Hlavní obsah

Za šedivění vlasů prý může enzym zvaný kataláza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Britští vědci zřejmě zjistili, co může za šedivění lidských vlasů. Jejich objev může pomoci najít prostředky, jak předčasnému šedivění zabránit.

Foto: Profimedia.cz

Šedivění vlasů je zřejmě výsledkem řetězové chemické reakce.

Článek

Šedivění vlasů je zřejmě výsledkem řetězové chemické reakce, díky které se vlasy bělí samy.

Tento proces začíná, když klesne hladina enzymu zvaného kataláza. To způsobuje, že se přestane odbourávat peroxid vodíku, který je ve vlasech přirozeně přítomen. Jeho obsah stoupá a vzhledem k tomu, že také jiné enzymy, které by napravily jím způsobené škody, jsou na ústupu, vlasy ztrácejí barvu.

"Pokud se nám podaří zabrzdit tuto řetězovou reakci, dokážeme zabránit šedivění vlasů," vysvětluje spoluautorka studie Karin Schallreuterová, profesorka klinické a experimentální dermatologie na anglické univerzitě v Bradfordu. Její objev byl zveřejněn v časopise Amerických společností experimentální biologie.

Reklama

Související témata:

Související články

Plešatost nemusí být definitivní

Nahmatali jste si na temeni lysé kolečko a teď se ho zoufale snažíte maskovat v hrůze, že se rozroste v regulérní a trvalou pleš? Pak se bojíte zbytečně, vědci...

Výběr článků

Načítám