Hlavní obsah

Recepty z nejkvalitnějších českých potravin

Právo, Eva Müllerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už šest let se na některých potravinářských výrobcích objevuje červenomodré Áčko s nápisem KLASA. Jde o českou značku kvality, která zaručuje u produktu vysoké parametry jakosti.

Foto: Archiv, Právo

Značku Klasa může získat každý tuzemský výrobce potravin. Nerozhoduje velikost podniku ani obrat, jen vynikající kvalita zboží.

Článek

Dnes už se oceněním výborné kvality pyšní 1338 potravinářských produktů od 220 českých i moravských výrobců ze všech potravinářských oborů - masem a masnými výrobky počínaje přes lahůdky a pochutiny až po alko či nealkoholické nápoje a mléčné i pekařské výrobky.

Jen na tři roky

Značku KLASA získá výrobce pouze na produkty s nejvyšší kvalitou, ověřenou náročnými testy. Výrobek musí také splňovat příslušné normy, a to nejen tuzemské, ale také stanovené Evropskou unií.

KLASA se ovšem neuděluje na doživotí, ale jen na tři roky. Aby snad výrobce neusnul na vavřínech, kvalita jeho takto označené produkce se v průběhu tříleté lhůty několikrát kontroluje. Při sebemenších prohřešcích o značku přijde. Pokud si ji chce udržet v dalších letech, musí potravina znovu projít testy jakosti.

Sází na ni třetina zákazníků

Národní značka KLASA má v prodejnách pomoci zákazníkům v orientaci při nákupu potravinářských produktů. A jak se zdá, záměr se neminul účinkem.

Foto: František Petrák, Právo

Za výtečný salám Maxilovec dostal KLASU i řezník a uzenář Eduard Kazda z Úpice.

Podle jarního spotřebitelského průzkumu je značka KLASA nejznámějším kvalitativním oceněním našich potravin. Zná ji přes 80 procent spotřebitelů a třetina zákazníků přímo cíleně vyhledává výrobky s tímto označením. Polovina účastníků průzkumu je také ochotna za potraviny s červenomodrým logem připlatit.

Kvalita se zlepšila

Protože u nás jídlo nakupují hlavně ženy, měly se právě ony ve zmíněném průzkumu vyjádřit ke kvalitě českých potravin. A jak se ukázalo, červenomodrá značka je už skutečně velmi výrazně ovlivnila - 64 procent oslovených respondentek potraviny s tímto logem preferuje, protože věří jeho garanci jakosti.

Přes polovinu všech účastnic ankety také značka KLASA přivedla k většímu zájmu o české potravinářské výrobky. Téměř všechny se shodly, že se za uplynulých pět let jejich jakost výrazně zlepšila. Tři čtvrtiny z nich dokonce naše považují za daleko kvalitnější než potraviny od zahraničních výrobců.

Kapří šunka s čočkovým salátem (4 porce)
300 g vykostěných kapřích filetů s kůží, 100 g šunky, sůl, bílý pepř. Salát: po 50 g zelené a červené čočky, 50 g červené řepy, 1 karotka, 1 jarní cibulka, sůl, pepř, citrónová šťáva, 2 lžíce olivového oleje. Omáčka: 200 g zakysané smetany, 1 lžíce jogurtu, 1 lžíce strouhaného křenu, sůl
Omyté, osušené filety rozdělíme na plátky, osolíme a prokládáme se šunkou do formy vyložené fólií. Vše uvaříme v páře (70 °C) a necháme přes noc ztuhnout. Obě čočky připravíme napůl doměkka. Kostičky mrkve i řepy krátce povaříme ve slané vodě a dáme okapat. Čočku i zeleninu smícháme s pokrájenou cibulkou, solí, pepřem, citrónem i olejem a necháme odležet. Podáváme s omáčkou z kysané smetany, jogurtu, křenu a soli.
Vývar s palačinkovou rolkou (4 porce)
500 g libového předního hovězího s kostí, 1 mrkev, 1 petržel, 100 g celeru, 80 g pórku, 1 cibule, 1 lžička celého pepře, 3 kuličky nového koření, 1 lžíce krájené petržele, sůl. Rolka: 1 malé vejce, 50 ml mléka, 40 g hladké mouky, 1 lžička oleje. Náplň: 100 g vepřových (drůbežích) jater, stroužek česneku, 1 vejce, 1 rohlík, 1 lžíce polohrubé mouky, 1 lžička másla, lžíce pokrájené petržele, sůl, pepř
Maso, krájenou kořenovou zeleninu, koření, sůl a 2 l vody přivedeme k varu. Cibuli zbavenou vrchní slupky překrojíme napříč, nasucho opečeme a dáme do vývaru. Stáhneme oheň a necháme lehce probublávat. Když je zelenina skoro měkká, část vyjmeme a dáme vychladnout. Z mouky, vejce, mléka a soli umícháme těsto a upečeme 2 palačinky. Umleté vařené maso, vejce, pepř, česnek utřený se solí a rohlík usekaný v mixéru na jemnou drť smícháme s petrželkou. Směsí potřeme palačinky, stočíme, zabalíme do fólie, konce svážeme a vaříme ve vodě 10 minut. Ve scezeném vývaru prohřejeme studenou zeleninu, kostičky pórku a necháme krátce přejít varem. Kolečka palačinkové rolky zalijeme na talíři polévkou a zdobíme petrželkou.
Vepřová panenka s višňovou omáčkou (4 porce)
2 vepřové panenky, 2 snítky bazalky, stroužek česneku, 1 lžíce citrónové kůry, 50 g jemně strouhaného sýra Gran Moravia, 1 lžička soli, 2 lžíce olivového oleje. Omáčka: 300 g čerstvých (mražených) višní, 100 ml červeného vína, 2 lžíce medu, 2 lžíce cukru, půl lžičky drceného pepře, sůl, 1 lžíce strouhaného zázvoru
Maso opečeme, osolíme a dáme vychladnout. Potřeme jemně sekanou bazalkou s česnekem a necháme pod fólií hodinu odležet. Posypeme sýrem a pečeme 20 minut v horké troubě (160 °C). Před krájením necháme 10 minut odpočinout. Víno svaříme s medem i cukrem, přidáme višně bez pecek, sůl, zázvor a pepř. Snížíme teplotu, umixujeme (ne dohladka), uvaříme do zhoustnutí a omáčku doplníme k jemným plátkům masa.
Tvarohové knedlíčky s malinami (4 porce)
250 g měkkého tvarohu, 100 g hrubé mouky, drť z 1 plátku toastového chleba, 1 lžíce krupičky, 30 g másla, 1 vejce, sůl, 120 g mražených malin, 30 g bílé rozpuštěné čokolády, 40 g strouhanky, 30 g másla, 2 lžíce cukru moučka. Omáčka: 60 g strouhané hořké čokolády, 10 g lékořicových bonbónů (pendreky, rotella), 150 ml šlehačky, 1 lžíce cukru, 20 ml rumu
Do každé maliny stříkneme čokoládu, necháme ztuhnout a dáme do mrazáku. Tvaroh, máslo, mouku, drť, krupičku, vejce i sůl mícháme, až těsto začne tuhnout. Ručně je dopracujeme na pomoučeném válu, aby bylo pružné, a rozdělíme na 20 kousků, do nichž zabalíme maliny. Knedlíky vhodíme do vroucí vody a 4 minuty zvolna vaříme. Smetanu i cukr povaříme s bonbony, až změknou, rozmixujeme, přidáme rum se strouhanou čokoládou a mícháme do rozpuštění. Na másle opražíme dozlatova strouhanku. Do omáčky na talíři přidáme knedlíky a posypeme je strouhankou i moučkovým cukrem.

Vychytávky Vladislava Stupariče z Atelieru Culinari

Kapří šunka

• Maso se šunkou lze stočit i do fólie, pak zabalit do alobalu či utěrky a konce pevně ovázat provázkem.

• Paštiku ve formě rychle vychladíme v dřezu se studenou vodou a kousky ledu, již občas vypustíme a doplníme, aby byla stále studená.

Polévka s rolkou

• Není-li čas na přípravu klasického vývaru, lze použít instantní.

• Přidáním opečené rozkrojené cibule získá vývar krásně zlatou barvu.

• Z masové náplně lze uvařit nočky. Palačinka se pak nakrájí na nudličky a obojí přidáme do polévky jako vložku.

Panenka s višňovou omáčkou

• Kromě vepřové panenky je možné použít i kachní prsíčka či silné steaky.

• Peče-li se maso vcelku, necháme je před porcováním 10 minut dojít na teplém místě. Krájí-li se hned, vyteče všechna šťáva, maso bude suché a šedivé.

Malinové knedlíčky

• Z těsta se dají vykrájet i nočky a uvařit v osolené vodě se dvěma lžícemi cukru. Na hotové dáme maliny rozmačkané s cukrem a strouhanou čokoládu. Při této úpravě lze snížit množství mouky na 70 g.

• Toto jídlo slouží i jako finger food -vždy jeden knedlíček v malé misce se lžičkou omáčky, špetkou strouhanky a cukru.

Reklama

Související témata:

Související články

Zmrzlinové variace potěší po celý rok

Zmrzlina nás provází po celý rok. V létě osvěží, v dalších částech roku potěší jako lahodná součást dezertu. Navíc už také u nás přestala být záležitostí pouze...

Kuřecí křídla lahodí žaludku i peněžence

Dříve se křídla brala jako podřadná část kuřete a jen se vyvařovala v polévce. Dnes už ale mají daleko širší kulinářské uplatnění. Marinují se, grilují, pečou...

Výběr článků

Načítám