Hlavní obsah

Pravidelná domácí pedikúra pomůže s řadou problémů

Novinky, Dana Sokolová

Ne každá žena má čas chodit pravidelně na odbornou pedikúru do salónů a tak přichází na řadu domácí péče o naše nožky. Je velmi důležitá, už proto, jaká je na naše nohy kladena zátěž.

Foto: Profimedia.cz

Odstraňování tvrdé kůže a celkové změkčování kůže chodidel působí jako prevence jejího praskání, ale například omezuje i nepříjemný pach nohou.

Článek

Popraskaná kůže na patách, zarůstající nehty či různé otlačeniny patří mezi nejčastější problémy nohou většiny žen. Pomoci může právě správná pedikúra, která dokáže těmto běžným problémům nejen předcházet, ale také zbavit se jich.

Odstraňování tvrdé kůže a celkové změkčování kůže chodidel působí jako prevence jejího praskání, ale například omezuje i nepříjemný pach nohou. Všechny tyto problémy jsou způsobovány rohovatěním kůže chodidel. Pokud se totiž tvrdá kůže chodidel neodstraňuje v pravidelných intervalech, má tendenci vytvořit na chodidlech tvrdou „slupku“, která je doslova rájem pro plísně a bakterie, které si na této odumřelé vrstvě pochutnávají.

„Navíc tato odumřelá vrstva už není hydratována podkožím, a je proto suchá a často praská, což způsobuje bolestivé záděry a pálení chodidel tím, jak se nečistotami a prasklinami porušuje už zdravá kůže chodidel nalézající se těsně pod odumřelou vrstvou,“ vysvětluje profesionální pedikérka Andrea Poláčková.

Základem je koupel

Pomoci může pravidelné odstraňování této zrohovatělé kůže.  

Nejprve je dobré začít horkou koupelí nohou ve vodě s rozpuštěnou koupelovou solí. Ta napomáhá změkčení kůže chodidel, a tedy odstraňování odumřelých buněk. Vrstvičky změklé kůže pak odstraňujeme nejčastěji seřezávačem kůže, pemzou nebo pilníkem.

„Nejproblematičtějšími místy, kterým by se mělo věnovat nejvíce péče, jsou paty a záprstí. Ty jsou při chůzi nejvíce namáhanými částmi chodidel, a proto především zde dochází k rohovatění kůže nejvíce,“ upozorňuje Lucie Hronová.

Poté, co z chodidel odstraníte ztvrdlou kůži, nezapomeňte nohy důkladně promazat hydratačním krémem nebo nejlépe přímo zvláčňující emulzí na chodidla.

Nezapomínejte na nehty

Následně přijde na řadu úprava nehtů. Ty na nohách stříhejte kleštičkami zásadně do rovna, tím zabráníte bolestivému zarůstání.

Délka nehtů záleží na každém, móda velí delší, ale pokud se pohybujete v místech, kde by se vám pod nehty mohly zanést nečistoty nebo plísně, pak určitě volte kratší „sestřih“. Máte-li chuť, můžete nehty na závěr nalakovat.

Pokud vám nehty zarůstají, pak vám může pomoci i bodová masáž nehtového lůžka. Jde o jednoduché stlačení bodů u lůžka nehtu. Palci na rukou ztlačíte z každé strany nehtu cca 3mm pod nehtovým lůžkem a vydržíte tak 2 min. Pokud masáž budete opakovat ráno i večer, pak se velmi brzy dočkáte změny k lepšímu.

Správná volba nástrojů

I pro pedikúru jsou zapotřebí speciální pomůcky. Důležitý je především výběr nástroje, kterým budete odstraňovat kůži chodidel. Nejběžnější jsou tři – seřezávač kůže, pemza a pilník.

Seřezávač kůže si můžeme představit jako škrabku na kůži, která jakoby loupe celé tenké plošky ztvrdlé kůže. Je to velmi účinný nástroj, ale při jeho používaní hrozí pořezání a poškrábání chodidel, což vede i k nepříjemným zánětům. Používá se především v pedikúrních salonech.

Jeho opakem je dobře známá pemza. Pemza je speciální hornina s drsným povrchem, díky němuž je kůže z nohy mechanicky odírána. Její nevýhodou ale je, že po použití zůstává kůže roztřepená a má tendenci se zatrhávat.

Třetí možností jsou pak pilníky. Ty se vyrábějí v mnoha různých provedeních, jak co se týče tvaru, tak materiálu. Nejběžnější variantou jsou pilníky kovové, ale stejně jako u pilníků na nehty, tak ideálním řešením pro domácí péči o nohy je sklo.

„I tady totiž platí, že sklo je šetrnější a kůži (a stejně tak nehty) nadměrně netřepí. Jeho speciální vroubkovaný povrch poskytuje snadnou, rychlou, a navíc příjemnou cestu, jak se šetrně zbavit poškozené kůže," dodává Hronová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám