Hlavní obsah

Ženami roku jsou McCartneyová, Rihanna i Obamová

Britská módní návrhářka Stella McCartneyová, popová zpěvačka Rihanna či tenisová hvězda Serena Williamsová se staly jedněmi z 12 žen roku, které vyhlásil časopis Glamour. Oceněny byly i ženy známé z politického života, poctu sklidily první dáma USA Michelle Obamová, či velvyslankyně Spojených států při OSN Susan Riceová.

Článek

Do finále se dostala i dvojice amerických novinářek Euna Leeová a Laura Lingová. Obě reportérky byly letos několik měsíců vězněny severokorejským režimem poté, co bez povolení pronikly do KLDR, kde pak natáčely reportáže o Soverokorejkách prchajících před hladomorem do Číny. Do USA je přivezl zpět díky své speciální misi exprezident Bill Clinton.

McCartneyovou uvedly manželky členů Beatles

Stelle McCartneyové, dceři slavného muzikanta Paula McCartneyho, připravily nečekané překvapení manželky zbývajících tří členů legendární kapely Beatles – vdova po Johnu Lennonovi Yoko Ono, vdova po Georgi Harrisonovi Olivia a žena Ringo Starra Barbara Starkeyová: uvedly ji spolu na pódium. McCartneyová si ocenění zasloužila nejen pro svůj příspěvek světu módy, ale i jako bojovnice za ochranu zvířat odmítající používat kůže či kožešiny.

Za aktivistickou činnost byla vyznamenána i tenistka Serena Williamsová, díky níž se otevřela nedávno střední škola v Keni.

Ocenili kampaň Rihanny proti domácímu násilí

Jednadvacetiletá hvězda R Rihanna, jež je původem z Barbadosu, byla mezi oceněné zařazena v roce, kdy se stala obětí násilného útoku od svého expartnera Chrise Browna.

Oceněné osobnosti

Stella McCartneyová, návrhářka

Michelle Obamová, první dáma USA

Rihanna, zpěvačka

Serena Williamsová, tenistka

Susan Riceová, velvyslankyně USA při OSN

Euna Leeová a Laura Lingová, novinářky

Maya Angelouová, básnířka

Jane Aronsonová, lékařka

Amy Poehlerová, herečka

Marissa Mayerová, viceprezidentka Googlu

Maria Shriverová, žena guvernéra Kalifornie

Modelka Iman, která zpěvačku představila, ocenila „její důstojnost a odvahu“ a podotkla, že Rihannina veřejná kampaň proti domácímu násilí je vzorem pro stejně postižené.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám