Hlavní obsah

Česká Miss Iveta Lutovská: Každý chlap zlobí

Novinky, Helena Vacková

„Letos nebo nikdy!“ říkala si Iveta Lutovská (25) předtím, než poslala přihlášku do soutěže Česká Miss. Jejím hnacím motorem byla vidina lepších zakázek v modelingu, kterému se věnuje už jedenáct let. „Nemá to cenu, nedostaneš se ani do finále,“ odrazoval Ivetu její přítel. I proto chtěla vyhrát. Dokázat, že se mýlí.

Foto: Michaela Říhová, Právo

„Pokud se chcete modelingem živit, je k tomu potřeba mít jméno,“ říká čerstvá Česká Miss.

Článek

Když si nakonec nasadila korunku pro vítězku, její o deset let starší přítel Radek ještě hodně dlouho potom plakal dojetím.

„Myslel si, že v rozhodování budou hrát roli nějaké vlivy zvenku nebo peníze. Hlavně říkal, že kvůli mému věku nepostoupím ani do finále. Že se jim budou spíš hodit mladé dívky, které jsou hodně tvárné a můžou si s nimi, v uvozovkách, dělat, co chtějí,“ popisuje někdejší obavy svého přítele Iveta a dodává: „Byl přesvědčený, že to je pro mě jen ztráta času a energie. A já jsem teď šťastná, že jsem mu dokázala opak.“

Foto: Milan Malíček, Právo

Když v soutěži krásy zvítězila, její přítel Radek plakal radostí.

 :.Když v soutěži krásy zvítězila, její přítel Radek plakal radostí. FOTO: Milan Malíček, Právo

Zkušená harcovnice

Právě vyšší věk a zkušenosti Ivetě hrály do karet. Sama prezidentka soutěže Michaela Maláčová přiznala, že tahle 181 centimetrů vysoká blondýna patřila od samého začátku k jejím velkým favoritkám na vítězku. „Byla po celé finále sebejistá, je krásná a má skvělé vystupování,“ nešetří chválou na letošní královnu krásy Maláčová.

Česká Miss nebyla první soutěží, které se Iveta zúčastnila. Už před šesti lety zkusila štěstí v Zapletalově konkurenčním klání. Ivetu tenkrát na konkurz přihlásila maminka. „Bylo mi devatenáct a maminka mi řekla, že jsem hezká, ať to zkusím. Brala jsem to tak, že soutěž nějak dopadne. Bylo mi jedno jak.“ Nevyhrála. Titul Miss ČR 2003 tehdy získala Lucie Váchová.

Jak se ale říká - s jídlem roste chuť. V Miss ČR se neumístila, co takhle zkusit jinou soutěž krásy? Třeba by to vyšlo, zamyslela se Iveta o rok později. Pokušením pro ni bylo klání Miss Praha Open. Především ji lákala hlavní výhra - automobil. „To byl největší důvod, proč jsem se tam přihlásila,“ vzpomíná sympatická rodačka z Třeboně. Podařilo se. Coby novopečená vítězka si domů odvezla vůz Fiat Panda.

Další triumf si vychutnávala o tři roky později na Miss Model of the World 2007 v Číně. Opět vyhrála. „Na tuhle mezinárodní soutěž má licenci pan Oklamčák ze Slovenska. Každoročně tam posílá jednu Slovenku a jednu Češku.“ Tehdy se obrátil právě na Ivetu se slovy, že by v Číně mohla dobře reprezentovat jeho jméno. Jenže jí se zpočátku nechtělo. Byla by totiž tři týdny pryč.

Nakonec se jí všechno rozleželo v hlavě. „Říkala jsem si, že když nevyužiju téhle nabídky, už se do Číny asi nikdy nepodívám. Takže jsem tam jela spíš na výlet. A že to dopadlo tak, jak dopadlo, jsem brala jako třešinku na dortu, se kterou jsem absolutně nepočítala.“

 :.Vítězky České Miss na večírku FOTO: archiv Guerlain

Mezinárodní titul u nás práci nezaručí

Po návratu do Česka Iveta doufala, že vítězství v mezinárodní soutěži jí pomůže k lepší práci modelky. Realita byla jiná. Jak dnes říká, v českém modelingovém světě zřejmě mezinárodní titul královny krásy nestačí. Je potřeba získat titul v domácí soutěži. A to byl důvod, proč poslala přihlášku do České Miss. Aby se dostala k zajímavějším zakázkám.

„Mám totiž pocit, že v dnešní době dělá modelku pomalu každá druhá holka a trh je přesycený. Proto - pokud se chcete modelingem živit - je těžké mít pravidelné zakázky.“ Na to je podle Ivety  třeba mít jméno. A je prý jedno, jak ho člověk získá. „Některé holky k tomu přistupují tak, že začnou chodit s někým slavným nebo, aby se o nich mluvilo, si nechají vylepšit své tělo či udělají skandál. Taky to je forma, kterou neodsuzuju. Touhle cestou jsem ale já jít nechtěla. Chtěla jsem to dokázat jinak.“

Musela ale jednat rychle. Horní věková hranice pro soutěž Česká Miss je totiž šestadvacet let. „A to mi bude příští rok. Takže jsem si říkala, že buď letos, nebo nikdy. Pokud bych se nepřihlásila, asi bych toho v budoucnu hodně litovala,“ zamýšlí se.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Iveta Lutovská

 :.Iveta Lutovská FOTO: Michaela Říhová, Právo

Štítky na kasičkách

K modelingu se Iveta dostala už ve čtrnácti letech. O to, aby se promenádovala po přehlídkových molech, tehdy stála hlavně její maminka, která ji přihlásila na konkurz do jedné pražské modelingové agentury. „Dokonce si pamatuju, že mi na to půjčovala dvoudílné plavky. Tuším, že od kolegyně z práce, protože já žádné pořádné neměla,“ směje se.

Na svou první přehlídku asi nikdy nezapomene. Předváděla v pražské Lucerně, a - jak tvrdí - kdyby si pustila záznam, potrhala by se smíchy. „Při chůzi mi spadla kabelka a nakonec jsem ještě zakopla. Ale pro lidi to byl zážitek,“ vypráví pobaveně.

Modeling tehdy brala jako přivýdělek ke studiu. Něco utratila za oblečení, zbytek poctivě šetřila do prasátka. Prozrazuje na sebe, že je velký šetřílek. Prý po tatínkovi. „Vždycky jsem měla doma kasičku, kterou jsem si nadepisovala. Nejprve to bylo na motorku, po které jsem moc toužila.“ V sedmnácti si na ni udělala řidičák, ale žádnou si nepořídila. A kasičku přepsala: Na auto.

Svůj první vůz si koupila v devatenácti. „Asi za šedesát tisíc. Byla to stará, polorozbořená mazda. Ale pro mě to bylo to nejlepší auto na světě, protože jsem na něj dokázala ušetřit sama,“ pyšní se. Když už byla majitelkou auta, na štítku kasičky se objevil nápis: Na bydlení.

Foto: archív České Miss, Právo

Při výšce 181 centimetrů se pyšní mírami 93-64-94.

 :.Při výšce 181 centimetrů se pyšní mírami 93-64-94. FOTO: archiv České Miss, Právo

Fotbal jí leze na nervy

Jako vítězka České Miss teď dostala na rok bezplatně do pronájmu 2+kk v pražských Holešovicích, kam se co nevidět přestěhuje. Iveta má ale ještě jednu domácnost. Společnou s přítelem Radkem v paneláku v Třeboni. Takže je stále na cestách. „Když přijedu do Třeboně, jen vybalím kufry, vyperu, vyžehlím a zase se hned balím,“ povzdechne si.

V neustálém pendlování mezi dvěma městy ale vidí jednu výhodu - s přítelem jsou si i po osmiletém vztahu pořád vzácní. „Všichni narážejí na to, že vítězky miss se brzy se svými partnery rozejdou. Já ale doufám, že u nás to nehrozí. Už kvůli tomu, že se nevidíme každý den,“ tvrdí s tím, že v Třeboni se ukáže třeba jen na dva dny v týdnu, zbytek tráví v Praze. Její přítel pracuje jako obchodní zástupce v jižních Čechách, takže do hlavního města také zas tak často nezavítá.

S Radkem se Iveta seznámila v jednom třeboňském baru, kde dřív pracoval. Chodila tam pravidelně s kamarády na diskotéky. „Takže jsme se spolu znali déle a postupně to přerostlo ve vztah,“ usmívá se.

Iveta tvrdí, že i u nich to občas zaskřípe. „Každý chlap zlobí,“ myslí si misska. Radek je fanda do fotbalu. Nejenže ho sám hraje, ale občas i píská. „Chodí neustále na tréninky a po nich samozřejmě na pivo. A právě to mi někdy vadí,“ posteskne si.

„A do toho o víkendech píská. A aby toho nebylo málo, tak máme doma pořád puštěný fotbal i v televizi. Takže když se mě ptáte, jestli i já fandím fotbalu, tak za tuhle odpověď mě přítel asi zabije, ale určitě ne. Naopak tenhle sport začínám nenávidět.“ Přesto si jednou utkání užila i ona. Bylo to na výletě v Anglii, kde mimo jiné s přítelem zavítali na zápas klubu Chelsea. „Dokonce jsme si kvůli tomu koupili i modrá trička. Tam mě to docela bavilo.

Stadión byl vyprodaný a ta atmosféra! Opravdu jsme utkání prožívali. Bylo to jiné, než když se na fotbal díváte doma v televizi,“ přiznává.

Foto: Milan Malíček, Právo

Modelku z ní chtěla mít především její maminka. Přihlásila ji ve čtrnácti na casting do modelingové agentury, později i do Zapletalovy Miss ČR.

:.Modelku z ní chtěla mít především její maminka. Přihlásila ji ve čtrnácti na casting do modelingové agentury, později i do Zapletalovy Miss ČR. FOTO: Milan Malíček, Právo

Domácnost? Nemám ji zmáknutou

A kdo u nich doma řídí domácnost? „Já jsem spíš přes finance a přes to, co je potřeba koupit a udělat. A přítel zase obstarává jídlo. Dokonce se mi směje, že když jdu nakoupit já, tak přinesu rohlíky a mléko, když jde on, tak pořídí cibuli, jíšku, tuk, česnek a podobné věci, o kterých já nemám ponětí, že doma chybí. A to je můj velký nedostatek. Že nemám domácnost zmáknutou. Snad postupem času…“ doufá.

I vaření má pod taktovkou Radek. Iveta se mu v repertoáru pokrmů, které umí uvařit, nemůže rovnat. „Zvládnu jen pár jídel, které mi chutnají. Ale ty třeba zase nejedou Radkovi, takže víceméně vaří on, aby se najedl,“ směje se.

„Není to ale tak, že bych neuměla uvařit nic,“ tvrdí. Když je potřeba, naservíruje polévku z pytlíku, kuřecí řízky s bramborem a jiné jednodušší pokrmy. A od přítele okoukala recept na výborné zapečené těstoviny: hodně kečupu, hodně jíšky, spousta koření. „Kečup se naředí vodou a pak se zahustí jíškou. Tím získá lepší chuť. No a pak do toho dávám česnek, cibuli, kuřecí maso, koření, které je po ruce, a zapeču to se sýrem. Je to výborné,“ sbíhají se jí sliny.

Chce dosáhnout na titul magistr

Kromě toho, že chce do budoucna zvládnout kuchařské umění, má ještě další cíle. Ráda by dosáhla na vysokoškolský titul magistr. Zatím je jen bakalář - má vystudovaný management. Školu ale kvůli soutěži přerušila a znovu by chtěla nastoupit v říjnu.

Iveta Lutovská se do jedné ze soutěží miss přihlásila kvůli autu.

FOTO: Korzo

Po základní škole Iveta šla na obchodní akademii. Nevěděla, co jiného by mohla studovat. „Říkala jsem si, že obor obchodní podnikání se neztratí.“ I když během studií věděla, že se chce jednou živit modelingem, jen se středoškolským vzděláním se nespokojila a docílila titulu bakalář. „Teď vím, že chci ještě víc - magistra v oboru mediální a sociální komunikace na Univerzitě Jana Amose Komenského,“ přibližuje své plány a dodává: „Dokud je člověk mladý a nemá rodinu, tak by toho měl podle mě zvládnout co nejvíc.“

Na děti zatím nepomýšlí. A i kdyby, asi by neobstála u svého přítele. „Sice je o deset let starší, ale duchem je hodně mladý, dokonce bych řekla, že je jako puberťák. Nikam nechvátá a je rád, že si užívá svého života. Kdybych teď přišla s tím, že chci miminko, asi bych ho pořádně vyděsila,“ směje se. Přesto ale Iveta věří, že do pětatřiceti bude mít děti už dvě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám