si poranil koleno, takže s baletem bude muset brzy přestat. O to více si ho možná užijeme ve filmu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám