Hlavní obsah

Bývalá showgirl Mara Carfagnaová jako ministryně boří mýty

Právo, Jaroslav Zbožínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když si Mara Carfagnaová šla loni na jaře ve svých dvaatřiceti letech k prezidentovi Giorgiovi Napolitanovi pro dekret, jímž byla jmenována do úřadu ministryně pro rovné příležitosti, působila nesměle a zakřiknutě. Italové ji takto neznali. Jako někdejší showgirl a fotomodelka se totiž před objektivy kamer a fotoaparátů uměla pohybovat.

Foto: Profimedia.cz

Od počátku své politické kariéry se Italka Mara Carfagnaová (33) potýká s jízlivými připomínkami ke své minulosti ženy, která se nechávala fotit pro erotické kalendáře, pánské časopisy…

Článek

V prezidentském paláci Quirinale se objevila v elegantním kalhotovém kostýmu od Armaniho a dlouhé hnědé vlasy vystřídal krátký účes, který jí dodal jako nastupující člence kabinetu Silvia Berlusconiho na vážnosti.

Mara la Bella (Krásná Mara), jak jí přezdívají italská média, přesto vůbec neztratila na svém půvabu. „Dobrý zevnějšek usnadňuje navazování lidských vztahů,“ přiznává rodačka z jihoitalského Salerna, která čelila spekulacím, že je Berlusconiho milenkou.

Je pravda, že cestu do politiky jí připravil právě on, když před volbami v roce 2006 hledal pro svou stranu Forza Italia, do níž Mara vstoupila jen dva roky předtím, nové, přitažlivé tváře. S dnešním premiérem se seznámila díky svému otci, řediteli školy. Hned napoprvé uspěla a ve sněmovně se věnovala otázkám rodiny a žen.

Foto: Profimedia.cz

Mara Carfagnaová

Má na čem stavět

Od samého počátku politické kariéry se potýkala s jízlivými připomínkami na svou minulost ženy, která se nechávala fotit pro erotické kalendáře „nahoře bez“ či oděna do rybářských sítí, a také účinkovala v zábavných televizních show. Diváci ji znali jak ze soukromých Berlusconiho stanic, tak ze státní televize RAI.

Měla a má na čem stavět. Už při studiu na gymnáziu byla zvolena školní královnou krásy a v roce 1997 skončila jako šestá v národní soutěži Miss Italia. Uchvátila i Berlusconiho, který jí při udělování cen na jednom televizním galavečeru složil kompliment, přemílaný později všemi italskými médii.

„S vámi bych šel na kraj světa. A kdybych nebyl ženatý, okamžitě, tady na místě, bych si vás vzal,“ řekl jí tehdy. Bylo to v době, kdy Mara měla už vystudovaná práva, ale živila se ještě vystupováním v televizi.

Umím sice tančit a hrát na klavír, ale jsem také absolventkou práv, kde jsem promovala s vyznamenáním.

Na to by dnešní ministryně zřejmě raději zapomněla. „Nesnáším, když mne někdo pořád označuje jako showgirl. Umím sice tančit a hrát na klavír, ale jsem také absolventkou práv, kde jsem promovala s vyznamenáním,“ ježí se Carfagnaová s tím, že po vstupu do Berlusconiho partaje s pokorou a tvrdě pracovala a sbírala politické zkušenosti.

Novináři ji nerozhodí

Přála by si, aby ji lidé posuzovali „podle činů a nikoli podle nějakých drbů“. Když jí známá italská kabaretiérka Sabina Guzzantiová veřejně předhodila, že má vztah s Berlusconim, Mara, která žije se synem majitele vlivného římského stavitele, se rozhodně ohradila a pohrozila žalobou.

Před sebou vidí jen práci svého vládního resortu, v němž chce prosadit ambiciózní projekty. „Ráda bych u nás zavedla francouzský model pomoci rodinám. Ve Francii se ženy a rodiny těší aktivní podpoře, což je patrné i z toho, že porodnost a zaměstnanost žen je tam podstatně vyšší než v Itálii,“ říká ministryně. „Ve Francii se ženy nemusí rozhodovat mezi rodinou a povoláním,“ dodává.

Od štiplavých otázek a novinových komentářů připomínajících začátky její životní dráhy ji to ale ani dnes, dva roky po nástupu do ministerské funkce, nechrání. Novou vlnu poznámek zažila při nedávném summitu G8 ve středoitalské Aquile, když se namísto Berlusconiho manželky Veroniky Lariové, která se s premiérem rozvádí, ujala role hostitelky prvních dam pozvaných státníků.

MARA CARFAGNAOVÁ (* 18. prosince 1975, Salerno, Itálie)

Italská politička a bývalá modelka a showgirl. Pro svůj atraktivní vzhled se začala objevovat v televizním pořadu La domenica del villaggio jako showgirl a od roku 2006 spolumoderovala pořad Piazza grande v televizní stanici vlastněné firmou Mediaset, jejímž majitelem je Silvio Berlusconi.

Pro pánské časopisy nafotila několik sérií odvážných fotek. Roku 2001 zakončila studia na Právnické fakultě v Salernu (s vyznamenáním) a o tři roky později vstoupila do politického života.

A tak na dotazy typu „víte, že se lidé dívají na vaše někdejší fotografie na internetu“, si Mara našla pohotovou odpověď: „Těší mne. Aspoň prožijí pár hezkých minut.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám