Hlavní obsah

Grace Kellyová byla milující matka i módní ikona

Právo, ČTK, Zdeněk Nevělík

Nadaná, elegantní, něžná, krásná. Těmito slovy by se dala popsat hollywoodská hvězda a monacká kněžna Grace Kellyová, jejíž život připomíná výstava v Římě.

Foto: Archiv, Právo

Grace Kellyová

Článek

Grace Patricie Kellyová se narodila v listopadu 1929 ve Filadelfii jako třetí dítě milionáře Johna Brendana Kellyho St. Pracovala v divadle a v modelingu, natáčela reklamy, dokumenty i seriály.

V padesátých letech se seznámila s režisérem Alfredem Hitchcockem, který se stal jejím mentorem. Mezi nejslavnější snímky, ve kterých si zahrála, patří V pravé poledne, Vražda na objednávku, Děvče z venkova či Chyťte zloděje.

Jako o krásnou ženu se o ní často zajímaly bulváry, spekulovalo se o jejím vztahu s herci Gary Cooperem, Bingem Crosbym či módním návrhářem Olegem Cassinim.

Setkání s monackým knížetem

Zlom v jejím životě nastal v dubnu 1955, kdy se zúčastnila filmového festivalu v Cannes. Zde se setkala s monackým knížetem Rainierem III. a říká se, že to byla láska na první pohled. Po návratu do USA si oba začali dopisovat, v prosinci přijel Rainier do Ameriky a požádal Kellyovou o ruku.

Foto: ČTK

Svatba s monackým knížetem Rainierem III.

Svatba století se konala v dubnu 1956 v Monaku. Po sňatku se kvůli své reprezentativní pozici vzdala účinkovaní v dalších filmech. Manželé měli tři potomky, dcery Caroline a Stéphanie a syna Alberta, který se následně stal dědicem trůnu.

V září 1982 dostala Kellyová při řízení srdeční záchvat a vůz spadl ze srázu. Na následky zranění zemřela den poté v nemocnici. Rainier se již neoženil, sám zemřel v roce 2005.

Léta Grace Kellyové

Výstava s názvem Léta Grace Kellyové, monacké kněžny čítá stovky jejích osobních předmětů, z nichž mnohé monacký palác zapůjčil poprvé.

Návštěvníci zde najdou přední strany populárních časopisů z období, kdy se Kellyová přeměnila z ikony Hitchcockových filmů na monackou šlechtičnu, snímky z natáčení nebo dopisy adresované kněžně osobnostmi jako někdejší první dáma USA Jackie Kennedyová, sopranistka Marie Callasová či herec Cary Grant.

Jak podotkla italská agentura ANSA, „Kellyová nebyla jen dokonalou ženou a matkou, ale stala se i módní ikonou“. Expozice proto nabízí šaty předních návrhářů, které Kellyová s oblibou nosila, včetně proslulých hedvábných svatebních šatů návrhářky Helen Roseové.

Kněžna taktéž milovala luxusní doplňky jako kloboučky, šátky, rukavice nebo boty. „To jsou jediné věci, při kterých Grace ztratí představu o penězích, které utrácí,“ řekla o ní jednou kostymérka Edith Headová. Velmi si také nechávala záležet na účesu a nikdo ji nesměl rušit, když u ní byl její osobní kadeřník.

Foto: ČTK

Frank Sinatra a Grace Kellyová na snímku z roku 1956.

Na své si přijdou také milovníci značkových šperků jako Cartier či Van Cleef & Arpels a nechybí ani kabelka společnosti Hermes, kterou měla nová kněžna při focení v roce 1956 pro časopis Life.

Přestože tento typ kožené kabelky vznikl již ve třicátých letech, stal se díky fotografii tak populární, že ho společnost přejmenovala na Kelly's Bag (Kellyina kabelka).

Dokonalá krása

„Chtěl bych, aby lidé objevili její bohatou osobnost a citlivost, její pohled milující matky a smysl pro krásu, který vyjadřovala neustálým hledáním dokonalosti,“ řekl její syn, kníže Albert II.

„Na kněžnu Grace vzpomínáme jako na dámu nezaměnitelné elegance,“ dodal francouzský ministr kultury Frédéric Mitterand, který výstavu zaštítil. „I kdybychom už nikdy nezhlédli žádný z jejích filmů nebo nenavštívili monacké knížectví, tak tato vzpomínka nám navždy zůstane.“

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám