Hlavní obsah

Tina Turnerová si nadcházející sedmdesátku vůbec nepřipouští

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nutbush (USA)/Praha

S charakteristickým chraplavým hlasem je zpěvačka Tina Turnerová součástí světového rocku už více než půl století. Její kariéra, během níž nevzbuzoval obdiv jen její hlas, ale i dlouhé nohy, však nebyla zdaleka bez zádrhelů. I když před devíti lety ohlásila konec kariéry, loni se vrátila, srší energií a sedmdesátku, kterou oslaví 26. listopadu, by jí hádal jen málokdo.

Článek

Pověstný elán a nezkrotná povaha ji nakonec pomohly dojít až na vrchol. Přestože zpěvačka neměla v životě na růžích ustláno, dotáhla to až mezi nejúspěšnější rockové hvězdy všech dob. Osminásobná držitelka cen Grammy, která prodala přes 180 miliónů desek, svoji kariéru začínala nadvakrát.

Poprvé se o ni veřejnost dozvěděla v roce 1960, kdy se svým budoucím manželem Ikem Turnerem přišli se songem A Fool in Love. Druhým začátkem pak pro zpěvačku byla osmdesátá léta, kdy se vzpamatovala z rozvodu s agresivním a na alkoholu závislým Turnerem.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Tina Turner

Závratný úspěch přišel v roce 1984 s albem Private Dancer. Během následujícího roku se ho prodalo na deset miliónů kusů a zpěvačce vyneslo tři ceny Grammy. Turnerová tehdy změnila image a stylově se posunula od soulu a blues k popu, na její pomyslné cestě vzhůru už ale nic nestálo.

Stala se jednou z nejžádanějších, její koncerty přitahovaly tisíce fanoušků. V tomto období vznikla i řada dalších hitů jako třeba We Don't Need Another Hero (z filmu Mad Max, v kterém si i zahrála), Simply the Best či Typical Male. Do povědomí milovníků Jamese Bonda se dostala s hitem Golden Eye (1995), titulní písní stejnojmenné "bondovky".

Na své konto si nestárnoucí hvězda připsala i rekord v návštěvnosti, když na její koncert v Riu de Janeiro v lednu 1988 přišlo 182 000 diváků, do té doby největší počet vůbec.

Foto: Reuters

Tina Turnerová v roce 1971

Stále krásná a plná energie

Své fanoušky legenda nebaví jen zpěvem, její koncerty jsou velká show plná světelných efektů, pyrotechniky a blyštivých kostýmů. V kulisách velkolepých scén je zpěvačka v odvážných modelech a na vysokých podpatcích jako doma. Podle mnohých svým mladistvým elánem strčí do kapsy i o generace mladší kolegyně.

Ačkoliv se narodila jako Anna Mae Bullocková 26. listopadu 1939 na farmě Nutbush v americkém státě Tennessee, jen málokdo by jí hádal takový věk.  

Po nepovedeném manželství se zaměřila na svou fyzičku, vzhled, ale i duševno. Nejtěžší období ji pomohl překlenout právě budhismus, ale i zdravý životní styl. Doteď matka čtyř synů, dvou vlastních a dvou adoptovaných, žije zdravě a její jedinou slabostí je prý zmrzlina.

"Rocková babička", jak zní asi její nejčastější přezdívka, se však babičkou vůbec necítí a nadcházející sedmdesátku si nepřipouští. "To číslo vůbec nic neznamená, prostě nic," hodnotí svůj věk s nadsázkou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám