Hlavní obsah

Léto ve znamení velmi svůdných micro bikin

Novinky, Dana Sokolová

Bikiny již několik desítek let patří mezi stálice plážové módy. Každým rokem se mění nejen materiály a barevnost, ale též střihy. Stylisté pak největší vývoj zaznamenali ve velikosti, kdy se každým rokem tyto plavky neustále zmenšují. Současné trendy tedy upřednostňují tzv. micro bikiny. Čím méně látky, tím lépe.

Článek

Historie bikin nebo-li také dvoudílných dámských plavek sahá do roku 1946, kdy dva francouzi návrhář Jacques Heim a inženýr Louis Reárd navrhli tenkrát nejmenší plavky na světě.

Pojmenování bikiny pak poprvé použil na přehlídkovém molu Louis Reárd, který se inspiroval atolem Bikini, části Marschallových ostrovů v Tichém oceánu, na němž čtyři dny před přehlídkou proběhl americký jaderný pokus. Název měl symbolizovat „atomový výbuch“ ve světě dámské plážové módy a v přeneseném smyslu i množství použitého materiálu.

Tvary a střihy bikin se během posledních pár let neustále měnily a zmenšovaly. A tak například klasický střih spodní části plavek nahradily tzv. string - nebo-li šňůrkové plavky a dalo by se pokračovat.

Nejnovější trendy upřednostňují trojúhelníčkové mini tvary podprsenek, kdy látka zakrývá jen opravdu minimální plochu ňader.  A to samé se dá říci i o spodku. Všechny typy kalhotek jsou velmi nízké - bokové, odhalující sebemenší nedokonalosti postavy...

Nejoblíbenější tvary bikin
Monokiny – obsahují pouze spodní díl plavek, obvykle typu tanga nebo string.
Tankiny – tvořeny spodním dílem plavek a horním dílem, který je oproti běžným bikinám pod košíčky rozšířený a pruh plavkové tkaniny různé šířky prodloužen někdy až k úrovni břicha.
String bikiny – nebo také šňůrkové bikiny. Pro spodní i horní díl plavek jsou použity úzké pruženky "šnůrky" a oba díly jsou většinou tvarovány do podoby trojúhelníků.
Tanga – spodní díl plavek nezakrývá hýždě a mezi pruženkami kolem pasu i mezi hýžděmi je obvykle pouze úzký pruh tkaniny nebo pružné šňůrky.
G-string – spodní díl plavek je tvořen pouze úzkou pruženkou kolem pasu a na ní navazující pruženkou, která mezi hýžděmi spojuje zadní část s předním trojúhelníkovým dílem. Spojení těchto pruženek připomíná v zadní části písmeno T.
V-kiny - spodní díl plavek, jehož přední díl připomíná svým tvarem písmeno V. Někdy bývá tímto termínem označen i G-string díl, u nějž spojení pruženek v zadní části připomíná písmeno V.
Mikrokiny – Bikiny s minimálním využitím plavkové tkaniny. Obvykle se jedná o horní díl s nevyztuženými trojúhelníkovými košíčky typu string a spodní díl typu G-string nebo V-kini.
Šortky – Spodní část plavek připomíná velmi krátké chlapecké šortky.
Foto: Profimedia.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám