Hlavní obsah

Bahenním koupelím dávají mnohé celebrity přednost před plastickými chirurgy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slatinné bahno z rašelinišť v Rakousku, Maďarsku a Čechách se ku prospěchu zdraví a duševní pohody používá už nejméně 2000 let. Jako zdraví a síle prospěšného si ho cenili už staří Římané a do bahenní lázně se s oblibou nořili i Keltové. Nyní se stává doslova hitem mezi populárními kráskami jako jsou herečky Gwyneth Paltrowová, Kim Cattrallová či Jessica Parkerová.

Foto: Profimedia.cz

Slatinné bahno slouží jako přírodní peeling a také hydratuje pokožku. Protože obsahuje esenciální oleje, tuky a lipidy, snadno proniká do kůže a pomáhá tak vyhlazovat vrásky a omlazuje pleť.

Článek

Výjimečnost slatinného bahna spočívá v jeho téměř 20 000letém vývoji. Více než 1 000 bylin, rostlin, trav a květin se rozkládalo ve vodě, která se tak změnila ve výživnou směs vitamínů, minerálů, rostlinných hormonů a dalších fytonutrientů, tedy rostlinných látek obsahující sloučeniny napomáhající boji proti nemocem.

Zázrak proti stárnutí

S jistotou je dokázáno, že slatinné bahno slouží jako přírodní peeling a také hydratuje pokožku. Protože obsahuje esenciální oleje, tuky a lipidy, snadno proniká do kůže a mnozí lidé přísahají, že pomáhá vyhlazovat vrásky a omlazuje pleť. A právě proto se stalo bahno tolik populární mezi celebritami. Mnohé z nich dávají bahnu přednost před uměním plastických chirurgů.

Středoevropané si slatinného bahna pro jeho přírodní léčivé schopnosti velice cení a mají jej v oblibě také lékaři a veterináři. Produkt z bahna se dokonce používá na úrazových odděleních rakouských nemocnic k léčbě popálenin.

Vědci prokázali, že bahno napomáhá zlepšovat krevní oběh, zmírňuje bolesti svalů a snižuje otoky kloubů. Podle některých tvrzení může jeho pití zklidnit a uzdravit střeva. Jiní jsou přesvědčeni, že je účinným prostředkem při léčbě neplodnosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Nové trendy v boji s příznaky stárnutí

Stárnutí zvládá každý člověk jinak. Někdo si přibývající léta nepřipouští, jiný se s tím prostě smíří a další se stárnutím bojuje a to všemožnými prostředky....

Rozvod může urychlit stárnutí pleti

Pokud jste zažili rozvod, asi vás to nepřekvapí. Američtí vědci zjistili, že rozvod opravdu člověku přidá pár vrásek. Na váš vzhled má dokonce větší vliv než...

Výběr článků

Načítám