Hlavní obsah

Kečup dodá jídlu správnou chuť i říz a navíc podporuje imunitu

Právo, Jiřina Hrabálková

Rajská jablka jsou už mnoho let na naší planetě zeleninou číslo jedna. Z celé světové sklizně se jich v čerstvém stavu konzumuje asi 20 procent, zbytek se zpracovává na kečupy a protlaky.

Foto: Profimedia.cz

Děti kečup milují a hranolky se bez něj prostě neobejdou.

Článek

Kečup se v podobě, jakou známe dnes, objevil v Evropě až koncem 19. století. V té době už ale tvořil pevnou součást americké gastronomie. Stalo se tak zejména poté, když jej v roce 1872 vyrobil podle vlastního, dodnes chráněného receptu H. J. Heinz. Od těch časů se nezměnil a stal se i standardem, podle kterého se hodnotí kečupy vyráběné po celém světě.

Všestranné použití

Kečup je potravina značně svérázná. Nabízí totiž celou škálu chutí, něco sladké, něco hořké, nechybí ani kyselá či slaná - a to vše v jednom balení. Proto je jeho kulinářské využití tak neuvěřitelně široké.

Konzumuje se buď přímo, nebo jako součást různých omáček, ať už sladkých, pikantních nebo velmi pálivých. Bez kečupu by nevznikly ani dnes tak oblíbené grilovací omáčky, stačilo jen přidat koření a zeleninu.

Někdo možná namítne, že červené ochucovadlo tvoří nedílnou součást jídel z tzv. fast foodů, před jejichž nadměrnou konzumací zdravotníci stále varují. Jejich vztyčený ukazovák se ale paradoxně netýká kečupu. Na rozdíl od smažených hranolků nebo hamburgerů z rychlého občerstvení jsou rajčata v lahvi k lidskému zažívání vcelku přívětivá. A nejde jen o obsah vitamínů či minerálů, které si kečup uchovává. Ještě důležitější jsou látky snižující riziko nádorových onemocnění, mezi nimiž hraje prim lykopen.

Podporuje imunitu

Lykopen je jedním z rostlinných antioxidantů, které dokážou v těle likvidovat volné radikály, poškozující buňky i buněčné membrány. Nejsou-li tyto látky pod kontrolou, mohou snižovat mimo jiné u organismu jeho odolnost k chorobám. Tělo sice produkuje svoje vlastní antioxidanty, ale to nestačí.

„Značný podíl lykopenu obsahují čerstvá rajčata. Ale jeho ještě lepším zdrojem jsou kečupy a rajčatové šťávy. Pokusy totiž prokázaly, že tělo vstřebá mnohem větší množství lykopenu z rajčat tepelně upravených než z čerstvých,“ upozorňuje RNDr. Ludmila Oliveriusová ze Společnosti pro výživu.

Zmíněný antioxidant byl objeven teprve nedávno. Avšak už první výzkumy potvrdily jeho přínos pro lidské zdraví. Podle nejnovějšího z nich se lykopen považuje za velmi účinného bojovníka proti rakovině prostaty a děložního čípku, jenž navíc také snižuje riziko infarktu myokardu.

Pečená krkovice s domácí barbecue omáčkou (6 porcí)
100 ml pomerančové šťávy, 75 ml šťávy z grapefruitu, 1 kg vepřové krkovice, půlka zelené chilli papriky, mletá káva, drcený římský kmín, indické kari koření, hrubozrnná sůl. Barbecue omáčka: 40 g prorostlé slaniny, 0,5 lžíce oleje, 150 g kečupu Heinz, 50 g javorového sirupu, 100 ml pomerančové šťávy, 1,5 lžíce worcesteru, 1 sušená červená chilli paprička
Chilli papriku tence nakrájíme a smícháme s kořením, solí, kávou i ovocnými šťávami. Do marinády na 12 hodin ponoříme nakrojenou krkovici - často otáčíme a přeléváme. Maso opečeme na pánvi a pak na 90 minut vložíme do trouby vyhřáté na 150 °C. Kostičky slaniny orestujeme, přidáme sirup, kečup, ovocnou šťávu, drcené chilli i worcester a při mírné teplotě 5 minut povaříme. Omáčku dáme vystydnout a uložíme v chladu.
Pikantní hovězí řízky s anglickou omáčkou (4 porce)
500 g mletého libového hovězího, 1 vejce, 5 cl brandy, 1 lžíce drobně sekané cibule, 1 lžíce drobně sekaných oříšků, 2 lžíce bílého jogurtu, 1 lžíce majoránky, 2 lžíce jemně sekané petržele kudrnky, sůl, pepř. Omáčka: 2 cibule nakrájené na kostičky, 4 lžíce oleje, 7 lžic kečupu Heinz, šťáva z jednoho citrónu, 1 lžíce cukru, 1 lžíce ostré hořčice, 2 lžíce worcesteru, 2 cl bílého vína, sůl, pepř
Mleté maso promícháme s přísadami a ze směsi utvoříme malé oválné řízky. Posypeme majoránkou, potřeme olejem a pak po každé straně grilujeme 3 minuty. Podáváme s chlebem a anglickou omáčkou, kterou připravíme promícháním všech přísad.
Marinovaný kuřecí špíz (4 porce)
400 g kuřecích prsou, 200 g řapíkatého celeru, 200 g anglické slaniny, 3 lžíce rostlinného oleje, 100 g kečupu Hellmann´s Napoli, 50 g medu, 4 g drceného pepře, 4 g soli, 4 větší brambory se slupkou, pažitka
Maso, celer i slaninu nakrájíme na větší kostky a střídavě napichujeme na jehly. Z oleje, kečupu, medu, soli i pepře umícháme marinádu, přes noc v ní necháme špízy odležet a pak je upečeme v ohnivzdorné misce. Omyté brambory uvaříme do poloměkka a dopečeme v troubě. Půlky hotových brambor posypeme sekanou pažitkou a podáváme se špízy.
Thunský salát (4 porce)
120 g grapefruitů, 80 g salátové okurky, 80 g rajčat, 40 g šunky, 80 g sýra Eidam (cihla, 30%), 80 g majonézy Hellmann´s, 40 g bílého jogurtu, 40 g kečupu Hellmann´s Extra ostrého
Očištěné a jadérek zbavené grapefruity, okurku i rajčata nakrájíme na malé kostičky, šunku na drobné nudličky, sýr ustrouháme nahrubo. Všechny suroviny smícháme se zálivkou z majonézy, jogurtu i kečupu a salát necháme vychladit.

Dva recepty a foto Hellmann´s, další dva připravili pro společnost Heinz Filip Sajler a Ondřej Slanina z TV pořadu Kluci v akci, foto archív Heinz.

Pro chuť i pro zdraví

V souvislosti s narůstající oblibou italské kuchyně patří u nás kečup mezi nejoblíbenější ochucovadla. Uspokojí děti i dospělé, protože se nabízí v jemné i ostřejší variantě. Ta první je navíc vhodná i pro přípravu dietních jídel. Ve 100 gramech, tedy zhruba v 6 lžících, má pouze 293 kJ, 14,8 g sacharidů a neobsahuje žádný cholesterol. Kečup si navíc uchovává vitamíny, hlavně A a E, a minerální látky, jako jsou draslík, železo, vápník, hořčík.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám