Hlavní obsah

Několik rad, jak strávit nakupováním oblečení minimum času

Novinky, Dana Sokolová

Nakupování oblečení zabere obvykle velké množství času, což si většina žen nemůže dovolit. Přesto podle odborníků existuje několik tipů, jak oblečení nakoupit a přitom strávit po obchodech minimum času.

Foto: Profimedia.cz

Nakupování oblečení může být zábavné a přitom časově nenáročné.

Článek

1. Vyhněte se obrovským nákupním centrům

Běh z obchodu do obchodu většinou nikam nevede. Nejvíce času ztratíte právě lítáním mezi samotnými obchody, jelikož shlédnout pár desítek obchodů s módou prostě ani rychle zvládnout nelze. Touha projít všemi obchody je často tak obrovská, že vlastně většinu z nich vidíte pouze za letu. Nemáte čas skutečně projít všechno zboží, spíše nakoupíte věc, která vám v ten daný moment padne do oka.

„Pokud opravdu chcete ušetřit čas, vyberte si jen pár svých oblíbených obchodů a projděte si jejich nabídku důkladně. Nejen že tak nepřehlédnete skvělé sako, které někdo pověsil nepozorně mezi košile, ale zároveň ušetříte čas i energii ve zkušebních kabinkách. Nikoho nebaví neustále se svlékat a oblékat. Když si ale vyberete v jednom obchodě, můžete si vše zkusit najednou. Navíc si i vyzkoušíte, jak k sobě jednotlivé kousky ladí,“ radí Delphine Prokešová, marketingová ředitelka Nákupní galerie Myslbek.

2. Využijte k nakupování polední pauzy

Zajít si nakoupit k nejbližšímu menšímu nákupnímu centru nemusí být od věci, třeba o polední pauze. Pokud zde najdete vše co potřebujete, nakupováním strávíte mnohem méně času. Navíc tím, že se musíte vrátit do práce, bude váš čas skutečně limitován. Proto se budete soustředit i na to, co skutečně potřebujete a nebudete nakupovat zbytečnosti.

3. Kupte si klidně stejné zboží v různých odstínech

Pokud už objevíte nějaké oblečení, které vám perfektně sedne a vy se v něm cítíte skvěle, nebojte se koupit i víc kousků třeba v jiných barevných odstínech. Kalhoty, trička, košile, ale i běžné spodní prádlo jsou základní věci, bez kterých se neobejdete a nosíte je takřka denně.

Stejně jako každý jiný kus oblečení se ale rychle obnosí, seperou nebo zničí, a čím víc je nosíte, tím rychleji se „opotřebí“ a musíte vyrazit pro nové, ideálně co nejpodobnější těm starým. Není ale jednodušší a efektivnější koupit si naráz dvoje třeba různé barvy a ušetřit si tak čas i nervy?

"Přitom se ale nemusíte bát, že váš šatník bude nudný. Doplňte jednoduché kousky zajímavými doplňky, vrstvěte, doplňujte originálními blůzkami, saky, svetříky a nudy se rozhodně nemusíte bát,“ dodává Delphine Prokešová.

4. Využijte služeb stylistů

Možná si myslíte, že osobní stylista je záležitostí pouze hvězd či jinak známých osobností. Že jsou to zbytečně vyhozené peníze. Nicméně většina odborníků se shoduje, že stylista vám dokáže nejen výborně poradit, ale zároveň  je obrovským spořičem času.

Velmi často má totiž stylista i dokonalý přehled o nabízeném zboží v obchodě a tudíž již ví kam sáhnout nejen pro dokonalé sako, ale i po vhodných doplňcích. Vy mu pouze řeknete, co hledáte a jaká je vaše představa (k jaké příležitosti, jaký styl a cenová relace) a pak můžete jen sedět a vybírat si z toho, co vám přinese až do zkušební kabinky.

Navíc někdy si díky stylistovi koupíte i oblečení, kterého byste si samy vůbec nevšimly.

5. Nevěřte, že nakupování přes internet vám ušetří čas

Kupování oblečení přes internet paradoxně zabere více času, než nakupování v kamenných obchodech. Objednávky 24 hodin/7 dnů v týdnu se zdají sice lákavé, ale především u oblečení mají svá četná úskalí.

Můžete si sice vybírat, kdykoliv máte chvilku, ale většinou jsou výsledkem hodiny strávené na síti nekonečným brouzdáním po neodolatelných nabídkách, které pak ve skutečnosti nikdy nejsou vlastně až tak výhodné, přičtete-li se třeba jen poštovné.

Navíc, pokud nemáte úplně typickou konfekční velikost, počítejte s tím, že budete oblečení často na vlastní náklady vracet a vyměňovat. A to stojí nejen peníze, ale i další čas.

Anketa

Kde nejraději nakupujete oblečení?
V obrovských nákupních centrech.
26,6 %
V menších nákupních centrech.
40,3 %
Přímo ve značkových obchodech.
12,5 %
V hypermarketech.
0,9 %
Na internetu.
4,7 %
V second handech.
15 %
Celkem hlasovalo 1055 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak se bránit zbytečným nákupům

Letošní pozdní babí léto malinko klame. Ale pozor! Skutečně už jen dva měsíce zbývají do Vánoc. Obchodníci pozvolna oprašují figurky Santa Clausů a vymýšlejí...

Utrácení způsobuje stejnou euforii jako droga

Utrácení peněz je jako droga, neboť stimuluje stejná centra v mozku, která mají co do činění s některými druhy závislostí. Zjistili to němečtí vědci pomocí...

Výběr článků

Načítám