Hlavní obsah

Jana Doleželová: Jsem velký snílek

Právo, Dana Kaplanová

Před pěti lety se stala Miss ČR, pak se na Miss World dostala do Top 15 a další rok získala v Malajsii několik titulů. Je doktorkou farmacie a připravuje se na atestaci. „Občas mi moji blízcí vyčítají, že si toho beru příliš. Něco na tom bude,“ pokyvuje hlavou Jana Doleželová, osmadvacetiletá spolumajitelka lékárny, modelka, moderátorka a také herečka.

Článek

Co vás nenechá v klidu?

Vidina vysněného cíle. Jsem velký snílek, který si rád své sny realizuje. Zkrátka se jen postupnými kroky snažím přeměnit sen ve skutečnost a dojít do cíle.

Do jakého cíle?

Dříve bylo mým cílem dostudovat, splnit si cestovatelský sen, nyní mám spíš spoustu menších dílčích plánů. Aktuálně například připravuji veřejnou sbírku pro Nadační fond Modrá kotva, který podporuje výzkum nové metody léčby rakoviny. V oblasti charity jsem dlouho hledala projekt, který by mě zajímal i z profesního farmaceutického hlediska, což se mi u Modré kotvy splnilo.

Před pár dny jste se vrátila z Turecka. Co vás tam zaválo?

Můj přítel tam byl pracovně. Letěla jsem s ním, protože společného času máme málo a také jsem si potřebovala trochu odpočinout.

Je obdivuhodné, že jste při vaší vytíženosti všechno ustáli a nerozešli se. To se misskám často nestává.

Moje práce je nepravidelná, nárazová, bývám často na cestách. To od muže vyžaduje velkou toleranci, nadhled a seberealizaci v jeho vlastní profesi. Richard je úspěšný manažer, který také hodně cestuje. Pokud to je jen trochu možné, jezdíme společně. Jsme spolu už pět let.

Jezdíte také do rodného Uničova?

Letos jsem měla na Moravě často moderování, což je příjemné, protože tak mohu práci spojit s návštěvou rodičů. Jezdívám k nim na víkend každý měsíc. O Vánocích zůstávám déle, vždyť jsou to svátky rodiny a pohody.

Líbí se vám Aneta Vignerová, letošní Miss ČR?

Vizáží ano, a jaká je její vnitřní krása, to se teprve ukáže.

Před pěti lety jste byla ve stejné situaci. Co byste jí poradila?

Aby nebyla krátkozraká a dívala se vždy o několik kroků dopředu. A protože je vše pomíjivé, tak aby si našla kromě modelingu i jinou náplň, které by se v budoucnu chtěla věnovat.

Foto: Profimedia.cz

„V naší lékárně máme přístroj k diagnostice pleti a vyšetřujeme zdarma,“ láká půvabná lékárnice.

Rok 2004 vám úplně změnil život…

Určitě ano. V únoru jsem absolvovala poslední, pátou státnici, v dubnu jsem získala titul Miss ČR, v květnu jsem obhájila diplomovou práci, v červnu jsem měla promoci, v listopadu jsem reprezentovala ČR na Miss World v Číně. Po návratu z Číny jsem pak připravila charitativní módní přehlídku v Olomouci. Výtěžek 230 tisíc jsme tehdy věnovali na dovybavení půdní vestavby uničovského stacionáře Jasněnka pro handicapované děti.

Moment, přeskočila jste srpnový zánět ledvin! To je nemoc missek, a hlavně modelek.

Byla jsem tehdy nachlazená, avšak o stornování podepsané práce nikdo nechtěl ani slyšet. Banální choroba se pak zvrhla v zánět ledvin. Léčila jsem se měsíc a další dva roky mě to ještě zlobilo. Teď už jsem v pořádku.

Jaký jste pacient?

U lékaře jsem nebyla již pár let. Mívám jen lehčí zdravotní indispozice, takže si poradím vlastními znalostmi a koupím si volně prodejná léčiva. Navíc bratr je lékař, tak s ním mohu případně konzultovat.

Už o rok později jste odevzdala rigorózní práci s názvem Polymerní implantáty a získala jste titul PharmDr., přitom jste jako Miss ČR měla své povinnosti.

Hodila jsem tehdy za hlavu přehlídky, večírky, média a rozhodla jsem se věnovat něčemu rozumnému. Dva měsíce jsem realizovala výzkumnou práci v laboratoři na fakultě. Následně jsem své výsledky počítala a vyhodnotila. Část práce jsem pak dokonce psala v letadle cestou na Nový Zéland a zpět, což je dvakrát pětadvacet hodin. Nepromarnila jsem ani minutu.

Můžete vysvětlit, k čemu se polymerní implantáty používají?

Do polymeru je vpraveno léčivo. Implantát se následně zavádí na určitou dobu do těla a lék se postupně uvolňuje. Pacient tak nemusí každý den brát tabletky. Studovala jsem, jak můžeme ovlivnit rychlost uvolňování léčivé látky z implantátu přidáním různých přísad.

Teď se chystáte na atestaci?

Ano, ale k tomu je potřeba čtyřletá praxe v lékárně na trvalý úvazek. Ještě mi část chybí.

Lékárnu ale už máte.

Otevřeli jsme ji s kolegou, také farmaceutem, před rokem a půl v pražském Palladiu. Zaměřujeme se kromě běžných léků hlavně na dentální hygienu, tedy na prostředky k ošetření dutiny ústní a zubů, cestovní medicínu a také vedeme širokou nabídku kvalitního kosmetického sortimentu. Máme i přístroj k diagnostice pleti. Vyšetření je zdarma. V lékárně však nemohu být každý den, věnuji se i jiným aktivitám čili se k atestaci dostanu tak za dva roky.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Misska a modelka Jana Doležalová a Michal Necpál

Možná byste to zvládla i při miminku, ne?

Mateřství bych si raději užila se vším všudy, tedy nerušeně bez příprav na atestaci.

Jak se cítíte za pultem?

Příjemně. Baví mě komunikace s lidmi, ale ještě víc mě láká výroba individuálně vydávaných léčivých přípravků, například mastiček, očních kapek, čípků, globulí. Dnes se bohužel od toho upouští a skoro všechno se vyrábí hromadně pásovou výrobou. To mě mrzí.

Vždycky jsem obdivovala všechny lékárníky, že na receptech dokázali přečíst ty klikyháky po lékařích.

Na menším městě jsem znala rukopisy lékařů a mnohé jsem si odvodila. V Praze je možnost znalosti rukopisů všech lékařů nereálná, ale vždycky lze případně doktorovi zavolat.

Poznáte, když k vám do lékárny přijde narkoman?

Když chce někdo mnoho balení léků s pseudoefedrinem, má smůlu, u nás dostane jen jedno. Přála bych si, aby tyto léky byly pouze na předpis.

Co poplatky u doktora? Jste pro?

Pracující člověk v produktivním věku by měl poplatek zaplatit.

Nebojíte se prasečí chřipky?

Když se člověk něčeho bojí, může si to přivolat. Sugesce funguje. Proto nemyslím na nemoci, ba naopak myslím na prevenci. Díky focení často cestuji mezi klimatickými pásy, proto někdy používám přípravky na podporu např. imunoglutany, zinek, vitamín C, třapatku nachovou apod.

A co očkování proti chřipce? Ano, nebo ne?

Nejsem zrovna velký zastánce tohoto očkování.

Modeling už vůbec neděláte?

Nikdy jsem ho nebrala jako životní náplň, ale jako nejlepší brigádu pro studentku a jako možnost cestovat. Cestování je můj celoživotní koníček, takže jsem spojila příjemné s užitečným. Věnuji se teď hlavně moderování, nadaci a lékárně. Díky StarDance občas k moderování přidáme i taneční vystoupení.

Zahrála jste si i ve filmech Bestiář, Svatba na bitevním poli, Peklo s princeznou. Jak se cítíte před kamerou?

Fotomodeling a herectví jsou příbuzné profese, kdy hrajete emoce, ať už před fotoaparátem, nebo před kamerou. Možná jsem měla štěstí na tým lidí na place, ale vždy jsem se cítila přirozeně.

Máte nějaké soukromé přání?

Ráda bych jednou měla zdravé děti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám