Hlavní obsah

Do Česka vtrhla ekomóda

Novinky, ČTK, Karolina Zarzycká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dámy, které už přestalo bavit nakupování v zavedených nákupních řetězcích, buticích či "sekáčích", mají ojedinělou možnost jak zužitkovat již použité materiály. Mohou si ušít například košili ze starých džínsů, nebo zajít do extrému a vyrobit si minišaty z barevných igelitových pytlíků. Jak na to, názorně předvedli mladí módní návrháři na přehlídce v Praze.

Článek

Kolekci oděvů šetrných k životnímu prostředí I šaty dělaj klima představili v úterý 24. března v pražské kavárně Louvre studenti Designu oděvu a obuvi pod vedením návrhářky Liběny Rochové a ateliéru Módní tvorby Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze. Akce vznikla jako součást projektu Challenge Europe pod záštitou Britské rady (The British Council).

Foto: Karolina Zarzycká, Novinky

ekologicky šetrné modely

.: K výrobě těchto modelů tvůrci použili biobavlnu, papír a biokonopí.

FOTO: Karolina Zarzycká, Novinky

 Staré džíny nebo pánské košile ze secondhandů se změnily v kreativní tuniky, topy nebo halenky. Pozornost návštěvníků přehlídky vzbudily modely z konopné pleteniny, biokonopí nebo ze starých krajek a vyšívaných deček, které výtvarnice objevily v bazaru.

"Část kolekce je z materiálů vyrobených ekologickým způsobem, jako jsou biokonopí a biobavlna. Další vznikly díky recyklaci. Modely jsou buď předělané ze starších oděvů, plastu, PET lahví, nebo igelitových tašek."
módní návrhář Pavel Ivančic

Potlesk pak patřil tvorbě Zuzany Servákové, jež představila kostým z igelitových tašek. Extravagantní materiál vznikl technikou tkaní. Publikum zaujaly také extravagantní minišaty z pruhovaných červeno-bílých igelitových sáčků spojených tavením.

Návrháře motivovaly klimatické změny na Zemi

Součástí programu byly přednášky o oteplování klimatu a obnovitelných zdrojích, v nichž se poukázalo na to, že i v odívání je možné zohledňovat ekologická kritéria.

Organizátoři upozornili, že nejpoužívanější přírodní materiál, bavlna, představuje pro životní prostředí největší zátěž. Její pěstování je spojeno s použitím velkého množství pesticidů.

Lidé by tak podle propagátorů ekomódy měli dbát na šetrný přístup k užívání a údržbě oděvů. Nejen pěstování rostlin, z nichž se oděvy vyrábí, ale také praní, sušení a žehlení totiž znamená velkou zátěž pro životní prostředí.

Foto: Karolina Zarzycká, Novinky

ekologicky šetrné modely

.: Mezi modely vynikly extravagantní minišaty z igelitových sáčků spojených tavením (vlevo), další modely byly vyrobeny ze starých záclon a deček.

FOTO: Karolina Zarzycká, Novinky

V Česku se podle účastníků přehlídky ekologické hledisko v tvorbě návrhářů příliš neprojevuje. "Tento projekt je jakýmsi prvním impulzem. Snažíme se na toto téma komunikovat. Zatím je tato záležitost relativně v plenkách," uvedl Ivančic. Na trhu se začínají prosazovat firmy, které si na ekomódě zakládají.

Anketa

Vybral/a byste si z předvedených ekomodelů?
1. Ano, zaujaly mě biokonopí a biobavlna
13 %
2. Ano, zvláště igelitové modely jsou zajímavé
2,3 %
3. Ano, myšlenka ekomódy je revoluční
10,4 %
4. Nevím, zatím jsem nad šetrnými materiály nepřemýšlel/a
3,6 %
5. Ne, rozhodující je pro mě cena
3,8 %
6. Ne, rozhodující je pro mě dostupnost
0,8 %
7. Ne, design se mi nelíbí
66,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 769 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám