Hlavní obsah

Návrhář Giorgio Armani je hvězdou Týdne módy v Paříži

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nemít ve svém šatníku nějaký model od Giorgia Armaniho je pro společenskou smetánku naproto nemyslitelné. Oblečení od Armaniho je známkou určité společenské prestiže, dobrého postavení a vybraného vkusu. Jeden ze symbolů módního průmyslu oslaví 11. července již 75. narozeniny.

Foto: Profimedia.cz

Giorgio Armani a jeho sexy topy z kolekce pro podzim/zimu 2009.

Článek

V médiích bývá Armani titulován jako Poslední císař nebo Velkolepý. Vedle oblečení pro ženy

i muže navrhuje také dětské oděvy, užité umění či parfémy. Má pověst nekompromisního perfekcionisty, který nařizuje, jak daleko mají být v jeho obchodech od sebe ramínka na šaty.

V "civilu" je prý ale Armani zdrženlivý - stejně jako jeho styl. Nemá rád novináře a nerad poskytuje rozhovory. Pověstná byla také jeho rivalita a slovní přestřelky s dalším velikánem italské módy - již zesnulým Giannim Versacem.

Armani bude mít narozeniny: oslaví 75 letVideo: ČTK

Giorgio Armani se narodil 11. července 1934 v Piacenze, malém městečku u Milána. Byl vychován v dobrých rodinných poměrech a předurčen k povolání lékaře. Dva roky studií medicíny však stačily k tomu, aby pochopil, že bílý plášť nosit nebude. 

V roce 1957 nastoupil do největšího milánského obchodního domu La Rinascente, nejdříve jako aranžér výloh a posléze nákupčí pánské módy. Zůstal zde sedm let a poté jej do svého ateliéru přijal módní tvůrce Nino Cerruti. Šest let u něj pronikal do tajemství pánské módy a až poté se odvážil na volnou nohu.

Diskrétnost okouzluje

Svoji první kolekci představil v jedné malé milánské kavárničce v roce 1974. "Mám rád, když žena okouzluje diskrétností. O tom, že vešla, bychom se měli dozvědět až později, nikoliv okamžitě při jejím vstupu," přibližuje Armani svoji tvůrčí filozofii.

Se svým životním partnerem, dnes již zesnulým Sergem Galleottim, o rok později založili firmu Armani. Z ní se postupně stalo celosvětové impérium, které prodává stylové módní zboží od kytic po nábytek.

Jedním ze zlomových okamžiků v Armaniho profesní kariéře byl rok 1980, v němž se na plátnech kin objevil snímek Americký gigolo. Richard Gere zde v hlavní roli zářil v Armaniho saku a spustil tak novou módní vlnu.

"Sako bylo první věcí, kterou jsem chtěl udělat. Vynalezl jsem typ sportovního saka, které je uvolněné, méně formální, méně upjaté," hodnotí Armani svůj zápis do kroniky módy. Sako pak Armani nabídl i ženám: "Byly časy, kdy se ženy musely oblékat jako muži, aby je brali vážně. Právě tehdy, v 70. letech, jsem vypracoval svůj styl."

Foto: Profimedia.cz

Giorgio Armani

Hvězda Hollywoodu

Brzy se Armani stal hvězdou Hollywoodu a velký prostor dostávají jeho návrhy už tradičně při udělování filmových Oscarů.

Kromě řady filmů a divadelních představení se v dalších letech podílel například na kostýmech pro letušky společnosti Alitalia či pro orchestr Claudia Abbada. Navrhl také interiér automobilu Mercedes-Benz CLK 500.

Armani je velkým fanouškem fotbalu a s fotbalisty rád spolupracuje - v roce 1994 oblékl na mistrovství světa tým Itálie, v jeho reklamních kampaních vystupují anglická módní ikona David Beckham nebo brazilský kouzelník Kaká.

Foto: Profimedia.cz

Giorgio Armani a jeho kolekce podzim/zima 2009

Poté, co v roce 2006 zemřela modelka Ana Carolina Restonová na anorexii, byl Armani prvním návrhářem, který zakázal vstup na molo extrémně vyhublým modelkám.

Jeden z nejbohatších Italů rád tráví volný čas se svými psy a věnuje se také charitě a ekologii. Loni v červenci převzal z rukou prezidenta Nicolase Sarkozyho nejvyšší francouzské státní vyznamenání a stal se rytířem Řádu čestné legie.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak uvázat dokonalý uzel na kravatě

Kravata je nezbytným doplňkem úspěšného muže a oblíbeným dárkem všech manželek a přítelkyň. Koupíte-li však kravatu sebekrásnějšího vzorku a materiálu, je vám...

Výběr článků

Načítám