Dnes už se oceněním výborné kvality pyšní 1338 potravinářských produktů od 220 českých i moravských výrobců ze všech potravinářských oborů - masem a masnými výrobky počínaje přes lahůdky a pochutiny až po alko či nealkoholické nápoje a mléčné i pekařské výrobky.

Jen na tři roky

Značku KLASA získá výrobce pouze na produkty s nejvyšší kvalitou, ověřenou náročnými testy. Výrobek musí také splňovat příslušné normy, a to nejen tuzemské, ale také stanovené Evropskou unií.

KLASA se ovšem neuděluje na doživotí, ale jen na tři roky. Aby snad výrobce neusnul na vavřínech, kvalita jeho takto označené produkce se v průběhu tříleté lhůty několikrát kontroluje. Při sebemenších prohřešcích o značku přijde. Pokud si ji chce udržet v dalších letech, musí potravina znovu projít testy jakosti.

Sází na ni třetina zákazníků

Národní značka KLASA má v prodejnách pomoci zákazníkům v orientaci při nákupu potravinářských produktů. A jak se zdá, záměr se neminul účinkem.

Za výtečný salám Maxilovec dostal KLASU i řezník a uzenář Eduard Kazda z Úpice.

Za výtečný salám Maxilovec dostal KLASU i řezník a uzenář Eduard Kazda z Úpice.

FOTO: František Petrák, Právo

Podle jarního spotřebitelského průzkumu je značka KLASA nejznámějším kvalitativním oceněním našich potravin. Zná ji přes 80 procent spotřebitelů a třetina zákazníků přímo cíleně vyhledává výrobky s tímto označením. Polovina účastníků průzkumu je také ochotna za potraviny s červenomodrým logem připlatit.

Kvalita se zlepšila

Protože u nás jídlo nakupují hlavně ženy, měly se právě ony ve zmíněném průzkumu vyjádřit ke kvalitě českých potravin. A jak se ukázalo, červenomodrá značka je už skutečně velmi výrazně ovlivnila - 64 procent oslovených respondentek potraviny s tímto logem preferuje, protože věří jeho garanci jakosti.

Přes polovinu všech účastnic ankety také značka KLASA přivedla k většímu zájmu o české potravinářské výrobky. Téměř všechny se shodly, že se za uplynulých pět let jejich jakost výrazně zlepšila. Tři čtvrtiny z nich dokonce naše považují za daleko kvalitnější než potraviny od zahraničních výrobců.

Kapří šunka s čočkovým salátem (4 porce)

FOTO: František Petrák, Právo

300 g vykostěných kapřích filetů s kůží, 100 g šunky, sůl, bílý pepř. Salát: po 50 g zelené a červené čočky, 50 g červené řepy, 1 karotka, 1 jarní cibulka, sůl, pepř, citrónová šťáva, 2 lžíce olivového oleje.

Omáčka: 200 g zakysané smetany, 1 lžíce jogurtu, 1 lžíce strouhaného křenu, sůl

Omyté, osušené filety rozdělíme na plátky, osolíme a prokládáme se šunkou do formy vyložené fólií. Vše uvaříme v páře (70 °C) a necháme přes noc ztuhnout. Obě čočky připravíme napůl doměkka. Kostičky mrkve i řepy krátce povaříme ve slané vodě a dáme okapat. Čočku i zeleninu smícháme s pokrájenou cibulkou, solí, pepřem, citrónem i olejem a necháme odležet. Podáváme s omáčkou z kysané smetany, jogurtu, křenu a soli.

Vývar s palačinkovou rolkou (4 porce)

FOTO: František Petrák, Právo

500 g libového předního hovězího s kostí, 1 mrkev, 1 petržel, 100 g celeru, 80 g pórku, 1 cibule, 1 lžička celého pepře, 3 kuličky nového koření, 1 lžíce krájené petržele, sůl. Rolka: 1 malé vejce, 50 ml mléka, 40 g hladké mouky, 1 lžička oleje.

Náplň: 100 g vepřových (drůbežích) jater, stroužek česneku, 1 vejce, 1 rohlík, 1 lžíce polohrubé mouky, 1 lžička másla, lžíce pokrájené petržele, sůl, pepř

Maso, krájenou kořenovou zeleninu, koření, sůl a 2 l vody přivedeme k varu. Cibuli zbavenou vrchní slupky překrojíme napříč, nasucho opečeme a dáme do vývaru. Stáhneme oheň a necháme lehce probublávat. Když je zelenina skoro měkká, část vyjmeme a dáme vychladnout. Z mouky, vejce, mléka a soli umícháme těsto a upečeme 2 palačinky. Umleté vařené maso, vejce, pepř, česnek utřený se solí a rohlík usekaný v mixéru na jemnou drť smícháme s petrželkou. Směsí potřeme palačinky, stočíme, zabalíme do fólie, konce svážeme a vaříme ve vodě 10 minut. Ve scezeném vývaru prohřejeme studenou zeleninu, kostičky pórku a necháme krátce přejít varem. Kolečka palačinkové rolky zalijeme na talíři polévkou a zdobíme petrželkou.

Vepřová panenka s višňovou omáčkou (4 porce)

FOTO: František Petrák, Právo

 2 vepřové panenky, 2 snítky bazalky, stroužek česneku, 1 lžíce citrónové kůry, 50 g jemně strouhaného sýra Gran Moravia, 1 lžička soli, 2 lžíce olivového oleje.

Omáčka: 300 g čerstvých (mražených) višní, 100 ml červeného vína, 2 lžíce medu, 2 lžíce cukru, půl lžičky drceného pepře, sůl, 1 lžíce strouhaného zázvoru

Maso opečeme, osolíme a dáme vychladnout. Potřeme jemně sekanou bazalkou s česnekem a necháme pod fólií hodinu odležet. Posypeme sýrem a pečeme 20 minut v horké troubě (160 °C). Před krájením necháme 10 minut odpočinout. Víno svaříme s medem i cukrem, přidáme višně bez pecek, sůl, zázvor a pepř. Snížíme teplotu, umixujeme (ne dohladka), uvaříme do zhoustnutí a omáčku doplníme k jemným plátkům masa.

Tvarohové knedlíčky s malinami (4 porce)

FOTO: František Petrák, Právo

250 g měkkého tvarohu, 100 g hrubé mouky, drť z 1 plátku toastového chleba, 1 lžíce krupičky, 30 g másla, 1 vejce, sůl, 120 g mražených malin, 30 g bílé rozpuštěné čokolády, 40 g strouhanky, 30 g másla, 2 lžíce cukru moučka.

Omáčka: 60 g strouhané hořké čokolády, 10 g lékořicových bonbónů (pendreky, rotella), 150 ml šlehačky, 1 lžíce cukru, 20 ml rumu

Do každé maliny stříkneme čokoládu, necháme ztuhnout a dáme do mrazáku. Tvaroh, máslo, mouku, drť, krupičku, vejce i sůl mícháme, až těsto začne tuhnout. Ručně je dopracujeme na pomoučeném válu, aby bylo pružné, a rozdělíme na 20 kousků, do nichž zabalíme maliny. Knedlíky vhodíme do vroucí vody a 4 minuty zvolna vaříme. Smetanu i cukr povaříme s bonbony, až změknou, rozmixujeme, přidáme rum se strouhanou čokoládou a mícháme do rozpuštění. Na másle opražíme dozlatova strouhanku. Do omáčky na talíři přidáme knedlíky a posypeme je strouhankou i moučkovým cukrem.

Menu ze surovin se značkou Klasa připravil Vladislav Stuparič, šéfkuchař Atelieru Culinari v Praze.