Hlavní obsah

Několik zásad zdravějšího opalování

Intenzita slunečního záření se neustále zvyšuje a je pro nás čím dál víc nebezpečnější. Tento zhoršující se stav s sebou bohužel přináší i stále vyšší počty závažných kožních reakcí a onemocnění. Každoročně je rakovina kůže diagnostikována více než dvěma miliónům lidí na světě. Přitom se jí dá předejít používáním kvalitních opalovacích přípravků a dodržováním zásad zdravějšího opalování.

Foto: L´0réal Paris, Novinky

Jedním z hlavních opatření před sluněním je řádný výběr opalovacího krému, který je třeba zvážit nejen podle výše ochranného faktoru, ale i vzhledem k vlastnímu typu pleti.

Článek

Během pobytu na slunci proniká UVA záření do pokožky a může způsobit vážné poškození buněk, které později vede ke vzniku rakoviny kůže. Opalovacími přípravky je proto třeba se chránit nejen po dobu opalování, ale také při běžném pobytu na slunci. Na zabezpečení maximální ochrany je navíc velmi důležité vybrat si kvalitní a účinný přípravek vhodný pro konkrétní typ pokožky.  

Deset rad pro pobyt na slunci
1. Už i malé děti je potřeba ochraňovat před sluncem – právě dětská pokožka je velmi jemná a proto je třeba o ní pravidelně pečovat krémy s vysokým ochranným faktorem. Dbejte také na to, aby děti měly při pobytu na slunci buď tričko, klobouk, nebo sluneční brýle. Děti do tří let je lepší na slunci neodhalovat.
2. Během léta se mezi 11-16 hodinou vyhněte slunění - UV záření tehdy dosahuje svého maxima.
3. Vyhněte se nadměrnému slunění - a to i v případě, že jste použili ochranný krém. Aplikaci krému je potřeba opakovat každé dvě až tři hodiny.
4. Nezapomínejte na sluneční brýle - UV záření je sice běžným okem nepostřehnutelné, ale může vyvolat pálení očí či záněty spojivek.
5. Po aplikaci parfému na pokožku se vyhněte přímému kontaktu se sluncem, tato kombinace může vyvolávat alergické reakce, pálení pokožky, či neestetické skvrny na pokožce.
6. Slunce má sílu i ve vodě – proto nepodceňujte ochranu pokožky při plavání či vodních radovánkách. I před koupáním je třeba aplikovat kvalitní, voděodolný přípravek na opalování.
7. Vždy se vyhýbejte slunění bez ochrany a upřednostněte takový druh ochranného krému, jehož ochranný faktor je vyšší než 20 a který vyhovuje Vašemu typu pokožky.
8. Po koupání se raději osušte ručníkem, místo oblíbeného osušení slunečními paprsky. Kapky vody totiž napomáhají rychlejšímu vstřebávání slunečního záření do pokožky, čímž se zvyšuje riziko úpalu.
9. Nezapomínejte na pitný režim – denně se doporučuje vypít nejméně dva litry vody, při pobytu na přímém slunci je to ještě více.
10. Před sluncem se chraňte i tehdy, když je zamračeno - protože oblaka propouští více než 90 % UV záření (z toho zejména UVA).

Jak si užívat sluníčka bez obav

Jedním z hlavních opatření před sluněním je řádný výběr opalovacího krému, který je třeba zvážit nejen podle výše ochranného faktoru, ale i vzhledem k vlastnímu typu pleti. Právě od Vašeho fototypu závisí délka pobytu na slunci.

Lidé s evropským typem pleti – fototyp II by měli začínat opalování s přípravky s ochranným faktorem SPF 50+ a postupně přecházet na faktory SPF 30 a SPF 20. Pro tento, u nás nejobvyklejší fototyp, se vůbec nedoporučuje používat přípravky s ochranných faktorem nižším než SPF 20.

Po opalování je dobré použít mléko po opalování na uklidnění a hydrataci vysušené pokožky.

FototypVlasyPokožkaSpáleníOpáleníStupeň ochranyFaktor
0Světle blondZcela bíláVždy0Maximální50 +
IZrzavéMléčně bíláVždy0Maximální50 +
IIBlondSvětláVždyMírnéVelmi vysoký20 – 50 +
IIISvětle hnědéMatnáČastéMírnéVysoký20 – 30
IVHnědéSnědáOjediněleIntenzivníMírný12 – 20
VTmavě hnědéSnědáVýjimečněIntenzivníMírný12
VIČernéČernáNikdyIntenzivníSlabý5

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám