Hlavní obsah

Jak správně namíchat koktejl z vína

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Připravujete letní party nebo si chcete jenom zpříjemnit letní večery? Vinaři sice víno v blízké společnosti dalších ingrediencí vidí jen velmi neradi, ale kdo má v sobě alespoň trochu z experimentátorského ducha, může vyzkoušet recepty na několik vynikajících míchaných nápojů s vínem. Jejich výroba je naprosto jednoduchá a s takovým Korzárem nebo 80´s koktejlem byste zabodovali i za barem v nejlepších restauracích.

Foto: Profimedia.cz

Koktejl Korzár

Článek

Citronová Bowle

Velmi jednoduchým a možná proto velmi oblíbeným koktejlem je citronová bowle, jejíž příprava vám nezabere víc jak deset minut. Nezapomeňte ovšem, že tento nápoj je potřeba vychladit v ledničce. K jeho přípravě můžete použít bílé i červené víno.

Můžete se zkusit poradit i ve vinařských sklepech jižní Moravy přímo s vinaři, ale toto téma otevírejte jen velmi opatrně. Vinaři jsou známí konzervativci. Dobré rady můžete čekat spíše od profesionálních barmanů.

Co si připravit
7 dcl červeného vína
5 dcl bílého vína
8 lžic cukru krystal
7 dcl sody
2 ks čerstvého citronu

Jak na to?

Červené i bílé víno slijte do mísy na přípravu bowle, kterému odborníci říkají terina. Přidejte cukr a také kůru z pečlivě očištěných a odrhnutých citronů. Mísu zakryjte víkem a vložte do ledničky. Tento nápoj je třeba připravovat s předstihem, protože v ledničce by se měl nechat chladit jeden den, během kterého je potřeba čas od času koktejl promíchat, aby se cukr dokonale rozpustil.

Těsně před podáním dochuťte citronovou šťávou a zalijte bowli sodovkou. Samozřejmě chceme, aby nápoj nejenom chutnal, ale splňoval i estetické požadavky. Nejjednodušší ozdobou budou plátky čerstvě nakrájeného citrónu, kterými vyšperkujeme sklenice.

Korzár

Nápoj s nádechem exotiky jak v názvu, tak ingrediencemi je koktejl Korzár. Základem je tentokrát bílé suché víno, můžete vybrat například Ryzlink rýnský z vinařství Tanzberg, jehož sklep si můžete vyzkoušet například během Festivalu otevřených sklepů, který se koná 17. a 18. října v Mikulově, Bavorech a Perné.

Co si připravit
1 l světlého rumu
35 dcl bílého suchého vína
25 cl citronové šťávy
50 cl pomerančového džusu
300 g nakrájeného ananasu
2 lusky vanilky
Skořice
Nastrouhaný muškátový oříšek

Jak na to?

Nejdříve si nakrájejte asi 300 gramů ananasu na menší kousky, aby pustily co nejvíce šťávy a nastrouhejte si muškátový oříšek. V punčové míse smíchejte postupně rum, suché víno, pomerančový džus a citronovou šťávu. Dále přidejte nakrájený ananas a dva lusky vanilky.

Podle chuti přidejte skořici a muškátový oříšek. Promíchejte a po čtyřech hodinách v ledničce je nápoj připravený ke konzumaci. Opět si dejte záležet i na estetické stránce a sklenice ozdobte plátky pomeranče a citronu.

Růžová planeta

Název napovídá, že jsme se dostali ke koktejlům z růžového vína. Základem Růžové planety je ovšem šampaňské, které samozřejmě můžete nahradit i sektem. Růžovou barvu si zajistíte hlavně jahodovým likérem a jahodovým pyré.

Co si připravit
1 dcl šampaňského nebo sektu
25 ml jahodového likéru
60 ml jahodového pyré
15 ml citronové šťávy
1 lžičku cukru
led

Jak na to?

Do sklenice na bílé víno nalijte 25 ml jahodového likéru a přidejte lžičku cukru. V další nádobě smíchejte jahodové pyré, citronovou šťávu a přidejte trochu ledu a vše slijte do vinné sklenice. Nakonec přidejte decilitr šampaňského nebo sektu. Skleničku opět vyšperkujte, tentokrát jahodami nakrájenými na polovinu. Růžovou planetu podávejte s krátkým brčkem.

80´s

Pro přípravu koktejlu s názvem 80´s, tedy Osmdesátá léta, je nejvhodnějším základem víno z francouzské oblasti Chablis, která mu dala i jeho jméno. Chablis je víno svěží, čisté a příjemně dlouhé. Pokud byste na něj v obchodech náhodou nenarazili, pak jej můžete zkusit nahradit Ryzlinkem rýnským, jenž je Chablisu stylově podobný. 

Co si připravit
1 dcl Chablisu nebo Ryzlinku rýnského
1,5 dcl 7Up nebo Sprite
15 dcl grepové šťávy
15 dcl ananasové šťávy
15 dcl šťávy z limety
15 dcl citronové šťáv

Jak na to?

Nejdříve si v mixovací sklenici smíchejte dohromady šťávy z citronu, limety, grepu a ananasu. Do vysoké vinné sklenice nalijte Chablis nebo Ryzlink a doplňte limonádou 7Up. V nejhorším opět můžete sáhnout k alternativě v podobě Sprite. Teď už stačí jen přidat směs ovocných šťáv a můžete podávat.

Letní polibek

Na závěr vyzkoušíme nejjednodušší recept, který máte připravený za chvilku a jehož základem je stále oblíbené růžové víno.

Co si připravit
15 cl růžového vína
jahody
drcený led

Jak na to?

Nejprve rozmixujte několik jahod a přidejte led, tak aby vám vznikla jemná jahodová ledová tříšť. Teď už stačí jen přelít růžovým vínem, z nichž vřele doporučujeme jihomoravské produkty.

Při výběru vín do koktejlů se vždycky řiďte hlavně instinktem. Poradit si ale můžete nechat i na podzimních vinobraních například ve Znojmě, Valticích i Mikulově, kde se Vám naskytne v říjnu ještě jedna příležitost během Festivalu otevřených sklepů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám