Hlavní obsah

Nová kolekce Beaty Rajské oslavuje ženskou marnivost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Návrhářka Beata Rajská představila ve čtvrtek na molu Černínského paláce v Praze novou kolekci pro jaro a léto 2010. Hlavním motivem celé přehlídky byla marnivost. Rajská tím chtěla dokázat, že hlavní ženskou touhou je rozdávat krásu a že i v době krize ze sebe ženy dokáží vydat maximum. Záštitu nad módní show převzal ministr zahraničních věcí a místopředseda vlády Jan Kohout.

Marnivost Rajské sklidila potleskVideo: ČTK

 
Článek

„Když jsem o nové kolekci začala uvažovat, krize se skloňovala ve všech pádech. Chtěla jsem být trochu rebelka a dokázat to, co se dokazovalo v dějinách mnohokrát, že právě v kritické době ženy dokážou ze sebe vydat maximum,“ řekla Rajská. Zdůraznila, že názvu přehlídky odpovídají také materiály, které pro novou kolekci použila. „Nikdy jsem tak drahé látky dosud nepoužila,“ uvedla.

Zhruba 350 pozvaných hostů tleskalo dámským oděvům určeným pro volný čas, ale i velkým večerním. Modely pod názvem Fetiš vytvořila návrhářka z kravatového hedvábí.

„Celá kolekce je sice inspirována marnivostí, ale je tam také linie 80. a 40. let. Zatímco 80. léta jsou neforemné, někdy až nesexy tvary, pro 40. léta je příznačný glamour, uhlazené a sofistikované modely. Pokusila jsem se propojit tyto dvě linie,“ vysvětlila autorka.

Jedna kolekce, různé modelové řady

Kolekce nazvaná Hořkosladká je podle Rajské jako vztahy, doteky i život sám. Jde o jakýsi koktejl sladkých růžových a zemitých barev, jemných a drsnějších, hedvábí a šifonu, ale třeba i kůže. Léto 2010 reprezentuje řada Gabriela, noblesní elegantní obleky ve stylu 40. let. Šaty i sukně jsou lemovány speciálně utkaným květem a hedvábným šifonem.

Takzvaná motýlí kolekce vznikla díky přenesení motivu kresby na křídlech motýlů na jemné hedvábné satény i plavkové elastické materiály. Stejný dezén použila také na limitovanou edici snowboardů s autorskou kresbou. Jeden z nich se na přehlídce podařilo vydražit za 100 000 korun ve prospěch žen v azylových domech, kterým Rajská dlouhodobě pomáhá.

Takzvanou malou večerní uvedla návrhářka v modelové řadě Podkrovní sen. „Je to citová záležitost. Jde o romantické, koktejlové šaty. Snažila jsem se oprostit od všech zbytečných detailů,“ vysvětlila.

Modely nazvané Principálky pak nabízejí sladce barevné večerní šaty. „Jsou noblesní, ženské, ale často jsou tam zmrzlinové barvy tlumené vrstvením materiálů,“ řekla autorka.

V obecenstvu se objevil mimo jiné ministr obrany Martin Barták. Hosté museli procházet bezpečnostním rámem a výjimečným zážitkem byl pro modelky i pro hosty prostor, kde se přehlídka konala. Šek na 100 000 korun věnovaný ve prospěch nadace Archa Chantal převzala herečka Chantal Poullain-Polívková. „Je to velmi něžná a krásná móda, která má také duši,“ řekla o nové kolekci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám