Hlavní obsah

Velikonoční drobnosti, které potěší celou rodinu

Právo, Olina Táborská

Jistě už má každý doma vajíčka, malovaná nebo čokoládová pro malé koledníky a láhev něčeho na zahřátí pro velké. Chtělo by to ještě udělat radost celé rodině a přivítat Velikonoce něčím novým.

Foto: archiv, Právo

Sváteční snídaně by měla zářit barvami.

Článek

Kromě toho, že nám jakákoli drobnost zpříjemní svátky, ještě dodržíme tradici. Vypráví se, že když Ježíš putoval se svatým Petrem, požádali v jednom statku o kousek chleba. Hospodyně ale neměla ani krajíček, a tak hladovým pocestným upekla vejce v horkém popelu.

Když osaměla a chtěla uklidit skořápky, zjistila, že se proměnily ve zlato. Na památku této události začala ve výroční den rozdávat pocestným malovaná vajíčka.

Porcelánový hrnek s pokličkou v dárkovém balení (250 Kč)

FOTO: archiv PPD

Košíček na chleba s textilní vsadkou. Úchyty jsou z porcelánu (199 Kč).

FOTO: archiv firmy Neckermann

Aby zůstala vejce dlouho teplá, schováme je pod pokrývkou (267 Kč) - vlevo. Utěrky z přírodního materiálu dobře sají (183 Kč).

FOTO: archiv firmy Green Gate

Kde se vzali kuřátko a zajíček

Vyzdobená vejce jsou v Čechách písemně doložena asi od 14. století. Až později se k nám dostal symbol kuřátka, vyjadřujícího radost z nového života a symbol zajíčka, představujícího plodnost. O největší zajícovu velikonoční popularitu se postaral koncem 19. století německý autor Schmidt, který napsal v povídce Kraslice, že velikonoční malovaná vajíčka snáší hodným dětem zajíček. Pověra se rychle ujala. Cukráři přišli s velikonočními zajíčky, papírnictví nabízela papírové zajíčky s košíky malovaných vajec a majetnější lidé je dávali koledníkům.

Také dnes se v mnoha rodinách objevuje přes noc za oknem velikonoční zajíček z čokolády a v pondělí ráno se z něj děti mohou radovat. My se můžeme radovat s nimi alespoň nad maličkostí, která nám bude letošní jarní svátky připomínat po zbytek roku.

Sváteční snídaně si zpestříme porcelánovými kalíšky na vajíčka (kalíšek 100 Kč, lžička 117 Kč)

FOTO: archiv Green Gate

Designové ubrousky ve znovuzavíratelném obalu (54 Kč).

FOTO: archiv firmy PPD

Inspirací pro originální dekoraci může být váza ve tvaru jablka, zvláště pokud jich je víc (59 Kč).

FOTO: archiv Ikea

Nerezavějící a odolné proti povětrnostním vlivům je krmítko s bazénkem. Lze ho zavěsit i zapíchnout do záhonu (stojí asi 800 Kč).

FOTO: archiv Tchibo

Taška Fugu udržující teplotu má oddělené přihrádky na jídlo a pití. Nebojme se Fugu naplnit, nic se nepomíchá a vše zůstane na svém místě (od 459 Kč).

FOTO: archiv Built

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám