Hlavní obsah

Liz Taylorová: Cítím se, jako kdybych dostala zbrusu nové srdíčko

Právo, Vladimír Plesník

O příležitost rozhlásit do světa tu skvělou novinu se nenechala nikým připravit. „Milí přátelé, moje srdce už zase jede na plný výkon,“ oznámila prostřednictvím Twitteru. „Cítím se, jako kdybych dostala zbrusu nové srdíčko.“

Foto: Reuters

V posledních letech se Liz stáhla do ústraní. Na veřejnosti se objevuje na dobročinných akcích a dražbách ve prospěch svého fondu zaměřeného na boj proti AIDS.

Článek

Hollywoodská superhvězda Elizabeth, řečená Liz, Taylorová (77) se v polovině října podělila s fanoušky o podrobnosti chirurgického zákroku. „Lékaři použili novou metodu, díky níž mi opravili netěsnící chlopeň, aniž by museli otevřít srdce. Díky svorce bude srdce znovu bezchybně fungovat,“ svěřila se žena, která je pro divácký svět stále legendární Kleopatrou.

Srdce, které ji opakovaně zrazovalo ve vztazích s muži, začalo před operací nebezpečně vynechávat. Už v létě ji několikrát hospitalizovali na klinice Cedar Medical Center v Los Angeles, odkud odcházela „bolavá, ale celá“.

Poraženecká nálada jí nikdy nebyla a ani dnes není vlastní. Když se před třemi lety vyrojily fámy o tom, že ji drtí nevyléčitelné onemocnění, přihlásila se o slovo v talk-show Larryho Kinga v televizi CNN. „Vypadám, že umírám?“ ptala se tenkrát. „Vypadám, jako kdybych měla Alzheimera?“

Na Kingovu otázku, proč používá invalidní vozík, vysvětlila, že od puberty ji sužují chronické bolesti zad, k nimž se v pozdějším věku přidala osteoporóza.

Kromě trablů s alkoholem a nadváhou se jí jako klíště drží nemoci. Výčet hovoří za vše: v únoru 1997 jí odstranili nezhoubný mozkový nádor. V září 2002 ji léčili z rakoviny kůže a na sklonku roku 2004 ji deptala srdeční arytmie.

Před osmi lety dala na vědomí, že by ráda pokračovala v herecké kariéře. Avšak žádná pojišťovna nechtěla převzít riziko. Před šesti lety při předávání Oscarů se nechala slyšet, že do gala oděný Hollywood přihlížel jejímu poslednímu vystoupení mezi filmaři.

Vzestupy i pády, bohatství i samota

Její životní příběh poznamenaly opojná sláva, bezvýchodná samota, alkoholické výstřelky, pozice nejlépe placené herečky světa, založení fondu na boj proti AIDS.

Na vrcholu své slávy se bruneta se zářícíma, jiskřivě modrýma očima, jaké mívají na plátnech renesančních mistrů cherubíni, těšila pověsti nejkrásnější ženy světa. Vdávala se celkem osmkrát, přičemž za osudového muže Richarda Burtona hned dvakrát.

„No a co, to čekáte, že budu spát sama?“ vzkázala všem, kteří nad počtem jejích sňatků povytahovali obočí.

Se ženatým Burtonem ji svedl osud v roce 1963 při natáčení Kleopatry. Oba zpřetrhali své svazky a v březnu 1964 slavili svatbu. V červnu 1974 se Burtonovi rozvedli a v říjnu 1975 se znovu vzali, zejména proto, že ani jeden z nich nechtěl být sám. Richard na tom nebyl zdravotně nejlépe. Tento sňatek vydržel pouze několik měsíců, Richard se znovu oženil a jejím dalším manželem se stal v prosinci 1976 budoucí senátor John Warner.

Když Burton v roce 1984 zemřel na krvácení do mozku, z jeho závěti vyplynulo, že zakazuje Liz účast na svém pohřbu.

„Loni v létě mě Elizabeth pozvala k sobě do Ameriky,“ líčila Siam Owenová, Burtonova neteř, v listě Daily Mail. „V její rezidenci v Bel Air jsem viděla všude fotografie strýčka Richarda. Řekla mi, že s ním byla duševně spřízněna a že zůstal její osudovou láskou. Bez něho si připadá zoufale osamocená.“

Její nejhorší volbou se stal zedník Larry Fortensky, kterého potkala v protialkoholní léčebně a rozhodla se mu pomáhat. Nakonec on pomohl jí – ale od velké sumy peněz.

V posledních letech se Liz stáhla do ústraní. Na veřejnosti se objevuje na dobročinných akcích a dražbách ve prospěch svého fondu zaměřeného na boj proti AIDS.

Jacksonova smrt ji úplně zdrtila

V červnu ji zdrtila smrt dlouholetého přítele Michaela Jacksona natolik, že ji po kolapsu musela záchranka převézt na kliniku v Los Angeles.

„Její stav je mimořádně znepokojivý. Má zlomené srdce, omdlívá. Trápí ji únava, vyčerpání, citové prázdno, nepřestává plakat. S Michaelem si byli víc než blízcí,“ potvrdila tehdy Cindy Adamsová, novinářka listu New York Post a hereččina důvěrnice.

Podle něj představitelka Kleopatry zprvu úplně odmítla vzít zpěvákovou smrt na vědomí a naříkala bolestí. Jacksonova rodina si přisadila, když ji nepozvala na rodinné poslední sbohem na hřbitově Forest Lawn. „Byla přítelkyní Michaela, ne rodiny,“ uvedl zdroj.

Fanouškům pak vzkázala: „Ačkoli můj smutek nad Michaelovou smrtí nemůže být hlubší, neznamená to, že bych uvažovala o sebevraždě.“

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám